Lokaal


Telesur richt geen nieuwe masten op voor 5G internet 

December 6, 2019

Telesur heeft op 25 november als eerste land in de regio, 5G internet geïntroduceerd nadat in juni van dit jaar, 4G internet werd geïntroduceerd. Dit kwam gisteren naar voren tijdens een persconferentie van Telesur en Webhelp. Telesur-directeur Mike Antonius gaf aan, dat er niet meer masten geplaatst zullen worden, omdat dit de stad zal ontsieren. “Maar we zorgen voor een alternatieve manier om op een verantwoordelijke ma-nier de dienstverlening te kunnen leveren.

Arbeidsinspectie treedt op tegen overtreders arbeidswetgeving 

December 6, 2019

Het proces van transformatie ter modernisering van de Arbeidsinspectie, resulteert geleidelijk aan in meer controles in bedrijven en werkplaatsen. Opgevallen is dat vooral bedrijven die verafgelegen zijn van het toezicht van de Arbeidsinspectie, zich niet houden aan de arbeidswetgeving.

Canawaima nog steeds niet hersteld 

December 6, 2019

De Canawaima veerboot die de veerverbinding tussen Suriname-Guyana onderhield, is sedert 25 mei uit de vaart gehaald, omdat er dringend reparatie- en herstelwerkzaamheden aan moeten worden uitgevoerd. De veerboot zou naar verwachting vanaf 16 oktober weer ingezet worden, maar blijkt nu, acht maanden later, nog niet hersteld te zijn. De afgelopen jaren werd de Canawaima ondersteund door een duwboot, omdat er al een motor was uitgevallen.

Cliënten gebelgd over opname- en stortingsfee bij banken 

December 6, 2019

Al geruime tijd worden cliënten van banken die gelden storten of opnemen van hun valutarekening, geconfronteerd met een fee van 0,25 procent. Cliënten klagen, omdat het volgens hen niet zo kan zijn, dat de bank zowel voor het storten als opnemen, kosten berekend, terwijl er ook al maandelijks kosten worden afgetrokken omdat je rekeninghouder bent. Volgens de banken is dit een nieuwe maatregel, die is gekomen vanuit de Centrale Bank van Suriname (CBvS).

Verklaring EU-missies en VS in lijn met misdaden tegen de mensheid 

December 6, 2019

De verklaring van de EU-missies en de Ve-renigde Staten van Amerika, is volgens oud-diplomaat Angelic del Castilho, geen inmenging, zoals de regering het typeert. Zij legt uit dat het om een vonnis gaat dat misdaden tegen de mensheid regardeert. “Zolang het gaat om misdaden tegen de mensheid, is het grensoverschrijdend”, al-dus Del Castilho. Zij ziet de verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken puur als oppurtunisme. ‘

Somohardjo belooft politiek over te laten aan jongeren 

December 6, 2019

De Pertjajah Luhur (PL), vierde gisteren in haar partijcentrum, het 21-jarige bestaan van de partij. In verband hiermee zal de partij aanstaande zaterdag een grote eenheidsmanifestatie organiseren. PL-voorzitter Paul Somohardjo, zei tijdens een dankdienst waarop leden en andere genodigden aanwezig waren, dat bij 21 jaar PL, bij hem een gevoel van dankbaarheid overheerst. ‘’Ondanks alle tegenslagen, heeft de partij het overleefd’’, zei Somohardjo.

Studenten ALO overwegen aangifte tegen onderwijsminister 

December 6, 2019

De vorige maand vond de start plaats van het prebachelorprogramma 2019-2020 van de Academische Leraren Opleiding (ALO). Studenten raakten toen geïrriteerd, nadat zij vernomen hadden, dat een paar van de vakken online zullen worden gegeven. Aan hen werd meegedeeld, dat ze de week daarop al over een laptop en een internetaansluiting moesten beschikken. De studenten vroegen aan de Bond van Leraren (BvL) onder leiding van Reshma Mangre, ondersteuning voor dit probleem.

‘Amnestiewet kan niet meer uitgevoerd worden’ 

December 6, 2019

André Misiekaba, minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting en ondervoorzitter van de NDP, staat nog pal achter zijn mening, dat de Amnestiewet toegepast moet worden. De Amnestiewet die in 1992 werd afgekondigd, werd in 2012 uitgebreid. De Amnestiewet van 1992 had betrekking op de Binnenlandse Oorlog, maar werd in 2012 uitgebreid tot de periode van de De-cembermoorden.

Eerste kinder-optiek een feit 

December 5, 2019

Vandaag op Kinderdag, werd de eerste kinder-optiek, Kid’s Optic, geopend aan de Koninginnestraat nr.2 . Het assortiment bestaat uit gezondheidsbrillen, zonnebrillen en duikbrillen voor kinderen.

Telesur en Webhelp zetten partnerschap voort 

December 5, 2019

In 2005 zijn de bedrijven Telesur en Unamic samengevoegd tot Telenamic. Echter na enige tijd was de samenwerking niet meer aantrekkelijk en besloot Unamic uit het partnerschap te stappen. Na verschillende partnerschappen aan te gaan, besloot Telesur het partnerschap voort te zetten met Webhelp. Hierover werd vandaag een persconferentie gehouden in de Banquet Hall van Torarica.

IN DE BRES OF GEWOON INMENGING? 

December 5, 2019

De Bolivarian Alliance for the People of over America – People’s Trade Agreement (Alba TCP), bestaande uit de landen Venezuela, Cuba, Nicaragua en enkele kleine eilandjes in het Caribisch gebied, zijn naar aanleiding van het strafvonnis, uitgesproken tegen Desi Delano Bouterse in verband met zijn betrokkenheid bij de 8 december moorden van 1982

Regering huurt landmeters in 

December 5, 2019

De regering heeft besloten landmeters in te huren. Het betreft een pilotproject in Coronie en Nickerie.

Kanhai neemt loopje met media 

December 5, 2019

Ex-legerleider Desiré Bouterse heeft via zijn raadsman Irvin Kanhai verzet aangetekend tegen het vonnis van de Krijgsraad. Bouterse is door de Krijgsraad veroordeeld tot twintig jaar celstraf in het 8 Decemberstrafproces. Kanhai heeft getracht een loopje te nemen met zowel nationale als internationale media. De Ware Tijd online, publiceerde gisteren na een interview te hebben gehad met de raadsman, dat Bouterse geen verzet zal aantekenen tegen het vonnis.

‘Uitbaggeren Surinamerivier is sprookjesverhaal’ 

December 5, 2019

De Surinamerivier zou volgens planning, in augustus van dit jaar plaatsvinden, maar tot op heden zijn de werkzaamheden niet aanvangen gemaakt. De Surinamerivier moet uitgebaggerd worden omdat deze aan het dichtslibben is, waardoor er de afgelopen periode regelmatig schepen vast zijn blijven zitten. Grote schepen kunnen vanwege de ondiepe vaargeul, onze haven niet aandoen.

Hakrinbank aandeelhouders vragen aanhouding aandelenemissie 

December 5, 2019

Gisteren werden aandeelhouders van de Hakrinbank opgeschrikt door een uitnodiging verspreid door de voltallige pers, voor de aanwezigheid bij de bekenmaking van de aandelenemissie in Courtyard by Marriott, zonder enige vorm van overleg of kennisgeving. De aandeelhouders hebben vervolgens via hun advocaat per brief een verzoek ingediend bij de kantonrechter, waarin zij vragen of de aandelenemissie aangehouden kan worden.

Bacovenexport komt weer op gang 

December 4, 2019

De voorzitter van de Bacovenbond, Dayanand Dwarka, heeft aan de media gezegd, dat de bacovenexport weer op gang komt. “De export is aan het normaliseren’’, aldus Dwarka. Een maand geleden stagneerde de export van bacoven, onder andere vanwege een gebrek aan verpakkingsmateriaal. Toen het bedrijf weer over materiaal beschikte, werd de export naar Europa niet op gang gebracht. De afgelopen weken is er alleen naar Trinidad en Tobago geëxporteerd, wat slechts een klein deel van de zeven tot acht containers per week is.

Kunnen we in Suriname nog vertrouwen op onze rechterlijke macht? 

December 4, 2019

De vaste lezers van mijn artikelen zullen zich wel afvragen, waarom ik als financieel deskundige deze vraag stel.

WISSELKOERSEN HEIKELSTE VRAAGSTUK 

December 4, 2019

De wisselkoersen van de Surinaamse dollar ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de euro, vormen naar onze mening, momenteel het heikelste vraagstuk waarmede niet alleen de regering, maar ook de handel en de gewone burger, worden geconfronteerd.

Toerisme kent nog veel uitdagingen 

December 4, 2019

In het Lalla Rookh gebouw hield de KennisKring dinsdagavond een discussieavond over toerisme in Suriname, met als doel om zaken aangaande de groei van de toerismesector nader te bekijken. ‘’De groeiperspectieven in de wereld zijn zeer positief. Kunnen wij ook hetzelfde zeggen over Suriname?’’, aldus toerismedeskundige Martin Panday.

Hakrinbank geeft aandelen uit ter waarde van SRD 102.5 miljoen 

December 4, 2019

De Hakrinbank geeft nieuwe aandelen uit ter waarde van SRD 102.5 miljoen. De inschrijving van aandeelhouders start vandaag bij alle filialen van de bank en duurt tot 24 december. Na de inschrijving volgt een beoordeling- en toewijzingsperiode alsook een financiële afwikkeling die duurt tot 15 januari. Vandaag werd in Courtyard by Marriott, een persconferentie gehouden over deze aandelenemissie.

Woekerwinst door instabiele wisselkoersen 

December 4, 2019

De stabiele wisselkoers voor de US-dollar was van korte duur. Op de lokale markt worden er verschillende koersen aangeboden. Ook bij de commerciële banken verschillen de koersen. Ook supermarkten kopen US-dollars op. Zo kocht een Chinese winkelier gisteren de US-dollar voor SRD 8 op, een andere deed dat voor SRD 8.35. Bij Kirpalani N.V. was de koers SRD 8.37. De wisselkoers bij de commerciële banken ligt onder de SRD 8. De officiële wisselkoers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), bedraagt SRD 7.396 (aankoop) en SRD 7.520 (verkoop).

61 containers vuurwerk geïmporteerd 

December 4, 2019

Voor dit jaar zijn er tot op heden, 61 containers met vuurwerk geïmporteerd, dat is een verdubbeling ten opzichte van het vorig jaar, toen werden er 36 containers geïmporteerd. De importeurs mogen per 1 december vuurwerk verkopen aan de winkeliers. “Vanaf 1 september mochten de grote handelaren vuurwerk bestellen”, zegt Otmar Ho-A-Sjoe van de afdeling Preventie van het Korps Brandweer Suriname (KBS), in gesprek met De West.

BuZa protesteert tegen verklaring USA en enkele EU-landen 

December 3, 2019

Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) van de Republiek Suriname, verwerpt de reactie van een aantal diplomatieke vertegenwoordigingen geaccrediteerd bij Suriname, omtrent de uitspraak van de Krijgsraad inzake het 8 decemberproces

ROGUE STATE? 

December 3, 2019

Wat zijn wij in de komende jaren van plan met ons geliefd Suriname?

foto: Johan de Randamie

Belfort belooft Bouterse op te sluiten na 25mei 

December 3, 2019

De president zou gisteren in het radioprogramma Bakana Tori, gezegd hebben, dat niemand hem het presidentschap kan ontnemen. “Mek den man kon por mi”, aldus de president, naar aanleiding van de verklaringen die enkele politieke partijen hebben uitgegeven inzake het 8 december vonnis. De president zei zich niet druk te maken over anderen die vinden dat hij zou moeten aftreden en zijn gevangenisstraf zou moeten uitzitten. Abop-parlementariër Edward Belfort, denkt daar anders over. Volgens hem geldt de wet voor een ieder, dus ook voor de president.

Nog veel beperkingen bij beheer zeegebied 

December 3, 2019

Heel veel gebieden kampen nog met beperkingen, als het gaat om community-based kust- en zeemanagement. De gemeenschappen uit Galibi, Pomona, Braamspunt en Boskamp, hebben niet zo veel toegang tot openbare diensten, maar zijn het meest afhankelijk van de zee. Vanwege de beperkte toegang tot diensten, zijn deze gebieden minder bestand tegen veranderingen in het kust- en zeegebied.

Toename aantal jongeren met hiv 

December 3, 2019

In Suriname is het aantal mensen dat met hiv geïnfecteerd is, toegenomen. Naar schatting leven er in ons land 5.600 mensen met hiv/aids. Er is momenteel een gebrek aan data, maar dat komt omdat mensen zich niet regelmatig laten testen. Geschat wordt dat dit aantal veel hoger ligt. Uit onderzoek is gebleken dat 1,4 procent van de Surinaamse bevolking tussen de 15 en 49 jaar leeft met hiv. 27% van de jongeren tussen 15 en 24 jaar in het Caribisch gebied, is hiv geïnfecteerd. P

‘Er heerst een financiële chaos in het land’ 

December 3, 2019

Bij de cambio van Chotelal konden cliënten tot voor kort, een keer per week de US-dollar voor SRD 7.85 kopen. Dat is nu gewijzigd, vanwege een verminderd aanbod kunnen klanten nu slechts twee keer in de maand terecht voor de aankoop van US-dollars. Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname, is niet verbaasd dat mensen nu minder vaak US-dollars kunnen kopen. “Natuurlijk gaan die dollars opraken, waaraan dat ligt, zou ik niet weten.

‘Geen voordelen aan overeenkomsten met China’ 

December 3, 2019

Arnold Kruisland, oud-diplomaat en politicus, zegt in gesprek met De West, dat Suriname geen enkel voordeel heeft aan de overeenkomsten die de regering met China heeft getekend. Kruisland zegt dat Suriname de nodige financiën niet heeft, terwijl China die juist wel heeft, om zich nu te verenigen met overeenkomsten met betrekking tot ontwikkelingshulp en gemeenschappelijk belangen met de Chinese regering.

RECHTSTAAT ONGESCHONDEN BEWEZEN 

December 2, 2019

Wie tot voor kort nog ernstige twijfels had of we in Suriname nog wel in een rechtsstaat verkeren, heeft afgelopen vrijdag op een volhardende wijze, het antwoord gehad van de Krijgsraad, die vonnisen wees tegen een aantal verdachten in de 8 december 1982 moordzaak en waarbij de hoofdverdachte Desiré Delano Bouterse, de huidige president van dit land, werd veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van maar liefst 20 jaar.