Lokaal


Snelheid houtkap en ontbossing zal alarmerend worden 

August 19, 2019

In de eerste week van augustus werd in Colombia de vijfde Internationale Biodiversiteitconferentie voor landen van het Guyana Schild gehouden, waaraan ook Suriname deel nam. Volgens deskundigen is de jaarlijkse 0,07 procent ontbossingsgraad (10.667 ha per jaar) van Suriname volgens internationale standaarden te verwaarlozen.

Basiszorg verschilt per verzekeraar 

August 19, 2019

Hoewel de Wet Nationale Basiszorgverzekering duidelijk is over premies, wijken verzekeraars hiervan af. Verzekerden moeten ook bijbetalen voor bepaalde medicijnen. De Zorgraad heeft afgelopen zaterdag in de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) bij haar tiende openbare vergadering aangegeven, dat uit onderzoek gebleken is, dat verzekeringsmaatschappijen een verschillend beleid voeren.

Korpschef Prade: ‘Criminaliteit krijgt zware slag’ 

August 19, 2019

Roberto Prade is vandaag officieel beëdigd tot de 49e korpschef van het Korps Politie Suriname (KPS). Hij heeft 12 maanden gediend als waarnemend korpschef en neemt nu over van Agnes Daniël. Prade gaf aan, dat het korps binnen korte tijd zijn eerste forensische computer verwacht, waarmee de criminaliteit een flinke slag toegebracht zal worden.

Verkeer gestremd door gekantelde vrachtwagen Kuldipsingh 

August 19, 2019

Het verkeer gaande over de Oost-Westverbinding in Coronie, was gisteren gestremd doordat een vrachtwagen van de Firma Kuldipsingh, dwars op de weg was gekanteld. Het incident vond plaats zo een 19 km voor Totness vanuit Paramaribo, ter hoogte van kilometer 121.

ICT-week in Suriname 

August 17, 2019

De regering van Suriname, in het bijzonder het ministerie van Openbare werken, Transport en Communicatie, en de Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS), zullen van 16 tot 20 september, de Caribbean Telecommunication Union (CTU) ICT-week organiseren om de samenleving te informeren en het bewustzijn over het effectieve gebruik van ICT te vergroten.

Toename prostitutie in Paramaribo lijkt op mensenhandel 

August 16, 2019

Minister Soewarto Moestadja van Arbeid heeft een werkbezoek gebracht aan het Commissariaat Paramaribo-Noordoost. Bij deze gelegenheid heeft districtscommissaris (dc) Mike Nerkust, de bewindsman geïnformeerd over de toename van de prostitutie in Paramaribo die mogelijk gepaard gaat met dwangarbeid en gerichte mensenhandel.

Trawlers nog niet verwijderd; zaak in hoger beroep 

August 16, 2019

De zes Chinese fabriekstrawlers bevinden zich nog steeds in de Surinaamse wateren. Dit ondanks dat de staat het kort geding tegen Ross National Fisheries N.V. heeft gewonnen. Antoon Karg, advocaat van de visserijsector, zegt in gesprek met De West, dat de zaak inmiddels in hoger beroep wordt behandeld bij het Hof van Justitie.

Onzekerheid werknemers Rosebel groeit 

August 16, 2019

De onzekerheid bij de werknemers van Rosebel Gold Mines blijft groeien. Bondsvoorzitter Lloyd Read, zegt dat tot nog toe de werknemers hun salaris normaal hebben ontvangen, maar gelet op de ontwikkelingen, neemt de bezorgdheid onder hen toe.

ASIELZOEKERSVRAAGSTUK OOK VOOR ONS 

August 15, 2019

Het aantal vreemdelingen dat ons land legaal en illegaal binnenkomt, neemt met de dag toe. Een groot aantal vertrekt weer, omdat het hier voor korte periode vertoeft, hetzij voor vakantie, hetzij voor korte werkzaamheden.

‘India heeft een speciale band met Suriname’ 

August 15, 2019

De Indiase ambassadeur Mahender Kanyal heeft vandaag tijdens 73e herdenking van de onafhankelijkheid van India, lovende woorden geuit over de relatie met Suriname.

Achterban ook via sociale media bereikbaar 

August 15, 2019

Politieke partijen kunnen hun achterban ook via sociale media bereiken met informatie. Vandaag werd in de Royal Ballroom van Torarica in verband met de komende verkiezingen, de tweede informatiebijeenkomst gehouden voor politieke organisaties, waarbij zij geïnformeerd werden hierover.

Dienstverlening bus- en boothouders wederom lamgelegd 

August 15, 2019

Bus- en boothouders die diensten verlenen aan het Nationaal Vervoer Bedrijf (NVB), zijn vanaf vanmorgen wederom in actie, omdat zij nog niet zijn uitbetaald over de maanden juni en juli. Het is niet de eerste keer dat zij actie voeren.

Staatsolie verwacht binnen drie maanden olievondst 

August 15, 2019

Op het hoofdkwartier van Staatsolie Maatschappij Suriname N.V., vond vanmorgen een persconferentie plaats, waarbij het bedrijf zijn jaarcijfers aan de media bekendmaakte. Rudolf Elias, directeur van Staatsolie gaf aan, dat verwacht wordt binnen een periode van nu en drie maanden, op een enorme olievondst voor de kust van Suriname te stuiten.

HEVIGE REGENVAL EN ONZE AFWATERING 

August 14, 2019

Gistermiddag rond vier uur was het weer behoorlijk raak; Groot-Paramaribo had wederom te maken met hevige regenval die langer dan een uur aanhield. Door de intensiteit waarmede het hemelwater naar beneden kwam, stonden binnen korte tijd grote delen van onze hoofdstad blank.

Dikan wil spoedig gekozen bestuur OWCMP 

August 14, 2019

Het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft een nieuw tijdpad uitgezet voor de verkiezing van een nieuw bestuur bij het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijn Project (OWCMP) in Nickerie. RO-minister Edgar Dikan, wil na drie maanden een nieuw gekozen bestuur benoemen.

VOSOV wil herstructurering openbaar vervoer 

August 14, 2019

De Coöperatieve Vereniging voor de Ontwikkeling van het Surinaams Openbaar Vervoer (VOSOV), een nieuwe organisatie voor busvergunninghouders, heeft vijf ordes gesteld voor de herstructurering van het openbaar vervoer.

Maatregelen tegen brandweerlieden die problemen aankaarten 

August 14, 2019

Tegen twee brandweerlieden die op dinsdag 6 augustus hun misnoegen uitten over diverse zaken betreffende de brandweer in het radioprogramma ABC Actueel, zijn disciplinaire maatregelen getroffen. De voorzitter van de bond, John Seedorf, erkent dat enkele zaken binnen het korps niet in orde zijn, maar stappen naar de media is volgens hem niet de juiste manier om zaken op te lossen.

‘Verwachte economische groei staat onder druk’ 

August 14, 2019

De bedrijfsactiviteiten van Rosebel Gold Mines draaien al bijkans drie weken op een laag pitje. Niet alleen het bedrijf, maar ook de Surinaamse economie lijdt hieronder. Steven Debipersad, bestuurslid van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), zegt desgevraagd dat de verwachte economische groei van 2 procent onder druk komt te staan.

Bond Rosebel om de tafel met general manager 

August 13, 2019

De werknemers van Rosebel Gold Mines hebben het werk sinds zondag 18 juli op instructies van de directie en de bond, gestaakt. De staking duurt totdat de veiligheid in het gebied en op de plant gegarandeerd is. Bondsvoorzitter Lloyd Read zegt tegenover De West, dat er vanmiddag een gesprek is met de general manager van de multinational.

Grote toeloop voor offervlees 

August 13, 2019

Moslims over de hele wereld hebben afgelopen zondag en gisteren Eid ul-Adha, het offerfeest, gevierd. Verschillende moskeeën in Suriname, hebben stieren, schapen en geiten geslacht. Zo als elk jaar, was er ook dit jaar vanuit de gemeenschap een grote toeloop voor offervlees Twee derde van het dier gaat naar de persoon die het offert en familie en vrienden, een derde naar de minderbedeelden.

Criminelen overvallen security bedrijf 

August 13, 2019

In de avond van zaterdag 10 augustus, hebben drie gewapende criminelen een bekend beveiligingsbedrijf overvallen. Dit bevestigt het hoofd van de PR-afdeling van het Korps Politie Suriname, Humphrey Naarden, tegenover de krant. Volgens hem zouden drie personeelsleden die zich op dat moment in het gebouw bevonden, rond 22.15 uur zijn aangevallen en mishandeld.

Voormalig DSB CEO: ‘Het was pompen of verzuipen’ 

August 10, 2019

Op maandag 5 augustus trad Hanna Lieuw-Hie – Gonesh af als waarnemend Chief Executive Officer (CEO) van De Surinaamsche Bank (DSB). Zij nam het roer in januari 2017 over toen de toenmalige CEO op non-actief werd gesteld.

OM kampt met ondercapaciteit voor aanpak criminaliteit 

August 10, 2019

Procureur-generaal (PG) Roy Badj-nath Panday, gaf in zijn toespraak afgelopen donderdag tijdens de openbare zitting van het Hof van Justitie aan, dat het Openbaar Ministerie (OM) in iets meer dan vijf jaar tijd, vijf collega’s heeft zien vertrekken met pensioen, en er maar één bij heeft gehad.

Hof wil in vijf jaar aantal rechters naar 40 

August 10, 2019

Iwan Rasoelbaks, waarnemend president van het Hof van Justitie, heeft afgelopen donderdag bij de beëdiging van vijf stagiair advocaten, gezegd dat in het belang van een snellere rechtspraak, het hof, de regering en alle belanghebbenden, uitbreiding van de rechtelijke macht nodig is. “Wij zullen er haast mee moeten maken om binnen de komende vijf jaren, het aantal rechters te brengen naar minimaal 40.” Momenteel zijn er 26 rechters.

Voormalig DSB CEO: ‘Het was pompen of verzuipen’ 

August 10, 2019

Op maandag 5 augustus trad Hanna Lieuw-Hie – Gonesh af als waarnemend Chief Executive Officer (CEO) van De Surinaamsche Bank (DSB). Zij nam het roer in januari 2017 over toen de toenmalige CEO op non-actief werd gesteld. DSB heeft de afgelopen jaren veel tegenslagen doorstaan, maar begeeft zich inmiddels in rustig vaarwater. Dit proces is niet zonder slag of stoot gegaan.

Hofpresident wijst op malafide tussenpersonen 

August 9, 2019

Suriname is vijf advocaten rijker. De waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks, heeft op een openbare zitting, mr. Andy Van Tholl, mr. Kamini Seopersad, mr. drs. Guno Castelen, mr. Eric Dennen en mr. Richard Tjon-A-Joe, beëdigd tot advocaten.

BLACKLISTING IS RAMPZALIG 

August 8, 2019

Al sinds het begin van dit jaar, wordt er aanhoudend door de autoriteiten en de media gesproken over een National Risk Assessment, NRA, dat rap en wel binnen een jaar, moet zijn afgerond, willen we aan de richtlijnen van de Caribbean Financial Action Task Force, CFATF, voldoen en als acceptabele en ‘fatsoenlijke’ natie binnen de landen van het westelijk halfrond en daarbuiten, naar voren kunnen treden.

Leerlingen Bataliba gebied in de schijnwerpers 

August 8, 2019

De leerlingen van de OS Duatraschool in het Bataliba gebied, staan vandaag in de schijnwerpers. Previen Sewnath, woordkunstenaar tevens voorzitter van de vrijwilligersorganisatie Chance for Children, heeft op eigen initiatief besloten om op een leuke en creatieve manier aandacht te besteden aan de kinderen.

‘Voorkomen dat klimaat niet meer voorspelbaar is’ 

August 8, 2019

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, benadrukte vanmorgen hoe belangrijk het is, dat parlementariërs in de regio hun stem laten horen over de klimaatcrisis. Volgens de voorzitter moeten wij voorkomen dat het klimaat niet meer voorspelbaar is, waarbij er geen voedselproductie meer is en geen water. Geerlings-Simons sprak bij de 4e internationale conferentie van de ParlAmericas, welke dit jaar in Suriname wordt gehouden op 8 en 9 augustus in Royal Torarica.

‘Politie en douane waarschijnlijk compleet corrupt’ 

August 8, 2019

“Het politiekorps en de douane zijn waarschijnlijk compleet corrupt”, zei Jennifer van Dijk-Silos afgelopen woensdag tijdens een lezing van de Kenniskring over het belang van een National Risk Assesment voor Suriname.