Lokaal


Volksgezondheid alert voor coronavirus 

January 24, 2020

Momenteel zijn er in China, 571 mensen besmet met het coronavirus. Volgens de Chinese autoriteiten is het virus op een vismarkt in Wuhan ontdekt. Er wordt niet alleen vis op die markt verhandeld, maar ook levende dieren, waaronder slangen.

VAN DE HAK OP DE TAK 

January 23, 2020

Vol spanning hebben de meesten gewacht op 22 januari 2020, de dag waarop Desi Bouterse, de bij verstek tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeelde ex-legerleider, voor de Krijgsraad zou verschijnen.

‘Bouterse moet uitspraken in rechtszaal bewijzen’ 

January 23, 2020

Desiré Bouterse is woensdag voor het eerst voor de Krijgsraad verschenen. Hij heeft verzet aangetekend tegen het vonnis van twintig jaar, dat op 29 december is uitgesproken. Na afloop van de zitting, toog Bouterse naar het Onafhankelijkheidsplein, waar hij flink uithaalde naar Nederland. Volgens hem is Nederland de boosdoener. Hij zei zich af te vragen, waarom Nederland stukken uit de periode van de coup heeft weggezet voor zestig jaar.

2017 EITI-rapport gepubliceerd: ‘Suriname mag nooit meer geschorst worden’ 

January 23, 2020

Het Suriname 2017 Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) rapport, werd vandaag in het Courtyard by Marriott gepresenteerd aan de media en belanghebbenden. Dit rapport was reeds op 31 december 2019 gepubliceerd. Hiermee heeft Suriname voorkomen om wederom geschorst te worden. Suriname werd op 26 februari 2019 geschorst, omdat het gefaald had het 2016 EITI-rapport vóór de deadline van 31 december 2018, te publiceren.

Patiënten kunnen moeilijk communiceren met Cubaanse artsen 

January 23, 2020

‘’Ik heb vanaf het begin gezegd, dat communicatie heel belangrijk is. Als je als arts een patiënt niet goed kunt verstaan, kan je moeilijk functioneren’’, zegt Dew Sharman tegenover de krant. Gisterenmiddag kon een arts een patiënt niet goed van dienst zijn, omdat ze de patiënt moeilijk begreep.

Man beroofd en neergeschoten 

January 23, 2020

Het Surinaamse Command Center kreeg rond half twaalf een melding van een roofoverval aan de Welgedacht A weg, waarbij het slachtoffer schotverwondingen heeft opgelopen.

HYPOCRISIE TEN TOP 

January 22, 2020

Zoals eerder door ons vermeld, zou de regering Bouterse gisteren met een uitgebreide verklaring komen over al hetgeen zich op de Centrale Bank van Suriname onder leiding van de inmiddels ontslagen govervor Robert van Trikt, zou hebben voltrokken.

BOG sluit CY Coffee 

January 22, 2020

Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), heeft dinsdagmiddag tijdens een controle, CY Coffee, een ontbijt – en brunchrestaurant op de hoek van de Gompert- en de Plutostraat, per direct gesloten. De bestuursambtenaren die de controle uitvoerden, constateerden verschillende misstanden.

Huurwet Woonruimte 2020 na lange discussies goedgekeurd 

January 22, 2020

De Huurwet Woonruimte 2020 is gisteren na een dagenlange discussie in het parlement, goedgekeurd. Zowel de oppositie als de coalitie heeft meegewerkt aan de goedkeuring van de wet. Veel oppositieleden waren ten tijde van de stemming, niet aanwezig in de zaal. Slechts vier leden hebben namens de verschillende fracties (VHP, NPS, DOE en PL) de wet goedgekeurd.

‘Kans op een dengue-epedimie is zeer groot’ 

January 22, 2020

‘’Het aantal positief geteste denguegevallen in Suriname tot 10 januari 2020, staat nu op 26 en dat is bijna evenveel als het aantal positieve gevallen in 2019, dat betekent dat de kans op een epidemie groot is”, zei het waarnemend hoofd van de afdeling Epidemiologie bij het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg (BOG), Radjesh Orie.

‘President mag niet aan ambities van mensen komen’ 

January 22, 2020

andaag is de hoofdverdachte van de Decembermoorden, Desiré Bouterse, tevens president van Suriname, voor de Krijgsraad verschenen. Na afloop heeft de president zijn aanhangers toegesproken op het Onafhankelijk-heidsplein. “Wil-lempje van Oran-je, droomt erover om president te worden”, was een van de uitspraken die de president deed.

Integriteit Van Trikt in het geding 

January 22, 2020

Financiënminister Gillmore Hoefdraad, is gisteren in het parlement ingegaan op de perikelen rond de Centrale Bank van Suriname, CBvS. De regering had beloofd het parlement informatie te verschaffen als het onderzoek inzake Robert van Trikt en de Centrale Bank, afgerond was. Het resultaat van het voorlopig onderzoek wijst sterk erop dat Robert van Trikt in zijn functie als governor van de Centrale Bank, handelingen heeft gepleegd die in strijd zijn met de wet.

Bouterse: ‘Santokhi president, over my dead body 

January 22, 2020

“Willempje van Oranje, droomt ervan om president te worden van Suriname om dit land weer te leveren aan de kolonisator, over my dead body”, zei president Desiré Bouterse vandaag op het Onafhankelijkheidsplein, na de zitting die is uitgesteld. Bouterse is met zijn aanhang, ministers, vicepresident, assembleeleden en NDP-toppers vanuit het Kantongebouw aan de Wulfingstraat, gelopen naar het Onafhankelijkheidsplein. De NDP heeft landelijk gemobiliseerd.

‘Rechtsgang mag niet verder negatief beïnvloed worden’ 

January 21, 2020

Rechtsgang mag niet verder negatief beïnvloed worden

(Foto: Regillio Derby)

Bankwezen staat voor enorme uitdagingen 

January 21, 2020

De voorzitter van de Surinaamse Bankiers Vereniging (SBV) Eblein Frangie, gaf eerder dit jaar in een interview aan, dat hij stil staat bij de uitdagingen die het jaar 2020 met zich mee zullen brengen. Hij concludeerde dat dit jaar, economisch een uitdagend zal worden voor banken, mede vanwege de verkiezingen voor de nieuwe samenstelling van De Nationale Assemblee. Frangie hoopt dat de aanloop naar en de dag van de verkiezingen, rustig zullen verlopen.

Inschrijfgeld ALO-studenten nog niet terugbetaald 

January 21, 2020

In november 2019 ging de Academi-sche Leraren Opleiding (ALO) van start. Toen de studenten op de introductiedag vernamen dat een aantal vakken online zouden worden gegeven, eiste een deel zijn geld terug. Hoewel aanvankelijk gezegd werd dat zij niet voor restitutie in aanmerking kwamen, besloot onderwijsminister Lilian Ferrier, dat de studenten toch hiervoor in aanmerking kwamen. I

(foto: Johan de Randamie)

‘Mensen die een NPS-vlag plaatsen, staan er volledig achter’ 

January 20, 2020

Volgens NPS-voorzitter Gregory Rusland, kan gesteld worden dat mensen die een NPS-vlag bij hun huis laten hangen, daar compleet achter staan. Dat kan volgens hem niet gezegd worden van de NDP-vlaggen die overal wapperen. Zo reageert Rusland op vragen van De West over de zekerheid van de partij dat de mensen aan wie zij vlaggen uitdeelt, daadwerkelijk op de partij zullen stemmen.

Aantal denguegevallen alarmerend 

January 20, 2020

Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), heeft recentelijk 26 denguegevallen gerapporteerd. De artsen, ziekenhuizen, laboratoria en poliklinieken zijn vanaf begin december 2019 geïnformeerd om alert te zijn op denguegevallen en de nodige maatregelen te treffen om de juiste zorg aan patiënten te bieden.

Massale opkomst bij VHP Opo Yari meeting 

January 20, 2020

De Opo Yari meeting van de VHP, heeft een grote massa aangetrokken. Partijleden en structuren uit het gehele land, gingen massaal naar het partijcentrum De Olifant Helemaal vanuit het inheemse dorp Kwamalasumutu, zijn partijleden afgereisd. VHP-voorzitter Chan Santokhi sprak over 23.000 mensen.

‘De juiste leider zit in de VHP’ 

January 20, 2020

In verband met de 71e jaardag van de Voorruitstervende Hervorming Partij (VHP), hield de partij zaterdagavond een meeting. Mensen uit verschillende delen van het land waren aanwezig op de meeting. Tijdens de meeting werd bekendgemaakt, dat de partij plannen klaar heeft voor de wederopbouw van het land. “Om de economie langzamerhand weer op gang te brengen, moeten we massaal stemmen voor de Orange Movement”, zei een van de sprekers.(Foto: Fb-pagina, Chan Santokhi)

Frauderen met stembiljetten 

January 20, 2020

Over 126 dagen zullen de algemene, vrije en geheime verkiezingen plaats vinden. Op sociale media post een groep burgers berichten, waaruit blijkt dat zij zich zorgen maken. Volgens hen kan er gemakkelijk gefraudeerd worden met de stembiljetten. Zij geven aan, dat mensen er zelfs voor betaald worden om met stembiljetten te frauderen.

‘Kleinschalige goudzoekers moeten uit hun fouten leren’ 

January 20, 2020

Afgelopen vrijdag heeft Rosebel Gold Mines (RGM) met Macamboa en Kamp Mining, protocollen ondertekend, die kleinschalige goudzoekers in staat stellen goud te delven in een bepaald gebied, zodat zij in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

Santokhi: ‘Regering, begint u in te pakken’ 

January 20, 2020

“Het volk van Suriname zegt: ‘Regering begint u in te pakken en gaat u naar huis’’’, zei VHP-voorzitter Chan Santokhi, afgelopen zaterdag tijdens de Opo Yari meeting van de partij die gehouden werd in het partijcentrum De Olifant. Dat ‘naar huis gaan’, zal volgens Santokhi niet zo gemakkelijk zijn. “Zo makkelijk gaat ze nog niet naar huis, want een paar gaan naar het Huis van Bewaring.”

Governor Van Trikt stapt zelf op 

January 18, 2020

Governor Robert Gray van Trikt van de Centrale Bank van Suriname, heeft naar de redactie uit betrouwbare bron verneemt, besloten zelf ontslag te nemen. Van Trikt besloot de afgelopen week, zelf verlof op te nemen om de Raad van Commissarissen in de gelegenheid te stellen, een onderzoek in te stellen met betrekking tot vermeende onregelmatigheden op de Bank die onder zijn bewind zouden hebben plaatsgevonden.

Suriname kreeg zijn gasgehalte dagen na vondst te horen 

January 18, 2020

Suriname heeft onlangs aangekondigd dat Apache en Total, twee oliemaatschappijen die voor de kust opereren, een ontdekking van koolwaterstoffen hebben gedaan op de olieconcessie Blok 58. In zijn Maka Central-1-bron kondigde Apache aan, dat het een geologisch model bevestigde met 73 meter (240 voet) olie en 50 meter (164 voet) lichte olie en gascondensaat.

Macamboa en Rosebel tekenen overeenkomst 

January 18, 2020

In de ballroom van Courtyard by Marriott, vond gisterenmiddag de ondertekening plaats van de protocollen van Rosebel Gold Mines (RGM) met Macamboa en Kamp Mining. De ondertekening vond plaats ter ondersteuning van de ondernemers in het district Brokopondo. “Na goed communiceren en overleggen met elkaar, zijn we overeengekomen”, zegt de minister van Regionale Ontwikkeling, Edgar Dikan.

14 bedrijven committeren zich aan ‘groen ondernemen’ 

January 18, 2020

Bij het tienjarig bestaan van het Suriname Conservation Foundation Green Partner-ship Program (SGPP) gisteren, hebben veertien bedrijven de ‘groen ondernemen belofte’ getekend in de Banquet Hall van Torarica. De Suriname Conservation Foun-dation (SCF) is in 2010 gestart met dit programma met als doel het ‘vergroenen’ van de Surinaamse economie.

‘Suriname in gevaarlijke positie met lage rating’ 

January 18, 2020

Kredietbeoordelaar Fitch Ratings heeft afgelopen donderdag, Suriname zijn kredietwaardigheid van B- naar CCC bijgesteld. Deze rating staat bekend als de junkstatus. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, zegt in een persbericht, het niet eens te zijn met het rapport dat Fitch heeft uitgebracht.

Santokhi: Intimidatie rechterlijke macht vanuit de NDP 

January 17, 2020

Tijdens een persconferentie die de VHP gisteren hield in haar partijcentrum, riep VHP-voorzitter Chan Santhoki,

‘Uitspraken Afonsoewa intimiderend’ 

January 17, 2020

NDP- fractieleider Amzad Abdoel, vindt de uitspraken van NDP-parlementariër Sylvana Afonsoewa, niet intimiderend naar de rechterlijke macht toe. Dit zei hij in een interview met de media. Tijdens een kadermeeting van de NDP, zei Afonsoewa, in haar toespraak, dat 2020 het jaar is van de NDP. “No wan p’tjing jap japi, no wang p’tjing kes kesi e kong tap a show”, zei Afonsoewa.