Lokaal


Export landbouwproducten bergafwaarts 

October 17, 2019

“Ik ga geen mooie verhalen vertellen, alleen maar om zaken te verbloemen en te doen alsof het heel goed gaat binnen de landbouwsector, vooral op het gebied van export”, zei de voorzitter van de Vereniging Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS), Umar Taus, gisteren tijdens de herdenking van Wereldvoedseldag op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij.

Controle belangrijk aspect industriële hennepteelt 

October 17, 2019

Bij de bespreking in het parlement betreffende de teelt van hennep ten behoeve van industriële doeleinden, is gebleken dat controle een belangrijk aspect is van het geheel. Roché Hopkinson, initiatiefnemer van de Wet Industriële Hennepteelt, zei dat een stap wordt gezet in de richting van een nieuwe industrie voor Suriname.

‘Rijstboeren dromen over juiste opkoopprijs’ 

October 17, 2019

De rijstboeren zijn drukdoende met de voorbereidingen voor de inzaai van padie in november. Radjoe Bhikharie, voorzitter van de Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP), zegt desgevraagd, dat de situatie binnen de rijstsector met betrekking tot de rijstboeren niet veel is veranderd. Hij geeft aan dat ook dit jaar, de boeren een opkoopprijs hebben gehad die beneden hun kostprijs ligt.

‘Bouterse past Alibaba-concept toe’ 

October 17, 2019

VHP-parlementariër Mahinder Jogi heeft in een brief via de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), indringende vragen gesteld aan president Desiré Bouterse over de Israëlische LR Group. Tegenover De West zegt hij, dat de president bij de kwestie van de LR Group, bezig is het Alibaba-concept toe te passen, waarbij Alibaba nooit zelf gestolen heeft, maar liet stelen en een deel van de buit kreeg.

Directeur SPSB tikt Parmessar op de vingers over subsidies 

October 17, 2019

Als ik kijk naar de begroting, merk ik dat de Stichting Landbouw Ontwikkeling Suriname, als ambitie heeft 16.000 citrusplantjes, 6000 kersenplantjes en 5000 overige plantjes te verkopen. En toch verstrekt u als minister, een subsidie van SRD 420.000“, haalde de voorlopig op non-actief gestelde directeur van de Surinaamse Postspaarbank, Ginmardo Kromosoeto, gisteren aan tijdens de herdenking van Wereldvoedseldag op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij.

Accountants zetten zich volledig in voor NRA 

October 17, 2019

In de Ballroom van Hotel Torarica werd vanmorgen een persconferentie gehouden door de Suriname Chatered Accountants Institute, die bestemd was voor financiële instituten, overheidsorganen, financiële deskundigen, ondernemers, accountants en accountants in opleiding in Suriname.

Nog veel onduidelijkheid over industriële hennepteelt 

October 17, 2019

“De teelt van marihuana met een Tetrahydrocannabinol (THC) gehalte tussen 5 en 20 procent, is en blijft strafbaar. De teelt van marihuana wordt dus niet gelegaliseerd”, zei Amzad Abdoel, voorzitter van de commissie van rapporteurs, vandaag in het parlement bij de bespreking van de teelt van hennep ten behoeve van industriële doeleinden. Abdoel merkte op, dat veel mensen in de samenleving nog geen onderscheid kunnen maken tussen hennepteelt voor medicinale doeleinden en hennepteelt voor industriële doeleinden.

Suriname exporteert 47 miljoen kg aan visproducten per jaar 

October 17, 2019

“De visserijsector is door de jaren heen uitgegroeid tot een van de grootste industrieën in ons land. We exporteren per jaar zeker 47 miljoen kilo aan vis en visproducten op jaarbasis”, zei Mark Lall, secretaris van het Visserscollectief, gisteren tijdens de herdenking van Wereldvoedseldag op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. In het kader van deze dag werd op het ministerie een lezing gehouden met als thema: Productiviteit en voedselveiligheid.

WILLEN EN KUNNEN 

October 16, 2019

Willen en kunnen we de drugscriminaliteit in ons land wel op een effectieve en efficiënte manier aanpakken, waardoor we niet langer als zeer verdacht doorvoerland in het buitenland worden aangemerkt?

CTSS Plus volleybal vrijdag vervolgd 

October 16, 2019

Op vrijdag 18 oktober wordt het volleybal programma vervolgd van CTSS Plus in het Ismay van Wilgen Sporthal. In hetzelfde sporthal wordt het onderdeel basketbal vanavond uitgespeeld. Programma volleybal: 18:00 uur             KP-SWM 19:00 uur             SLM-SZF 20:00 uur             CBvS-EBS 21:00 uur             Staatsolie-Telesur Programma basketbal 16 oktober: 18:00 uur             EB-CBvS poule A (winnaar1/verliezer 1) […]

VHP doet aangifte tegen minister Hoefdraad 

October 16, 2019

De VHP heeft vandaag, woensdag 16 oktober, aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie van overtreding van de Wet op de Staatsschuld. Deze wet is bedoeld om burgers te beschermen tegen buitensporig leengedrag door regeringen. De VHP heeft de procureur-generaal verzocht om conform artikel 140 van de grondwet, te vorderen bij De Nationale Assemblee dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, in staat van beschuldiging wordt gesteld.

Kort geding tegen wijziging kiesregeling 

October 16, 2019

Advocaat Antoon Karg heeft gisteren namens de politieke partijen PRO, Setie Sranan, Strei! en Alternatief 2020, een kort geding tegen de staat aangespannen tegen de wijziging van de kiesregeling. Aan de kortgedingrechter is verzocht om de wijzigingen buiten toepassing te laten bij de komende verkiezingen.

St. Vincentius Ziekenhuis weerspreekt sluiting 

October 16, 2019

De Raad van Bestuur van het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ), weerspreekt elk bericht waarin gesteld wordt, dat er sprake van zou zijn dat het ziekenhuis gaat sluiten. De Raad van Bestuur van het ziekenhuis, betreurt het dat op een online nieuwssite, er een ingezonden stuk is geplaatst met de vraag als het SVZ nog dit jaar wordt gesloten.

Rijstexport naar Venezuela gestart 

October 16, 2019

Met de export van 30.000 ton witte rijst naar Venezuela, is maandag vanuit de haven van Nieuw Nickerie een begin gemaakt. Onder het toeziend oog van districtscommissaris Nisa Kurban-Baboe van Nickerie, de Venezolaanse ambassadeur in Suriname, Olga Diaz, Ramon Abrahams van het Kabinet van de President, en ex-minister Suresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij, werd de eerste tranche van 3.000 ton geladen in de boot die nu in de haven ligt aangemeerd.

ONZE WATEREN EEN FREE FOR ALL 

October 15, 2019

Er gebeuren de laatste jaren de vreemdste zaken in onze wateren. Ja, onze wateren en dan hebben we het over onze rivieren, in het bijzonder de grensrivieren en natuurlijk in onze territoriale zee.

Jongeren discussiëren over homofilie, tatoeages en abortus 

October 15, 2019

In het gebouw van Bribi Ministeries werd afgelopen zaterdag 12 oktober, een discussieavond gehouden voor jongeren uit de verschillende buurtorganisaties. De avond die georganiseerd was door The Robin-hood Family, had als thema: Homofilie, tatoeages en het aantal abortussen onder de jongeren. Het doel was om deze onderwerpen die zich nog in de taboesfeer bevinden, te belichten en te kijken hoe jongeren daarover denken.

Suriname en Guyana zoeken naar vermiste vissers 

October 15, 2019

De politie in Guyana werkt momenteel samen met Surinaamse autoriteiten om het incident te onderzoeken waarbij vijf vissers worden vermist. Kaieteur News meldt dat politiecommandant Calvin Brutus, in gesprek is met de Surimaamse autoriteiten betreffende deze kwestie. Brutus onthulde, dat een vissersboot die werd gebruikt door de vermiste vissers, vrijdagavond werd gevonden tussen Cromarty en Wellington Park, Corentyne, Berbice.

Stichtingen onder vergrootglas tijdens NRA 

October 15, 2019

“Ook de stichtingen zullen gecontroleerd worden en stichtingen die niet kunnen verklaren vanwaar zij met dat geld komen, zullen worden verwijderd uit het systeem van de banken”, zei Wonnie Boedhoe, lid van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), aan het eind van de vijf weken durende training voor niet-economen.

Bosbedekking Suriname gedaald naar 92,88% 

October 15, 2019

De bosbedekking van Suriname is in vier jaar tijd van 93 procent naar 92,88 procent gedaald. Dit bracht John Goedschalk, directeur van Conservation International Suriname, naar voren tijdens de laatste dag van de training: Cijfers liegen niet!, die is georganiseerd door de Ve-reniging van Economisten in Suriname (VES) in samenwerking met de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ).

GESCHIEDENIS HERHAALT ZICH WEDEROM 

October 14, 2019

Het hoort natuurlijk bij de ware democratie en haar vrije en geheime verkiezingen voor volksvertegenwoordigende lichamen dat verschillende politieke partijen groot en klein zich in de verkiezingsstrijd werpen.

Nieuwe politieke partij staat voor dienstbaar leiderschap 

October 14, 2019

Afgelopen zaterdag werd een nieuwe politieke partij, Alternatief 2020 (A-20), aan de samenleving gepresenteerd. In de druk bezochte ballroom van Torarica werd het bestuur en de ontwikkelingsvisie van de partij aan de aanwezigen voorgehouden. Volgens de voorzitter Steven Reyme gaat de partij voor dienstbaar leiderschap in de politiek. De partij gelooft dat het tijd is dat leiders opstaan die het belang van het land voorop stellen en niet het eigen belang dienen.

Nog steeds onduidelijkheid rond grondenrechten binnenlandbewoners 

October 14, 2019

“Moet er rechtspersoonlijkheid gegeven worden aan de stam, de lo, de bee, het traditioneel gezag of een nader te bepalen entiteit?”. Dit vroeg de docent verbonden aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), Patricia Meulenhof, zich de vorige week af tijdens een lezing over de grondenrechten van inheemsen en marrons. Meulenhof was één van de sprekers op deze avond die was georganiseerd door de initiatiefgroep Vrienden van het Binnenland.

‘Meteodienst streeft naar verbetering’ 

October 14, 2019

“Wij streven altijd naar verbetering”, aldus Sukarni Mitro-Sallons hoofd van de Meteorologische Dienst in een reactie aan de krant op kritiek uit de samenleving waaronder ook vanwege de minister van Openbare Werken Transport en Communicatie (OWT en C), Vijay Chotkan over de slechte informatievoorziening voor weersverwachtingen naar de samenleving toe. Gisteren zijn er in Paramaribo-Noord daken van huizen weggewaaid en liepen door harde regens verschillende wegen onder water.

President bevestigt lening Oppenheimer 

October 12, 2019

“Ik kan u zeggen: de zaak zit goed in mekaar. Wanneer gerenommeerde banken zich internationaal achter het project stellen, dan geloof ik niet dat we kunnen zeggen dat wij onverantwoord bezig zijn.

Binda ondersteunt Orange Movement 

October 12, 2019

Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (AKMOS), heeft ervoor gekozen de Orange Move-ment van de VHP te ondersteunen. In gesprek met De West, zegt de ondernemer dat de VHP als grootste tegenstander van de NDP, de enige optie is.

C-47 trekt onderzoek SPSB in twijfel 

October 12, 2019

Vakcentrale C-47 trekt het onderzoek met betrekking tot de vermoedelijke malversaties bij de Surinaamse Post Spaarbank (SPSB), in twijfel. Dit zei C-47-voorzitter Robby Berenstein, gisteren tijdens een persconferentie, nadat hij de bonden bij de verschillende financiële instellingen op de hoogte had gesteld van de stand van zaken.

President betreurt situatie Rosebel 

October 12, 2019

President Desiré Bouterse betreurt de situatie zoals die zich nu voordoet bij Rosebel GoldMines/Iamgold. Nadat alles in rustig vaarwater terecht leek te zijn gekomen en de bedrijfsleiding besloot de activiteiten te hervatten, was zij genoodzaakt deze wederom stop te zetten.

Chinezen vernietigen binnenland met cyanide 

October 12, 2019

“Ik heb genoeg bewijs dat Chinezen nu geen kwik meer gebruiken, maar dat er gebruik wordt gemaakt van cyanide”, zei Erlan Sleur, voorzitter van de milieuorganisatie Probios, gisteren in het gebouw van Tori Oso. Sleur was een van de sprekers op deze avond die was georganiseerd door de initiatiefgroep Vrienden van het Binnenland. Het thema van deze avond was: De rechten van inheemsen en Marrons in relatie tot de effecten van goudwinning.

Verkoop Iamgold gestopt vanwege prijsdiscussies 

October 12, 2019

De verkoop van Iamgold is tot stilstand gekomen nadat het Canadese goudbedrijf in het middensegment geen overeenstemming had bereikt met verschillende Chinese bieders. Chinese goudproducenten, waaronder de China National Gold Group, Shandong Gold Mining en de Zijin Mining Group, hadden allemaal interesse getoond in Iamgold. Er ontstonden discussies over de prijs en bezorgdheid over de aanhoudende Sino-Canada politieke spanningen. H

Meer vrouwen ontvangen certificaat Caterpillar Project 

October 11, 2019

In het historische pand van Huize Liesdek aan de Zwartenhovenbrugstraat, vond afgelopen woensdag de certificaatuitreiking plaats voor de Technicians for the Caribbean. De avond werd georganiseerd door de Tech Force Group en had ook als doel het bedrijfsleven informatie te verschaffen over de opgedane kennis in de afgelopen weken en plannen voor de toekomst. Opvallend tijdens deze tweede uitreiking was het aantal dames dat deelgenomen heeft aan dit project.