Belang van veiligheidscontrole en strenge maatregelen tegen criminaliteit

Op de regeringspersconferentie van afgelopen woensdagavond, vertelde Kenneth Amoksi, minister Justitie en Politie, over het streng optreden tegen automobilisten met getinte ruiten. Ook zal aan ID-kaartcontrole worden gedaan bij burgers.

“Er zullen daarbij uitzonderingen worden gemaakt voor DNA-leden, regeringsmensen en andere functionarissen, maar ook voor burgers die gegronde redenen kunnen aantonen”, aldus Amoksi.

Op de vraag van journalisten wat de achterliggende gedachte is om van de burger te eisen dat hij altijd zijn identiteitskaart bij zich heeft, reageerde Amoksi ietwat geïrriteerd, met de wedervraag: “Yu no lob yu veiligheid?”

Echter pareerden aanwezige journalisten door te stellen, dat het slechts om de achterliggende gedachte gaat, waarom de regering de maatregel gaat doorvoeren. De minister hield vol, dat het om de veiligheid in het land gaat.

Ook werd gevraagd aan Amoksi, of hij op de hoogte is van de bekentenis van Siegfried ‘Piet’ Wortel, die heeft toegegeven dat een partij goud ter waarde van 6 miljoen euro die in zijn woning werd aangetroffen, aan Ronnie Brunswijk, vicepresident van dit land, toebehoort. Ook op deze vraag reageerde Amoksi geïrriteerd.

Hij zei dat een rechtshulpverdrag gewoonlijk niet in het openbaar wordt besproken. Hij maakte duidelijk dat ook dit rechtshulpverdrag uit Nederland, niet in het openbaar kan worden behandeld.

Tevens merkte Amoksi op dat de stukken die van het Openbaar Ministerie naar hem worden toegezonden, worden afgehandeld en teruggestuurd. Ofschoon meer duidelijkheid door aanwezige journalisten werd gevraagd, hield de minister vast aan zijn eerdere antwoord.

Het veelbesproken probleem van de e-bikes, die ook door jonge kinderen worden bestuurd, kwam ook ter sprake. De bewindsman wees erop, dat eerst de wetgeving in het parlement moet worden aangepast, omdat e-bikes in het verkeer zullen worden opgenomen als bromfietsen in de wet. Volgens hem zullen de rijders van deze elektronische ‘bromfietsen’ ook wat rijlessen moeten volgen, om bekend te worden met de verkeersregels. Ook is de minister van mening, dat een tussentijdse maatregel zoals toepassing van een verordening niet mogelijk is, omdat de aangepaste conceptverkeerswetgeving naar het parlement moet gaan ter goedkeuring.

Amoksi benadrukte ook het belang van controle in alle delen van het land en heeft aangekondigd, dat er strenge maatregelen zullen worden genomen tegen criminelen. Het initiatief om roadblocks aan te brengen, heeft al vruchten afgeworpen, echter gezien er nog meldingen van criminele incidenten gedaan worden, zal dit opgevoerd worden. De minister merkte voorts op dat is gebleken dat vreemdelingen in dit kader vaak een dikke vinger in de pap hebben. Hierom zal ook het vreemdelingenbeleid aangescherpt worden. Er is een samenwerking tussen alle veiligheidsinstanties en gezien de situatie zich blijft voortdoen, zal deze verhevigd worden.

“Het Korps Politie Suriname wordt inmiddels nauwer ondersteund door het Nationaal Leger”, aldus de minister. Hij riep eenieder op mee te helpen de criminaliteit te minimaliseren en de veiligheid te handhaven door samen te werken met de autoriteiten en verdachte activiteiten aan te geven.

“Meldt deze onmiddellijk. Criminaliteit bestrijd je niet alleen, we hebben de gemeenschap nodig”, aldus Amoksi. Hij benadrukte dat de komende dagen de autoriteiten steeds bijeenkomen om de acties te verscherpen.

More
articles