PUM draagt bij aan opleiding voor tandtechnici in Suriname

opleiding tandtechnici

In een unieke kleinschalige samenwerking tussen Nederland en Suriname, bundelen tandtechnisch docent en PUM-vrijwilliger Ron Scholte en tandarts Justin Karsodikromo hun krachten. Samen dragen zij bij aan het opleiden van toekomstige tand-technici, aangezien hier momenteel geen opleiding voor is in Suriname. Dit wordt mogelijk gemaakt door PUM, een Nederlandse impact-gedreven organisatie met zo’n 1.200 experts die op vrijwillige basis hun kennis delen in meer dan 30 landen en 30 sectoren.

Tandtechniek is een goed ontwikkelde discipline in Nederland, met diverse opleidingsmogelijkheden zoals de vakopleiding van de Dutch HealthTec Academy. In Suriname ontbreekt een vergelijkbare opleiding op het moment. Tandartspraktijk The Smile Factory zet zich daarom zelf in om deze lacune te vullen, door gemotiveerde jongeren door middel van de eigen opleiding The Smile Academy te vormen tot gekwalificeerde tandtechnici.

Van online lessen naar praktijk

Sinds november vorig jaar komen tandarts Karsodikromo en zijn leerlingen elke zaterdag samen met docent Scholte voor een online tandtechnische les. Komende week worden de lessen eindelijk fysiek, wanneer Ron Scholte voor tien dagen in Paramaribo bij The Smile Factory aanwezig is.

Scholte heeft jarenlange ervaring in het vakgebied. Hij begon zijn carrière als tandtechnicus en deelt nu al zo’n vijftien jaar zijn kennis en passie met anderen door zijn rol als docent aan de Dutch HealthTec Academy in Utrecht en het RadboudUMC in Nijmegen. “Ik vind mijn vak prachtig en neem anderen graag mee in mijn enthousiasme. Dat ik dit nu live kan doen voor alle leerlingen die ik al maandenlang online spreek, maakt het extra bijzonder. Ik ben trots op onze samenwerking. Het initiatief draagt namelijk niet alleen bij aan de professionele ontwikkeling van de studenten, maar ook aan de verdere groei van de tandtechnische zorg in Suriname. Daar krijg ik veel energie van”, aldus Scholte.

Lokale opleidingsmogelijkheden

Ook Karsodikromo is verheugd dat Scholte eindelijk zijn kennis kan delen in de praktijk: “We zijn erg blij met de samenwerking met Ron Scholte en PUM. Het uiteindelijke doel van de samenwerking is om The Smile Clinic uit te breiden tot een volwaardige academie voor tandtechniek en tandprothetiek. Zo krijgen jongeren in Paramaribo een kans om zich te specialiseren in dit vakgebied, zonder de noodzaak om naar het buitenland te reizen voor een opleiding.” Het initiatief wordt toegejuicht door zowel de Nederlandse als Surinaamse autoriteiten. Het is een belangrijke stap vooruit in het bevorderen van de internationale samenwerking op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg. Zevoera Khodabaks, vertegenwoordiger van PUM in Suriname: “De samenwerking met The Smile Factory is een waardevolle stap voor de ontwikkeling van de tandtechnische sector in Suriname.”

More
articles