Nog geen duidelijkheid in gronduitgiftebeleid

John Goedschalk, directeur van Climate Change Advisory Services,  is wederom ingegaan op de grondkwestie. In het programma Mmanten Taki vraagt hij duidelijkheid van de regering als het gaat om uitgifte van grond.

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veteelt en Visserij zou in een eerder interview hebben verklaard, dat het niet op waarheid berust dat zijn ministerie 560.000 hectare van het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) ter beschikking heeft gehad.

De werkelijke grootte komt namelijk neer op 300.000 hectare, die is gereserveerd voor agrarische doeleinden. Volgens Goedschalk reserveert men gronden zonder rekening te houden met de positie van de dorpsbewoners in het achterland. ‘’In dit geval maakt de grootte niet eens uit, maar de transparantie ontbreekt. Het is duidelijk dat de president beleid maakt, en de minister gewoon uitvoering geeft aan het beleid’’, aldus Goedschalk.

Het gaat namelijk om gebieden die dicht bij de leefgemeenschappen van de binnenlandbewoners liggen, hetgeen de minister weerspreekt. Maar Goedschalk benadrukt kaarten te hebben gezien en de brief die door Sewdien gericht is aan zijn collega-minister Vorswijk (GBB), waarin gevraagd wordt de 560.000 hectare ter beschikking te stellen, waarbij het wel degelijk om gebieden van tribale volkeren gaat. “De gebieden waar inheemsen en Marrons wonen, blijven betwiste gebieden, zolang het grondenrechtenvraagstuk nog niet is opgelost”, zegt Goedschalk.

‘’Het zou overzichtelijker zijn als de overheid de kaart publiceert, waar is gereserveerd, zodat de gemeenschap zeker weet dat het niet om betwiste gebieden gaat. Maar het gaat niet alleen om waar de mensen wonen. Die gemeenschap heeft ook haar culturele gebieden en begraafplaatsen daar’’, aldus Goedschalk.

Op basis van wat de minister zegt, gaat Goedschalk ervan uit dat de president de petitie die door 14.500 personen is getekend, naast zich heeft neergelegd. De petitie is op 12 maart dit jaar ingediend bij het staatshoofd, er werd onder meer gevraagd dat de regering afziet van alle eventuele plannen om 560.000 hectaren van het Surinaamse bos te gebruiken voor landbouwdoeleinden, voor zover daar sprake van was. Goedschalk vindt dat Suriname de status van ‘groenste land ter wereld’, dient te behouden.

‘’Als het uitgeven van gronden  op deze manier geschiedt, daalt de status van Suriname als één van de groenste landen ter wereld’’, stelt Goedschalk. Hij zegt zijn uiterste best te doen om de samenleving te blijven informeren over de grondenkwestie in ons achterland. ‘’Wij kunnen als samenleving niet toekijken en zwijgen, anders zullen wij eens de impact daarvan voelen, en dan kan het te laat zijn.’’

More
articles