Door ijver en arbeid houten binnenstad Paramaribo behouden

Doordat de houten binnenstad van Paramaribo door ijver en arbeid van onder andere Drs. Stephen Fokké ertoe heeft geleid dat Suriname op de werelderfgoedlijst van de Unesco in 2002 is opgenomen, konden we voor de uitvoering van het Purp I project een lening ter restauratie van verschillende historischemonumenten krijgen van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) in 2017.

Fokké, directeur van de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES), is zeer ingenomen met de opname van de houten binnenstad van Paramaribo en de Jodensavanne op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO, waarin hij een belangrijke rol heeft gespeeld. Hij erkent dat het een teamprestatie was en blijft betrokken als sitebeheerder.

Wat velen niet weten, is dat een groot blok (250 gebouwen) in de historische binnenstad toen (beginjaren 2000) met de brandweer is geïnspecteerd. Waarschijnlijk heeft dit resultaat ook een bijdrage geleverd in de verdere ontwikkeling van de SGES.

De afdeling Cultuur Studies in Suriname wordt gerehabiliteerd via het Paramaribo Urban Rehabilitation Program (Purp) vanwege de status van de stad als deel van het Werelderfgoed. De overheid heeft echter onvoldoende middelen om het erfgoed goed te onderhouden, wat tot gevolg heeft aantasting van de universele waarde. Zo leidde de bouw van de nieuwe DNA-vergaderzaal tot controverse, omdat de UNESCO en Icomos pleitten voor een ander ontwerp. Ondanks deze problemen is er hoop dat Purp zal helpen het centrum van Paramaribo nieuw leven in te blazen en het behoud ervan, veilig te stellen. Het Icomos rapport identificeerde problemen met het management en de administratie van “Woodside” en adviseerde de oprichting van een managementautoriteit om zo de erfgoedregels te handhaven en beschermen. Er zijn ook wetswijzigingen nodig om een erfgoedbeoordeling verplicht te stellen, voordat er in het centrum van Paramaribo gebouwd mag worden. Fokké, de directeur van de Stichting Gebouwd Erfgoed (SGES), benadrukt dat het belangrijk is, de historische architectuur van de stad te behouden en tegelijkertijd moderne toevoegingen, toe te staan. Hoewel Fokké zijn lang gekoesterde wens om een uitgebrand gebouw te reconstrueren en de historische “Oranjetuin” te restaureren nog niet gerealiseerd heeft kunnen zien, is er hoop voor toekomstige projecten, met de verwachte ondertekening van een leningsovereenkomst en de donatie van een promenade door de Europese Unie.

We proberen Fokké al enige tijd aan het woord te laten, maar zijn daar niet in geslaagd.

More
articles