Buitenland


Aandelen Apache dalen naar laagste punt in 18 jaar 

December 3, 2019

Aandelen van Apache Corporation, daalden maandag naar de laagste prijs in achttien jaar, nadat de olie- en aardgasproducent een teleurstellende update had verstrekt van zijn eerste exploratieput in blok 58 voor de kust van Suriname. Sinds de financiële crisis, is het de grootste eendaagse daling van de waarde van de aandelen.

Europa onderschept eerste narco-onderzeeër met 3.000 kilo 

November 29, 2019

Op zondag 24 november onderschepten de autoriteiten de eerste narco-onderzeeër ooit in Europese wateren. Het vaartuig werd in beslag genomen voor de kust van Pontevedra, in het noordwesten van Galicië in Spanje. Volgens bronnen die bekend zijn met het onderzoek, zat er meer dan 3.000 kilo cocaïne in de onderzeeër. Deze bronnen voegden eraan toe dat de groepen achter deze zending, groot moeten zijn, omdat alleen de onderzeeër zelf ongeveer euro 2,5 miljoen moet hebben gekost.

Vliegtuig waarmee president vertrok aan land gehouden in Kenia 

November 28, 2019

Het ingehuurde toestel waarmee president Desiré Bouterse samen met zijn delegatie afgelopen maandag naar China vertrok, is tijdens een tussenstop in Kenia aan land gehouden, omdat de Turkse vliegmaatschappij Atlasglobal, in grote financiële problemen verkeert. De president en zijn delegatie moesten hun weg vervolgen met een toestel dat door de Chinese regering werd gestuurd.

Zeer pure’ cocaïne spoelt aan op Franse stranden 

November 12, 2019

Op Franse stranden aan de Atlantische kust spoelen al een paar weken pakketjes aan met cocaïne en andere drugs. Bijna iedere dag worden er pakketjes gevonden. Tot nu toe nam de Franse politie al 760 kilo drugs met een straatwaarde van zo’n 60 miljoen euro in beslag. Gisteren nog werd op het strand van Pornic 14 kilo aan drugs gevonden, en vrijdag vonden wandelaars 3 kilo drugs op het strand van Arcachon.

Suriname zet Nederlandse crimineel Marc-Anthony G. uit 

November 11, 2019

Suriname heeft de verdachte Marc-Anthony G. (25) uitgezet naar Nederland. Dat meldden Surinaamse media. De man wordt in Nederland gezocht voor betrokkenheid bij moord. G. vluchtte eerder dit jaar uit Nederland en was ondergedoken in Suriname. Hij werd aangehouden nadat hij afgelopen woensdag betrokken zou zijn geweest bij een beroving, waarbij schoten werden gelost. De beroving vond plaats vlakbij een basisschool in Paramaribo.

OM-Nederland: Suriname waste 75 miljoen euro wit 

November 5, 2019

Justitie in Nederland doet onderzoek naar het mogelijk witwassen van 75 miljoen euro door drie banken en vijf geldwisselkantoren uit Suriname. Het geld werd per vliegtuig naar Nederland vervoerd. Op één zending van maar liefst 19,5 miljoen euro is in april 2018 beslag gelegd. Nooit eerder werd op zoveel contant geld beslag gelegd.

OM-Nederland: ‘Geen duidelijke verklaring herkomst geld’ 

November 5, 2019

In de rechtbank Schiphol, ging dinsdag 5 november, een eerste zitting aangevangen rond de grootste partij aan contanten die ooit in Nederland in beslag is genomen op verdenking van witwassen. Het gaat om de 19, 5 miljoen euro die in april 2018 in beslag werd ingenomen op verdenking van witwassen. De advocaten van de banken en cambio’s vinden de inbeslagname van de geldzending onrechtmatig en willen het geld terug. Het Nederlands Openbaar Ministerie (OM) piekert daar niet over.

OM-Nederland: Suriname waste 75 miljoen euro wit 

November 5, 2019

Justitie doet onderzoek naar het mogelijk witwassen van 75 miljoen euro door drie banken en vijf geldwisselkantoren uit Suriname. Het geld werd per vliegtuig naar Nederland vervoerd. Op één zending van maar liefst 19, 5 miljoen euro, is in april 2018 beslag gelegd. Nooit eerder werd op zoveel contant geld beslag gelegd.

Steeds meer Cubanen drijven illegaal handel 

October 21, 2019

Cubanen kunnen straks huishoudelijke apparaten, auto-onderdelen en andere handelswaar via staatsbedrijven importeren in buitenlandse valuta. Het is een van de opvallende maatregelen die de Cubaanse regering vorige week nam om de kapitaalvlucht en illegale import te stoppen. Steeds meer Cubanen voeren illegaal handelswaar in. Zogeheten ‘muilezels’ reizen naar het buitenland en kopen daar goederen om die daarna in Cuba weer te verkopen.

Skalians blijven Frans-grondgebied schenden 

October 13, 2019

Tijdens een recente missie op de Lawa (Maroni) stroomafwaarts van Maripasoela, in het woongebied van de Aluku’s, heeft het WWF Guyana opnieuw de verwoesting die wordt veroorzaakt door de ongecontroleerde exploitatie van goud, op het milieu, maar in het bijzonder op de populaties langs de rivier, vastgelegd. Het is volgens het WWF zeer zorgwekkend om binnen enkele maanden de nieuwe nadelige gevolgen op de rivier te zien.

Cuba lijdt ook onder crisis Venezuela 

October 4, 2019

In Cuba was na de val van de Sovjet-Unie – en het einde van de genereuze subsidies – brandstof zo schaars, dat veel mensen stopten met autorijden en de regering duizenden Chinese fietsen importeerde. De crisis sijpelde door tot bijna elk aspect van het leven, met black-outs, voedseltekorten en zelfs een vitaminegebrek waarvan werd gedacht dat het de oorzaak was van een mysterieuze neurologische aandoening die meer dan 50.000 mensen trof. In 1991 begon een tijdperk van ontberingen en ernstige rantsoenen, dat bekend staat als de ‘Special period’.

Wereldwijde daling kinder- en moedersterfte 

September 24, 2019

Volgens nieuwe schattingen over kinder- en moedersterfte die op 19 september zijn vrijgegeven door groepen van de Verenigde Naties onder leiding van Unicef en de World Health Organization (WHO), is sinds 2000 het aantal sterfgevallen onder kinderen met bijna de helft verminderd en het aantal sterfgevallen onder moeders met meer dan een derde, voornamelijk als gevolg van een betere toegang tot betaalbare en goede gezondheidsdiensten.

Roger Khan nu in Guyanese gevangenis 

September 23, 2019

De Guyanese drugsbaron Shaheed ‘Roger’ Khan, is afgelopen vrijdag na zijn straf uitgezeten te hebben in de Verenigde Staten van Amerika (VS), bij zijn aankomst in Guyana aangehouden door de justitie aldaar. Hij wordt verdacht van de moord op bokscoach Donald Allison in 2005 en mensenrechtenactivist Ronald Waddell in 2006. Hij zit nog in detentie en is inmiddels gehoord door de politie.

Surinamer aangehouden in Jamaica met cocaïne 

September 20, 2019

Op de Norman Manley International Airport in Jamaica, werd afgelopen dinsdag de 29-jarige Surinamer Wlodi Roche Becker aangehouden met in zijn bezit 12,5 kilo cocaïne. Becker, monteur van beroep, arriveerde rond 08.30 uur in Jamaica op een vlucht vanuit Trinidad en Tobago en was op doorreis naar de Bahama’s.

‘Roger’ Khan mogelijk vanavond in Guyana 

September 20, 2019

De veroordeelde drugsdealer Shaheed ‘Roger’ Khan, wordt waarschijnlijk vanavond naar Guyana gedeporteerd. Dit vermeldt Kaieteur News op grond van bronnen van het Guyanese ministerie van buitenlandse zaken. Khan reist met de American Airline-vlucht 1513 en zal naar verwachting worden begeleid door agenten van de immigratie- en douanedienst. Bij aankomst in Guyana wordt Khan overgedragen aan de Guyanese autoriteiten.

Nederlands-Surinaamse voetballer geliquideerd 

September 19, 2019

Gisterenavond kwam de Nederlands-Surinaamse voetballer Kelvin Maynard (32), om het leven. Maynard reed in zijn auto toen hij door een voorbijrijdende scooter beschoten werd. Hij zou daarbij zwaargewond zijn geraakt, waardoor hij tegen de voorgevel van een brandkazerne reed. Poging tot reanimatie leverden niet het gewenste resultaat op.

Bahama’s zet zich schrap voor nieuwe storm na Dorian 

September 15, 2019

Er zijn meer problemen in aantocht voor de verwoeste Bahama’s. De tropische storm Humberton dreigt aan te komen op Grand Bahama Island waar meer dan 2.000 mensen proberen hun huizen te herbouwen na de orkaan Dorian.

Malaria binnen een generatie uitgeroeid 

September 13, 2019

Een toekomst zonder malaria, een van ‘s werelds oudste en dodelijkste ziekten, kan al in 2050 worden bereikt, volgens een nieuw rapport dat door de Lancet Commission on Malaria Eradication is gepubliceerd over het uitroeien van malaria.

Passagiersbruggen Guyanese luchthaven tijdelijk gesloten 

September 12, 2019

De Cheddi Jagan International Airport (CJIA) heeft het gebruik van vier passagiersbruggen opgeschort, dit  in verband met het uitvoeren van werkzaamheden. De bruggen waren belangrijk om het comfortniveau te verhogen voor passagiers die aankomen en vertrekken. Voorheen waren passagiers gedwongen om weer of geen weer, een lange afstand af te leggen naar de vliegtuigen en naar de luchthaventerminal.

Zuid-Amerikaanse landen hopen vrijdag pact te sluiten over Amazonegebied 

September 6, 2019

Regeringsleiders uit Colombia, Peru, Ecuador en Bolivia, komen vrijdag in Colombia bijeen om een oplossing te vinden voor de branden in het Amazoneregenwoud. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro zal naar verwachting deelnemen via een videoverbinding, omdat hij een operatie moet ondergaan in zijn thuisland.

Ex-president Zimbabwe Robert Mugabe overleden 

September 6, 2019

Robert Mugabe, de ex-president van Zimbabwe, is op 95-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in Singapore aan de gevolgen van kanker. De huidige Zimbabwaanse president Emmerson Mnangagwa, deelde het nieuws vanaochtend met de wereld.

Brazilië trekt 220 miljoen euro uit voor bescherming Amazonegebied 

September 5, 2019

Brazilië trekt omgerekend ruim 220 miljoen euro uit voor maatregelen tegen de branden in het Amazonegebied. Het geld kwam boven water in een onderzoek naar corruptie, de zogenoemde ‘operatie Car Wash’, en wordt nu voor de aanpak van de branden benut.

Maduro beschuldigt Colombia van complot 

September 5, 2019

De Venezolaanse president Nicolás Maduro, heeft het leger op alert gezet. Hij beschuldigt Columbia van het plannen van een aanval, terwijl de spanningen tussen de twee Zuid-Ameri-kaanse landen oplopen. “De Colom-biaanse regering wil geen vrede”, stelde Maduro dinsdag aan officieren tijdens een militair uitgezonden nationale ceremonie.

PAHO biedt Bahama’s hulp na Dorian 

September 4, 2019

Een team van de Pan American Health Organi-zation (PAHO), helpt de gezondheidsautoriteiten in de Bahama’s na de ravage van de orkaan Dorian, die grote schade heeft veroorzaakt aan de gezondheidsfaciliteiten en ziekenhuizen op de Abaco-eilanden en het Grand Bahama-eiland.

HIV-crisis Venezuela steekt grens over 

September 3, 2019

Naar schatting steken er ongeveer 30.000 mensen per dag vanuit Venezuela over de Simón Bolívar International Bridge om zo Colombia binnen te komen. De economische en politieke crisis in Venezuela wordt met de dag erger en deze brug is een van de belangrijkste manieren om toegang te krijgen tot betaalbaar voedsel en goederen voor duizenden Venezolanen. Velen met chronische ziektes, hebben geen keus, want hun gezondheid hangt af van het bereiken van Colombia.

‘Elke 3 seconden ontwikkelt iemand dementie’ 

September 2, 2019

Alzheimer’s Disease International (ADI) lanceerde samen met de Pan American Health Organization (PAHO), op zondag 1 september de campagne: Let’s talk about dementia in Amerika, om het taboe op deze ziekte aan te pakken en om gesprekken over dementie aan te moedigen.

Rookoverlast bemoeilijkt ademen Braziliaanse kinderen 

August 29, 2019

Braziliaanse kinderen hebben moeite met ademhalen als gevolg van de rook van de Amazone-branden. Volgens Associated Press is het aantal mensen dat gezondheidsproblemen meldt als gevolg van de rookoverlast, sterk toegenomen in het kinderziekenhuis Cosme e Damia in Porto Velho, aan de rand van de Amazone.

Rusland en Suriname stellen militaire samenwerkingsovereenkomsten op 

August 26, 2019

‘’Rusland en Suriname maken overeenkomsten over militair-technische samenwerking en versterken het wettelijk kader van bilaterale betrekkingen’’, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, zaterdag na gesprekken met de minister van Buitenlandse Zaken van Suriname, Yldiz Pollack-Beighle.

VN: meer hulp nodig voor Venezolaanse vluchtelingen 

August 19, 2019

De Verenigde Naties (VN) hebben ervoor gewaarschuwd, dat de vijandigheid jegens Venezolaanse vluchtelingen in buurlanden zal toenemen als de hulp niet wordt verhoogd. Voor humanitaire hulp is US-dollar 770 miljoen nodig, maar de VN en ngo’s hebben minder dan US-dollar 180 miljoen ontvangen.

PAHO: Dengue-alarm in Latijns-Amerika en Caribisch gebied 

August 16, 2019

De regio maakt een nieuwe epidemische cyclus door die vooral kinderen jonger dan 15 jaar treft. De Pan American Health Organization (PAHO) dringt erbij gemeenschappen op aan om de broedplaatsen van de Aedes-muskieten te minimaliseren.