CBvS: ‘Kans op wisselkoersstijgingen in nabije toekomst minimaal’

De Centrale Bank van Suriname (CBvS, de Bank) heeft onlangs een verklaring uitgebracht over de recente daling van de wisselkoersen. Deze daling, in tegenstelling tot een jaar geleden, suggereert een versterking van de Surinaamse dollar ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de euro. De Bank legt uit dat de wisselkoersen worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder macro-economische omstandigheden, sectorspecifieke ontwikkelingen en marktsentimenten. Volgens de verklaring van de moederbank, is de kans op aanzienlijke wisselkoersstijgingen in de nabije toekomst minimaal.

De dalende trend in de wisselkoersen is duidelijk geworden sinds september 2023, met een voortdurende daling in zowel de chartale als girale wisselkoersen. De moederbank benadrukt dat deze trend naar verwachting zal voortduren, mede door de impact van het stringente monetair beleid en fiscale maatregelen, zoals verhoogde rentetarieven en beperkingen op kredietverlening.

Verschillende factoren dragen bij aan de wisselkoersdalingen, waaronder verminderde vraag naar vreemde valuta door multinationale oliemaatschappijen en een ruime positie in vreemde valuta door banken. Marktsentimenten spelen ook een rol, waarbij verwachtingen van koersdalingen leiden tot afwachtend gedrag bij valutahandel.

De vraag naar Amerikaanse dollars is afgenomen, vooral door een verminderde vraag van oliemaatschappijen en importeurs. De Bank verwacht dat deze trend zal aanhouden vanwege het voortdurende stringente monetair beleid en prudent overheidsbeleid. De CBvS blijft de valutamarktontwikkelingen nauwlettend volgen en staat klaar om haar beleid aan te passen indien nodig, om zo de liquiditeit in de banksector op een gezond niveau te houden.

More
articles