Keerpunt


SKALIANS VERNIETIGEN NU OOK ANANI STRAND 

February 23, 2020

Tijdens een bezoek aan het Anani strand aan de Surinamerivier in het centrum van Brokopondo, werden buitenlandse toeristen onlangs geconfronteerd met twee Skalians, die bezig waren het milieu en de biodiversiteit te vernietigen.

KASRESERVES VEILIG OF TOCH NOG ONVEILIG 

February 23, 2020

Hebben de leden van de Surinaamse Bankiers Vereniging ,SBV nu wel de garantie dat het nog onder het beheer van de Centrale Bank van Suriname verkerende deel van hun valuta kasreserves veilig is en ze niet de kans lopen, dat ook aan dat deel zal worden “geknaagd” in opdracht van de regering Bouterse die in enorme zelfs desastreuze financiële problemen verkeert?

NDP-VOLK ZIET BOUTERSE ALS ROBINHOOD 

February 23, 2020

Het verhaal van Robinhood kennen we zeker. De man in het sprookje steelt van de rijken en geeft de buit aan de armen. En dit is precies wat de NDP massa gelooft. Zij gelooft er heilig in dat de regering onder leiding van Desiré Bouterse geld “neemt/steelt” (denk dan aan onze kasreserve) om het te geven aan het arme volk in de vorm van pakketten en andere benodigde hulp.

9 MILJARD AAN MUNTBILJETTEN CREËERT INFLATIE 

February 23, 2020

Er is sinds vorig jaar minder muntgeld in omloop. Recentelijk zijn er coupures van SRD1, – en SRD2, 50 in de roulatie gebracht, die naar wij vernemen, al sinds de tijd van governor André Telting in de kluis van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) liggen. Deze muntbiljetten zijn in omloop gebracht door de Centrale Bank en het ministerie van Financiën. Dit wegens het tekort aan munten.

HARI TRUSU 

February 23, 2020

Er wordt thans een politiek cq zwaar belangenspel gespeeld met betrekking tot de benoeming van een nieuwe governor van de Centrale Bank van Suriname. En terwijl men in regeringskringen aan het soebatten is, wie de nieuwe hoogste functionaris op de Centrale Bank moet wezen, neemt de onrust op de financiële markt en wel in het bijzonder het wisselkoersenregiem gestadig toe.

foto: Louis Alfaisie

GAAN WE RICHTING VENEZUELA? 

February 16, 2020

Marla Dukharan, econoom gespecialiseerd in zaken het Caribisch gebied regarderende en chief economist van het fintech bedrijf Bitt Inc., heeft de ontwikkelingen die plaatsvinden in Suriname, beschreven in een column. Zij heeft de beleidskeuzes van Suriname op een rij gezet en die hebben geleid tot de huidige chronische aandoeningen van ons land en volgens haar analyse, zijn ze vergelijkbaar met die van Venezuela.

A SANI MUSU KEBA 

February 16, 2020

Dat het gebruik (lees: diefstal) van de kasreserves van de commerciële banken, ondergebracht bij de Centrale Bank, de grens van het toelaatbare heeft bereikt, is nu meer dan duidelijk. De kasreserves zijn van het volk en die waren in goed vertrouwen bij de commerciële banken in bewaring gebracht. Het vorige jaar mei kwam governor Robert van Trikt met het lumineuze idee de kasreserves die op rekeningen van gerenommeerde banken in het buitenland waren ondergebracht, onder te brengen bij de Centrale Bank van Suriname.

LEEG BOODSCHAPPENMANDJE 

February 16, 2020

Het is u vast niet ontgaan: de prijzen van een aantal levensmiddelen zijn gestegen. Dit houdt direct verband met de stijging van de wisselkoers die inzette na de kwestie Centrale Bank. Niet alle prijzen zijn verhoogd, een beetje slimme winkelier weet dat een dergelijke actie ervoor zorgt dat de verkoop drastisch daalt.

HOE ZIT HET MET APF GELDEN? 

February 16, 2020

Het beleggingsbeleid van het Algemeen Pensioenfonds, APF, is afgelopen week sterk bekritiseerd. Het APF beheert geld van burgers, maar het is niet helemaal duidelijk, hoe het geld belegd wordt. Afgelopen dinsdagavond werd er in het auditorium van Self Reliance, een presentatie gehouden door de waarnemend directeur van het APF, Diana Bruma-Overman. Zij vertelde dat in het afgelopen lustrum, SRD 145 miljoen is opgehaald.

COALITIE, DE BESCHERMENDE ENGEL 

February 16, 2020

De VHP had op 15 oktober 2019 aangifte gedaan tegen Hoefdraad, omdat zij van mening was dat de minister de Wet op de Staatschuld had overtreden. De Wet op de Staatsschuld is bedoeld om burgers te beschermen tegen buitensporig leengedrag door regeringen. De procureur-generaal, PG, heeft intussen antwoord gegeven op de brief van de VHP waarin de partij vraagt de minister strafrechtelijk te vervolgen.

ALLERGISCH VOOR TRANSPARANTIE 

February 16, 2020

Het is duidelijk dat er een heleboel is dat deze regering niet aan de samenleving vertelt. In plaats dat de president naar het parlement komt om verantwoording af te leggen, worden boodschappen aan de regeringscoördinator doorgegeven, die op zijn beurt de informatie met het parlement deelt. Soms komt de vicepresident zelf aan het woord, maar zelden de president.

ONGEKENDE VLAGGENTERREUR 

February 16, 2020

Er zijn nog steeds mensen binnen de NDP die met de illusie leven, dat je met het zoveel mogelijk plaatsen van paarse vlaggen bij woningen en lege percelen, je verzekerd bent van een verkiezingsoverwinning op 25 mei van dit jaar. Men tracht met deze grootschalige vlaggenterreur in stad en districten, andere politieke partijen te intimideren en de indruk te wekken dat de partij nog even sterk is als in 2015. Dat zal alleen maar bewezen kunnen worden op 25 mei.

SAMENLEVING IN ACTIE 

February 16, 2020

Een paar weken geleden riep activist Stephano ‘Pakittow’ Biervliet, de samenleving op om samen met hem te protesteren tegen de regering. Die Biervliet, zullen sommigen gedacht hebben, denkend aan de actiebereidheid van de bevolking die zoals u weet, in de regel niet bijster groot is.

OP EIGEN HOUTJE 

February 16, 2020

Al weken houdt het kasreserveschandaal dat zich op de Centrale Bank van Suriname heeft voltrokken onder leiding en verantwoordelijkheid van governor Robert van Trikt, de Surinaamse gemeenschap in zijn greep. En terwijl dit schandaal zich voortsleept en er toch nog een heleboel onduidelijkheden zijn over hoe dit allemaal heeft kunnen gebeuren, is het wel zo, dat er van alles en nog wat wordt gesuggereerd en de verdachtmakingen aan het adres van personen die betrokken zijn bij de Centrale Bank en de controle op de verrichtingen van zijn leiding, niet gering zijn.

ONDERWIJSMINISTER IN HET GEWEER 

February 15, 2020

Wekenlang hoorde de samenleving niets van onderwijsminister Lilian Ferrier. Naar verluidt heeft zij haar pols gebroken. De waarnemend minister van Onderwijs, André Misiekaba, liet recentelijk van zich horen toen de VHP de leerkrachten de gelegenheid bood om gratis lees- en studieboeken voor hun leerlingen uit te zoeken op een boekenbeurs, georganiseerd door de partij.

BRANDSTOFSCHAARSTE IN HET VERSCHIET? 

February 15, 2020

Van de kasreserve van de commerciële banken is 197 miljoen dollar gebruikt voor onder meer een interventie, heeft regeringscommissaris Kirpalani gezegd tijdens de persconferentie met betrekking tot de kasreservemiddelen van de commerciële banken. Tijdens dezelfde persconferentie werd gezegd door president Bouterse, dat het schokkend was om dit nieuws te vernemen, omdat de regering andere informatie had.

CONTINU LENEN VOOR EEN BETERE TOEKOMST? 

February 15, 2020

De minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, heeft vorig jaar een overeenkomst getekend met China om de Johan Adolf Pengel luchthaven een facelift te geven. Dit zelfde Chinese bedrijf is vervolgens ook in aanmerking gekomen de Surinamerivier uit te baggeren. Volgens het ministerie van Financiën, werkt het met dit soort leenovereenkomsten, hard aan de ontwikkeling van initiatieven ten bate van de Surinaamse bevolking die op de lange, termijn positieve resultaten voor ons land zullen genereren.

IETS KLOPT NIET 

February 9, 2020

De ex-governor van de Centrale Bank van Suriname, Robert van Trikt, is door de afdeling Fraude aangehouden en in verzekering gesteld. Zijn advocaten, Irvin Kanhai en John Kraag, mochten hem niet spreken. Uit een intern onderzoek bij de moederbank is gebleken, dat de ex-governor handelingen gepleegd heeft die verder onderzoek noodzakelijk maken, vandaar dat de procureur-generaal gevraagd is om een strafrechterlijk onderzoek te doen.

SHOPPING PLEASURE 

February 9, 2020

Vijf jaar geleden bij het aantreden van het kabinet Bouterse II, zei André Misiekaba vol overtuiging, dat Suriname een tweede Dubai zou worden. Keerpunt dacht toen gelijk aan de prachtige shopping malls die Dubai rijk is en verwachtte, dat erop zijn minst één mall gebouwd zou worden die een van de shopping malls in Dubai, zou kunnen evenaren. In 2015 kende Paramaribo slechts twee grote malls: de Hermitage Mall in het zuiden en de Maretraite Mall in het noorden.

ZOVEELSTE VERHOOGDE VEILIGHEID 

February 9, 2020

Het Korps Politie Suriname, KPS, is sinds kort begonnen met Operatie Alpha, welke te maken heeft met het verhogen van de veiligheid, in het bijzonder de verkeersveiligheid. Bij deze operatie zal er sprake zijn van verhoogde pro- en motorfietssurveillance door opvallende, maar ook onopvallende voertuigen. De vraag is hoe de regering dit mogelijk zal maken.

WAAR IS ONS GELD? 

February 9, 2020

Het parlement is deze week in een spoedvergadering bijeengekomen om te praten over de verdwijning van meer dan 100 miljoen USD uit de kasreserve van de Centrale Bank. De totale samenleving is verbaasd over de verdwijning van deze gelden. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft deze week in het parlement informatie verstrekt over het gebruik van deze gelden, maar dat verhaal is zoals gewoonlijk ongelooflijk en nietszeggend.

COLLECTIEVE ROOF KASGELDEN 

February 9, 2020

Afgeopen donderdag werd de ex-governor van de Centrale Bank, Robert-Gray van Trikt, na verhoor door leden van de afdeling Fraude van het Korps Politie Suriname op last van de procureur-generaal, in verzekerde bewaring gesteld. Tegen Van Trikt was door de leiding van de Centrale Bank van Suriname, een strafklacht bij het Openbaar Ministerie ingediend.

AANTAL ZEESCHILDPADNESTEN GEDAALD VAN 14.000 NAAR 700 

February 8, 2020

Als gevolg van erosie is het strand van Braamspunt in de laatste jaren flink kleiner geworden. Was het legstrand in 2015 nog 7 kilometer lang, door erosie en zandafgravingen is daar in 2020 nog maar 700 meter van over. Dit soort ontwikkelingen baart onder meer Keerpunt ernstige zorgen, aangezien het zeer belangrijk is voor ons ecosysteem, dat de aanwezigheid van schildpadden in onze wateren, gecontinueerd wordt.

foto: Johan de randamie

WINKELPRIJZEN BLIJVEN STIJGEN 

February 8, 2020

De consumentenprijsindex, CPI, is een maat voor de gemiddelde verandering in de prijs van een naar kwaliteit en kwantiteit vast pakket aan goederen en diensten, bestemd voor consumptieve doeleinden. Vergelijken we december 2019 met december 2018 dan zijn de consumentenprijzen gemiddeld met 4,2 procent gestegen. Zo is de prijs van brood, melk, boter, softdrinks, groeten, fruit enz toegenomen in het afgelopen jaar.

CENTRALE BANK MOET VOORLICHTING GEVEN OVER MUNTBILJETTEN 

February 8, 2020

Er is sinds vorig jaar minder muntgeld in omloop. Recentelijk zijn er coupures van SRD1, – en SRD2, 50 door de Centrale Bank in roulatie gebracht die naar wij vernemen, al sinds de tijd van governor André Telting, in de kluis van de Centrale Bank lagen.

HOEFDRAAD MOET AFBLIJVEN VAN KASRESERVES 

February 8, 2020

Tijdens de vergadering in De Nationale Assemblee van afgelopen dinsdag, zei de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, dat het geld van het volk veilig is, want er is nog bijkans USD 2 miljard samen bij de banken en de CBvS, dus volgens hem zijn er nog geen problemen om het land draaiende te houden.

SARS, MERS… EN WUHAN 

February 2, 2020

Nu diverse landen te maken hebben met het nieuwe coronavirus, wordt de kans steeds groter dat ook ons land ermee te maken krijgt. Het virus is uitgebroken in Wuhan, China. Net als SARS en MERS is het een coronavirus en omdat de uitbraak begonnen is in Wuhan, wordt er gemakshalve gesproken van het Wuhanvirus.

VLAGGEN STEMMEN NIET 

February 2, 2020

Naarmate de verkiezingen naderen, wapperen in steeds meer wijken vlaggen van politieke partijen. In sommige buurten wapperen heel veel vlaggen van één partij en daardoor zou je kunnen denken dat een groot deel van de mensen in dat gebied, wel op die partij gaan stemmen. Maar dat hoeft helemaal niet.

ZOVEELSTE COCAINE VERHAAL 

February 2, 2020

De afgelopen week hadden we dan het zoveelste cocaïneverhaal, dat regelrecht betrekking had op ons land en waarin de hoofdpersonen twee Britse onderdanen zijn, die zware gevangenisstraffen tegen zich uitgesproken hoorden voor de illegale import van cocaïne in het Verenigd Koninkrijk.

ONGELIMITEERDE PLUNDERING 

February 2, 2020

Ieder mens met een gezond verstand en een bepaald analytisch vermogen, had kunnen bevroeden, dat er vorig jaar bij het dwangmatig onderbrengen van de valutakasreves van de commerciële banken bij een Centrale Bank van Suriname onder de pas aangestelde governor Robert van Trikt, een addertje onder het gras zou zitten en een groot risico aan verbonden zou zijn.