Keerpunt


MOETEN ANDEREN HET STEEDS DOEN? 

September 7, 2019

Het gebeurt regelmatig dat een groep buurtbewoners of een organisatie, het initiatief neemt om een bepaalde buurt of gebied schoon te maken. Het gaat hierbij om de welbekende schoonmaakacties die van tijd tot tijd plaatsvinden.

FOUTPARKEERDERS 

September 7, 2019

Het gebeurt vaker dat autobestuurders die een fastfood maaltijd willen kopen via de drive thru service van McDonald’s op het complex van de Hermitage Mall, bij enorme drukte op de openbare weg blijven staan totdat zij de mogelijkheid hebben de drive thru in te rijden.

OOK EEN SCHOOL PL? 

September 7, 2019

In deze tijd van het jaar bieden verschillende banken, waaronder de Republic Bank, er een aan: de School PL, ofwel een persoonlijke lening om schoolspullen te ko-pen. Een uitkomst voor veel ouders die geen geld opzij gezet hebben voor het ko-pen van schoolspullen.

IMAGO BESCHADIGEND 

September 7, 2019

De zes Chinese hektrawlers die al tien maanden in onze kustwateren voor anker lagen, zijn na maanden van dyugu dyugu, vertrokken en zullen nu volgens meldingen, hun geluk voor de kust van Senegal in West-Afrika gaan beproeven.

‘JAKNIKKERS’ 

September 7, 2019

Het ontslag van governor Glenn Gersie in het eerste kwartaal van dit jaar, had alles te maken met het opzeggen van het Memo-randum of Understanding, MoU, door de regering dat monetaire financiering van het overheidstekort onmogelijk maakte.

RUSSIAN ROULETTE 

September 7, 2019

Zijn de in groot internationaal isolement geraakte Nicolás Maduro, de dictator van Caracas en zijn chavistische volksonderdrukkers, bereid een oorlog met de buurlanden Columbia en Brazilië te riskeren in het noordwesten van ons continent?

VERVUILING ALCOA EN DE EIGEN HYPOCRISIE 

September 7, 2019

De knipmessen van de regering hebben zoals verwacht in De Nationale Assemblee, braaf gestemd in de Alcoa-kwestie en hebben de ongewijzigde transactieovereenkomst met een voldoende meerderheid aangenomen.

STAAT MISBRUIKT FINANCIËLE INSTELLINGEN 

September 7, 2019

De rechtszaak die de aandeelhouders van de Hakrinbank tegen de directie, Raad van Commissarissen van de Hakrinbank, de Centrale Bank van Suriname en de Staat Suriname, met name het ministerie van Financiën heeft aangespannen, gaat aanstaande maandag 9 september voor.

VEILIGHEID OP NIEUWE HIGHWAY GARANDEREN 

September 7, 2019

De nieuwe Highway in het district Para, zal zeker zorgen voor ontwikkeling, tenminste volgens de regering. Hierdoor zullen de mensen die van en naar de Johan Adolf Pengel luchthaven gaan, kunnen kiezen over welke weg ze willen rijden. Zonder enige twijfel is een goede infrastructuur de basis voor ontwikkeling.

NEEM NOG MAAR EEN GLAASJE 

September 7, 2019

Nog voordat de hitte goed en wel had ingezet, werden we al van verschillende kanten – tv, radio, krant – voortdurend met het volgende advies om de oren geslagen: we moeten water drinken. Niet één, twee of drie glaasjes, maar een paar liter per dag.

VOORZICHTIG MET VUUR 

September 7, 2019

De droge tijd is aangebroken. September en oktober zijn de droogste en heetste maanden van het jaar. Door de vele bosbranden in het Amazoneregenwoud, wordt er ook minder neerslag verwacht. Het zal dan extra warm en droog zijn, met als gevolg dat er gemakkelijk branden kunnen ontstaan.

POLITIEKE ZELFMOORD IN HET VERSCHIET 

September 1, 2019

De regering Bouterse wenst de Brokopondo-overeenkomst met de Alcoa  te beëindigen, zoals ze dat na jaren van onderhandelen met de multinational achter gesloten deuren heeft bekokstoofd en is er niet van gediend, dat De Nationale Assemblee roet in het eten komt gooien door wijzigingen in het zogeheten transactiedocument gerealiseerd te krijgen.

ZWEMMEN MET PIRANHA’S 

September 1, 2019

Het is in de afgelopen jaren niet veelvuldig, maar wel sporadisch voorgekomen, dat  dagjesmensen nabij recreatieoorden langs de Surinamerivier, door piranha’s zijn gebeten.

TWEESPALT IN HET PAARSE HUIS 

September 1, 2019

Wij hopen niet dat de politieke verhoudingen in ons land, die al jaren achtereen doorspekt zijn van grote meningsverschillen en vaker overslaan in regelrechte animositeit, zullen leiden tot het onbestuurbaar geraken van het land.

HELSE HITTE 

September 1, 2019

De grote droge tijd is aangebroken en echt prettig vinden veel mensen deze periode van het jaar niet, in de vroege ochtenduren valt het nog mee, maar de temperatuur stijgt gestaag en tegen 12.00 uur in de middag is het al zo heet, dat elke lust om welke activiteit dan ook te ondernemen, je vergaat.

ONVEILIGE SITUATIES CBB 

September 1, 2019

Verschillende overheidskantoren en particuliere bedrijven, zijn niet veilig. Zo is er sprake van een onveilige situatie bij diverse CBB-kantoren. Dagelijks bezoekt een groot aantal mensen een CBB-kantoor voor het maken van een e-ID-kaart.

OOK MELKBOEREN WILLEN EEN GOED LEVEN 

September 1, 2019

De melkboeren in ons land klagen al lange tijd steen en been over de opkoopprijs van melk. Onderhandelingen met de overheid en de Melkcentrale Paramaribo, MCP, hebben niet tot het gewenste resultaat geleid.

FITCH VERSUS CBvS 

September 1, 2019

Fitch Ratings heeft de beoordelingsvooruitzichten van Suriname herzien van stabiel naar negatief. Volgen Fitch zijn deze negatieve vooruitzichten een weerspiegeling van de verwachting, dat grote overheidstekorten en financieringsbehoeften, deels als gevolg van de druk op de uitgaven in verband met de verkiezingen in mei 2020, zullen resulteren in een snelle toename van de staatschuld/bbp.

BEVRIENDE NATIES VAN REGERING BOUTERSE 

September 1, 2019

Suriname heeft hard aan de weg getimmerd voor de verdere versteviging van zijn bilaterale relaties met bepaalde bevriende naties. Dit stond ook in de conceptbegroting 2019 van het ministerie van Buitenlandse Zaken, BuZa, die  vorig jaar bij het parlement was ingediend.

WAAROM WEIGERT BRAZILIË HULP BIJ AMAZONE-BRAND? 

September 1, 2019

Voor de bestrijding van de Amazone-branden heeft de G7-top 18 miljoen euro aan de getroffen landen aangeboden. De Braziliaanse regering heeft deze noodhulp van de G7 geweigerd.

ROTTE APPELS 

August 26, 2019

In bijna elke organisatie zijn er rotte appels die het imago van de organisatie schaden. Het zijn mensen die de belangen van het bedrijf of de organisatie niet voorop stellen.

DUBIEUS OF NIET? 

August 25, 2019

Er doen zich weer vreemde, zo niet negatieve ontwikkelingen voor op het wisselkoersenfront. De wisselkoersen voor de dollar en de euro ten opzichte van de Surinaamse dollar, worden de laatste dagen steeds hoger genoteerd.

STILLE ACTIE, STIL RESULTAAT 

August 25, 2019

Het hoeft maar even hard te regenen of heel veel gebieden in en buiten Paramaribo, komen blank te staan. Van oudsher kampen bepaalde gebieden met wateroverlast, maar de laatste jaren worden ook wijken die voorheen niet met dit probleem te maken hadden, erdoor geteisterd.

ZELFVOORZIENEND TEN KOSTE VAN DE SAMENLEVING 

August 24, 2019

Afgelopen maandag is Roberto Prade officieel benoemd tot korpschef van het Korps Politie Suriname, KPS. Tijdens zijn benoeming heeft hij opmerkelijke zaken aangehaald, waaronder het zelfvoorzienend zijn door middel van verkeersacties.

LEKKER BIOLOGISCH 

August 24, 2019

Het kan niet worden ontkend: minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij, LVV, timmert aan de weg. Hij wil van Suriname de voedselschuur maken van het Caribisch gebied.

BOUTA HEEFT GELIJK 

August 24, 2019

De veerboot Canawaima is al drie maanden uit de vaart en het schip dient van gereviseerde of nieuwe motoren die aan stuurboord en bakboord zijde behoren te zitten, voorzien worden. Ook moet de boot een grondige onderhoudsbeurt ondergaan en dat kost veel geld. Hoe dat allemaal bekostigd moet worden, is Keerpunt niet duidelijk.

VENEZOLAANSE OLIEDEPRESSIE 

August 24, 2019

In de rij staan voor benzine is tegenwoordig normaal in Venezuela. Decennialang hebben de inwoners van Maracaibo en omliggende gebieden, een groot deel van de brandstof geleverd aan de rest van Venezuela. Nu, midden in een diepgaande economische crisis, is er niet genoeg benzine om je te kunnen verplaatsen in een land waar de grootste oliereserves ter wereld liggen.

LIEVER GEEN OLIEVONDST ONDER BOUTERSE! 

August 24, 2019

Rudolf Elias, directeur van Staatsolie, zei zeer recentelijk, dat volgens verwachtingen binnen een periode van drie maanden, op een enorme olievondst voor de kust van ons land zal worden gestuit.

WAKEN VOOR DENGUE 

August 24, 2019

De Pan American Health Organization, PAHO, beveelt aan de broedplaatsen van muskieten te minimaliseren. De PAHO heeft recentelijk meldingen gehad inzake extreme gevallen van knokkelkoorts in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

EIGEN HUIS VERANDERT JE LEVEN 

August 18, 2019

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, deed vrijdagochtend in het radioprogramma ABC Actueel, de volgende uitspraak: “Een eigen huis verandert je leven’’, en daar zal een ieder het mee eens zijn. Geerlings-Simons, is een van de initiatiefnemers van de Wet Nationaal Woningbouwfonds en de Wet Nationaal Garantiefonds, vandaar deze uitspraak. Beide wetten werden afgelopen week in een plenaire vergadering behandeld.