SLM veel annuleringen en problemen met gehuurde toestellen

Op de regeringspersconferentie van afgelopen woensdag zijn de problemen besproken, waarmee de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) wordt geconfronteerd. De SLM heeft te maken met veel annuleringen en problemen met geleasde vliegtuigen die momenteel worden ingezet op de Mid-Atlantische route.

Daarnaast presenteerde de Civil Aviation Authority (CASAS) verschillende veiligheidsproblemen, die thans moeten worden aangepakt. De vliegveiligheidsbeoordeling van Suriname is slecht, in vergelijking met andere Zuid-Amerikaanse landen.

Minister Uraiqit Ramsaran van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) erkende de aanzienlijke schade aan de reputatie van de SLM en ons land als geheel. De luchtvaartmaatschappij bevindt zich nog steeds in een herstelfase en heeft te kampen met financiële problemen c.q. tekortkomingen die nog worden verergerd door problemen met de geleasede vliegtuigen.

Door de beperkte budgettaire middelen, is de SLM momenteel afhankelijk van overheidssteun om haar uitgaven te kunnen dekken. Om de situatie te verbeteren, heeft de SLM een ander vliegtuig geleased en een bemanning ingehuurd.

Er wordt echter gewerkt aan een langetermijnoplossing voor de Mid-Atlantische route, waarbij het eigen personeel wordt ingezet en een kleiner vliegtuig wordt overwogen dat plaats biedt aan ongeveer 275 passagiers.

Er worden dan ook meerdere vluchten per week gepland. Ondertussen heeft de N.V. Luchthavenbeheer verzekerd dat er geen vertragingen meer zullen zijn met de SLM.

De minister benadrukte, dat het belangrijk is het vertrouwen van het publiek in onze luchtvaartmaatschappij te herstellen. De Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) heeft inmiddels gebieden geïdentificeerd waar de vliegveiligheid van Suriname tekortschiet. Er is een presidentiële commissie ingesteld om deze problemen aan te pakken en voor volgend jaar is een audit gepland.

Minister Ramsaran verklaarde dat alles in het werk zal worden gesteld om de geïdentificeerde zwakke punten weg te maken, met bijzondere aandacht voor het opleiden van gekwalificeerd personeel en het aanpakken van technische kwesties. ‘’Voldoen aan de criteria van de ICAO is cruciaal’’, aldus de minister. Wat de financiering betreft, moeten de vergoedingen die worden betaald om de veiligheid van het luchtverkeer te verbeteren, worden herzien en aangepast. De bestaande wetten moeten ook worden aangepast, om aan de huidige eisen te voldoen. De minister benadrukte de lopende inspanningen om de financiële capaciteit van CASAS te vergroten, zodat het zijn toezichthoudende taken beter kan uitvoeren. De audit voor volgend jaar vormt een belangrijke uitdaging en er moet veel werk worden verzet om de prestaties van Suriname in de luchtvaartsector te verbeteren .

More
articles