VES: ‘Bouw Corantijnbrug heeft geen prioriteit’

President Chandrikapersad Santokhi is onlangs met een grote delegatie naar China gegaan voor een staatsbezoek. Op het programma stonden besprekingen met president Xi Jinping en hoge regeringsfunctionarissen. Gesprekken met vertegenwoordigers van bedrijven, waaronder bedrijven die reeds actief zijn in Suriname, stonden ook op de agenda. Dit bezoek werd al lang van tevoren aangekondigd, vanwege de noodzaak tot herschikking van de schuld van meer dan USD 500 miljoen bij China. Dit is een eis binnen het EFF- programma van Suriname met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Tijdens een ontmoeting met de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), had het IMF aangegeven, dat de herschikking met China een ‘’harde eis is’’. ‘’Helaas hebben we in de “mooie berichten” van de Communicatie Dienst Suriname (CDS) over de activiteiten van de president in China, niets vernomen over het aanvankelijke doel, namelijk de herschikking van de schuld met China.

Die was op technisch niveau reeds bereikt’’, aldus de VES.

‘Assistent van Guyana’?

“Wat we wel uit de berichten van de CDS hebben vernomen, is dat onze president een gezamenlijke brief, ondertekend door de presidenten van Suriname en Guyana, heeft overhandigd aan de president van China met het verzoek voor een nieuwe lening voor de brug over de Corantijnrivier. Deze handeling van de president verdient een nader onderzoek en verraadt het werkelijke doel van deze reis. De inhoud van de aanvraag is nog geheim, maar roept een aantal vragen op, waaronder de rol van de president van Guyana bij de financiering van de brug over een volledig Surinaamse rivier”, aldus de VES.

‘Een brug te vroeg’

Niemand kan aldus de VES, bezwaar hebben tegen een verbetering van de infrastructuur en efficiëntere verbindingen door middel van een brug. Goed bestuur vereist echter voorspelbaar en goed doordacht beleid. Drie jaar lang heeft de regering de gemeenschap op het verkeerde been gezet met een verhaal dat de brug een Private Public Partnerschap (PPP) betrof. De brug zou de gemeenschap niks kosten, de particuliere sector zou die brug op eigen kosten bouwen en exploiteren. Toen de regering Santokhi-Brunswijk de macht overnam, bedroeg de buitenlandse schuld al meer dan USD 2 miljard, veel te hoog voor zo een kleine economie. De buitenlandse schuld is onder deze regering in 3,5 jaar tijd met bijkans USD 600 miljoen verhoogd. Nu wordt er zonder enige communicatie met de samenleving weer een grote lening aangegaan. De crisis waarin Suriname zich momenteel bevindt met een verloedering en verpaupering in de diverse sectoren, vraagt om duidelijke prioriteiten. De oproep van diverse specialisten over de belabberde situatie in de gezondheidszorg is tekenend voor de achteruitgang in ons land. De bouw van een brug over de Corantijnrivier is nu absoluut geen prioriteit. Dit onverantwoorde beleid van de regering dwingt maatschappelijke groepen om brieven te sturen naar het IMF en China met als onderwerp: ‘Bouw de brug over de Corantijnrivier NIET nu, maar investeer nu WEL in de gezondheidszorg en het onderwijs!

Criminaliteit heerst

“Te midden van brute roofovervallen en roofmoorden op hardwerkende burgers is de president vertrokken naar China’’, aldus de VES. Al maanden tot zelfs enkele jaren stelt de VES, is de samenleving overgeleverd aan de zware criminaliteit waarbij ondernemers, seniorenburgers en hardwerkende burgers op beestachtige wijze worden mishandeld en beroofd. Momenteel staan de kranten vol van misdadige roofpraktijken. Investeer nu WEL in de bestrijding van de criminaliteit!

More
articles