UNESCO adviseert renovatie huidige locatie DNA-vergaderzaal

Op 30 november 2023 heeft het World Heritage Centre (WHC) de regering voorzien van een concept Terms of Reference (TOR) ter beoordeling, en heeft aangegeven, dat ICOMOS een expert heeft aangesteld om ICOMOS te vertegenwoordigen. Het WHC heeft ook aangegeven, dat het relevant is dat de in de adviesmissie uitgevoerd wordt door een expert van ICOMOS en een vertegenwoordiger van UNESCO namens het Werelderfgoedcentrum. De UNESCO/ICOMOS heeft onlangs in het kader hiervan een rapport van de gezamenlijke adviesmissie uitgebracht na het bezoek aan de historische binnenstad van Paramaribo (Suriname) om de ligging en het ontwerp van de voorgestelde nieuwe vergaderzaal (Assembleehall) van De Nationale Assemblee te beoordelen.

Rochelle Roca, programmaspecialist van de Latijns-Amerika en Caribisch Unit van het Werelderfgoedcentrum, en Daniel Young Torquemada, expert van ICOMOS, hebben deze adviesmissie uitgevoerd van 12 t/m 16 januari 2024, inclusief drie volle dagen van vergaderingen en veldbezoeken, overeenkomstig het missieprogramma (Annex II). De missie heeft overleg gepleegd met ongeveer 30 personen (Annex III). De missie richtte zich op de doelstellingen van de Terms of Reference (TOR), zoals hieronder samengevat:

  1. Zorgen voor een volledig begrip bij de Surinaamse autoriteiten en belanghebbenden van de opties voor de voortgang van de bouw van De Nationale Assembleehall, en verduidelijkingen verstrekken over paragraaf 9 van Beslissing 45 COM 7B.119 en alle punten van de ICOMOS Internationale Technische Beoordelingen van mei en september 2023. Deze omvatten:
  2. a) De bouw van een nieuwe De Nationale Assembleehall achter de recentelijk herbouwde gebouwen aan de Henck Arronstraat 2-4 en 6 en de hoek van de Grote Combéweg, wordt beschouwd als een complexe stedelijke en architectonische ontwerpuitdaging. Het behoud van de Uitzonderlijke Universele Waarde van het eigendom moet worden gewaarborgd, gezien het hoge stedelijke architectonische en symbolische belang van de locatie en de omliggende gebouwen.
  3. b) Het Masterplan 2018 geeft duidelijke richtlijnen voor de locatie en schaal van toekomstige uitbreidingen. De bouw zou beperkt moeten blijven tot het gebied achter Henck Arronstraat 2-4 langs de Grote Combéweg, zoals aangegeven in het Masterplan 2018.
  4. c) De voorgestelde zaal wordt als ongeschikt en onhaalbaar beschouwd vanwege de stedelijke omgeving, grootte, schaal, verhoudingen en architectonische stijl. De bouw zou een negatieve en onomkeerbare impact hebben op de Uitzonderlijke Universele Waarde van het Werelderfgoedeigendom.
  5. d) Diverse ontwerpopties moeten worden onderzocht, waaronder het renoveren van de huidige locatie aan het Onafhankelijkheidsplein. Als de regering de mogelijkheden wil onderzoeken om een zaal te bouwen op de locatie aan de Grote Combéweg, moeten de oorspronkelijke plannen worden overwogen met beperkte hoogte zoals voorzien in het Masterplan 2018.
  6. e) Erfgoed-effectbeoordelingen moeten worden uitgevoerd om de potentiële impact van verschillende ontwerpopties op de Uitzonderlijke Universele Waarde van het eigendom te evalueren.
  7. Beoordelen van de opties voor de bouw van De Nationale Assembleehall, zowel op een andere locatie dan de Grote Combéweg als op de locatie van de Grote Combéweg volgens een masterplan.
  8. Beoordelen van het masterplan en het ontwerp voor de bouw van De Nationale Assembleehall op de locatie van de Grote Combéweg in relatie tot het nominatiedossier, de Verklaring van Uitzonderlijke Universele Waarde, het Beheersplan 2020-2024 en andere relevante voorschriften voor de binnenstad, evenals de impact op de Uitzonderlijke Universele Waarde van de site.
  9. Analyseren van het volledige straatbeeld tot aan de brug over de Sommelsdijckkreek om een vollediger context te bieden bij het verstrekken van advies over het masterplan en het ontwerp van De Nationale Assembleehall.

 

More
articles