HINDERWET MOET DRASTISCH AANGEPAKT WORDEN

OVERLUIDE MUZIEK EEN WARE PLAAG

Suriname is zo langzamerhand aan het ontaarden in een ware chaos. Eenieder schijnt maar te doen waar hij of zij zin in heeft en daarbij maling te hebben aan de hinder die een ander wordt bezorgd. Het is alsof men zich helemaal niet meer wenst te storen aan wettelijke regels die er wel bestaan, maar in sommige gevallen verouderd zijn en naarstig veranderd dienen te worden.

Deze week hebben we ons bijvoorbeeld ernstig gestoord aan een simpele figuur die via een video op sociale media, derden oproept tot het mishandelen of misschien zelfs doden van een politieke opponent, die enkele dagen geleden al zwaar werd mishandeld op een singi neti. De man loofde op de video behoorlijke bedragen uit in vreemde valuta aan personen die de politieke opponent te grazen zouden willen nemen. Wij hopen dat het Openbaar Ministerie stappen tegen deze grenzeloze en wetteloze figuur zal ondernemen en niet wacht totdat er daadwerkelijk een halsdelict wordt gepleegd. Maar de wetteloosheid, culminerend in chaos, houdt maar aan en dan willen we het hebben over de geluidshinder c.q. overluide muziek die dagelijks wordt afgespeeld vanuit personenauto’s en busjes en dan wel overwegend in de nachtelijke uren, waarbij eenieder uit zijn slaap wordt gehaald en soms langdurig wordt gehouden. Een verschijnsel waar geen enkele regering vanaf de staatkundige onafhankelijkheid in 1975, iets aan heeft willen doen. De zaak is thans zo uit de hand gelopen dat zelfs na 22.00 uur en zelfs  na middernacht, hele buurten worden gestoord door asocialen die keiharde muziek wensen af te spelen in woonbuurten.

Rainville is daar het grootste en mooiste voorbeeld van. Hele sound battles vanuit voertuigen en dan in het bijzonder bussen, worden er gehouden en hele buurten gedupeerd. De politie grijpt dan wel af en toe in, maar kan niet doortastend genoeg ingrijpen, omdat de Hinderwet haar niet de juist handvatten biedt om te kunnen verbaliseren en geluidsinstallaties te confisqueren. We hebben het er al vele malen over gehad dat de uit de koloniale tijd daterende Hinderwet, drastisch moet worden gewijzigd om goed te kunnen optreden tegen deze geluidsterroristen die anderen hun gezondheid in gevaar brengen. Het fenomeen van overluide muziek vanuit auto’s deed zich ook geruime tijd voor  in de Amerikaanse staat Florida, waar vooral de daar woonachtige Latino gemeenschap de zaak met geluidsoverlast uit auto’s terroriseerde. Daar heeft men drastisch ingegrepen en de zaak is aanmerkelijk verbeterd. Inbeslagname van apparatuur en zware boetes hebben heel goed punitief gewerkt. Ook hier dient men deze vorm van terreur te bestrijden en elimineren door de Hinderwet opnieuw te bekijken en aan te passen aan de 21ste eeuw. Het kan toch ook niet dat er partybussen door de stad rijden en na 22.00 uur hele buurten storen met keiharde muziek en hard getoeter. Het kan toch ook niet dat men aan de Wilhelminastraat ter hoogte van KFC en Popeyes, elke zaterdagavond een  vreselijke herrie schopt en de openbare orde moedwillig verstoort en de politie eigenlijk machteloos blijft, omdat de juiste wettelijke regels haar ontbreken. Bestuurders van voertuigen die voor ernstige geluidsoverlast zorgen naar een politiebureau brengen, geluidsinstallaties laten demonteren en ze daarna met de apparatuur weer laten vertrekken na een waarschuwing te hebben gegeven, is natuurlijk niet de oplossing van dit nijpende vraagstuk. Zolang de boetes van vele duizenden SRD’s niet worden opgelegd en de apparatuur niet wordt afgepakt en vernietigd, zal dit niet stoppen. Wil men de orde en het handhaven van de rust en veiligheid daadwerkelijk bevorderen, dan moet men niet met halve en niet werkende wettelijke regels blijven werken, want dat maakt slechts dat de chaos steeds ergere vormen aanneemt.

More
articles