BOUWTOEZICHT FAALT

Terwijl de onderste steen over zowel de aanbouw als de sloop van het Hoofdbureau van Politie nog niet boven is, wordt op meerdere locaties een loopje genomen met het volk. Ondanks alle camouflage, beschutting en sluipgedrag, is het voor bewoners en personeel in de omgeving van de historische De Nationale Assemblee duidelijk, dat er technische activiteiten plaatsvinden. Een regering die scherp verdeeld was over wat er wel en niet mocht gebeuren en wat onze risico’s naar UNESCO inhielden, ziet niet toe op de bouwstop. Datzelfde sluipgedrag merken we rond de aanbouw van een 30 meter hoge parkeertoren vlakbij Spanhoek. Gokverslaafde zombies kunnen in vernuftige Indiase architectuur weggemoffeld worden, wanneer straks een bruin ei de skyline domineert, omdat bouwtoezicht op de informele machten in dit land geen grip heeft. Suriname is verplicht om UNESCO van tevoren op de hoogte te stellen voordat het een actie overweegt die van invloed kan zijn op de status van onze historische binnenstad op de Werelderfgoedlijst.

De bouw van de garage valt binnen de zogenaamde bufferzone en is ruim twee keer zo hoog als het gemiddelde van de omliggende gebouwen. De autoriteiten staan onbeschaamd toe dat Suriname de verdragsrechtelijke meldplicht bij UNESCO niet naleeft. Wederom komen miljoenen aan subsidiemiddelen in twijfel, wordt het aangezicht van de stad in onzekerheid geworpen en wordt de zijdeur opengelaten om achteraf te roepen dat een project dusdanig vergevorderd is, dat ruimtelijke ordening meer baat heeft bij afbouw dan afbraak. UNESCO is namelijk niet voorzien van een impactbeoordeling, terwijl qua lokale wetgeving het op het eerste gezicht al duidelijk is, dat de stedenbouwkundige regelgeving, waaronder de toegestane bouwoppervlakten, de bouwhoogten in relatie tot inkijk bij nabije gebouwen terzijde geschoven worden om de bouw toe te laten. Deskundigen op dit gebied reageren verslagen en vol ongeloof: “Hogere machten lijken op de achtergrond de illegale bouw te ondersteunen”, was de reactie van een cultuurbeleidsdeskundige, bekend met de internationale afspraken op dit gebied. Een reactie, mede ontlokt vanwege het feit dat de autoriteiten geïnformeerd zijn, bepaalde protocollen tot informatie en interventie op gang leken te komen, maar de bouw niet definitief en resoluut gestaakt is op dit moment. Wij van Keerpunt vinden dit een zeer zorgwekkende situatie die verschillende problemen met zich meebrengt. Ten eerste is de illegale aanleg van de parkeergarage een schending van de wet en een gebrek aan respect voor de autoriteiten en de regels die zijn vastgesteld om de veiligheid en het welzijn van de samenleving te waarborgen. Het feit dat de bouwwerkzaamheden doorgaan, ondanks het stilleggen door de bouwpolitie en de informering van de buurtmanager en de politie, is zeer verontrustend en duidt op een gebrek aan handhaving en controle.

Bouwplannen parkeergarage Domineestraat

Ten tweede is de geplande hoogte van de parkeergarage, met name grenzend aan de UNESCO Werelderfgoedsite van de historische binnenstad van Paramaribo, een ernstige zorg. De negatieve visuele impact op de Werelderfgoedsite kan de integriteit van het erfgoed aantasten en de unieke waarde ervan in gevaar brengen. De aanbeveling van ICOMOS om de hoogte en schaal van het project te verminderen, is daarom van cruciaal belang om de OUV van de oude binnenstad te beschermen.

Het feit dat de autoriteiten niet vóór de bouw op de hoogte zijn gesteld van het mogelijke effect op de Werelderfgoedsite, zoals vereist door de Operational Guidelines van de Werelderfgoed Conventie, is een ernstige tekortkoming. Dit toont een gebrek aan verantwoordelijkheid en respect voor het cultureel erfgoed van het land. Het is essentieel dat de autoriteiten onmiddellijk ingrijpen om de illegale bouwwerkzaamheden te stoppen en ervoor te zorgen dat het project voldoet aan de aanbevelingen van ICOMOS om de hoogte te verminderen. Daarnaast moeten er maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat dergelijke situaties in de toekomst worden voorkomen, waaronder een strenger toezicht op bouwactiviteiten en een betere naleving van de regelgeving met betrekking tot erfgoedbescherming.

More
articles