Lokaal

Energieproblematiek

In oktober 2022 is er vanwege het tripartiet overleg een EBS-tarievencommissie ingesteld die moest komen tot de juiste vaststelling van de kostprijs van een kWh (kilowattuur is een energie-unit op basis waarvan een stroomtarief wordt uitgedrukt in geld). Deze operatie zat vol valkuilen. De kostprijs bepalen bij een normaal opererend bedrijf is immers alleen mogelijk als er significante verschuivingen qua investering en management gebeuren. In alle andere gevallen is het meer een bepaling van essentiële kosten om tot een benadering van de kostprijs te komen. Een kostprijs is toekomstgericht en laat zien dat planning en executie van het project in overeenstemming zijn.

Read More »

BWV betreurt wildgroei perimedische sector

De Beroepsvereniging voor Werkers binnen de Verzorgende Gezondheidszorg (BWV) heeft vanuit de media kennisgenomen van het overlijden van een erkend diplomaat in een Wellness Clinic in Paramaribo.
De BWV betreurt het heengaan van deze diplomate ten zeerste. Dit is het gevolg van dienstverlening door onbevoegden aan derden in onder andere de perimedische sector. De BWV brengt al jaren onder de aandacht van de samenleving en verantwoordelijke autoriteiten, dat er een toenemende wildgroei plaatsvindt.

Read More »

Training Verkeerseducatie voor leerkrachten GLO-scholen

Het Verkeersveiligheidsinstituut (VVI) heeft in samenwerking met de Rotary Club Paramaribo en het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur een op vrijdag 19 april de training Verkeerseducatie georganiseerd in het Lalla Rookh gebouw. “De jongelingen onder ons zijn de toekomst, derhalve moeten ze gekoesterd en wegwijs gemaakt worden”, zei de directeur van het Verkeersveiligheidsinstituut, Joanne Adraai. Zij legde ook het belang van vroege verkeerseducatie uit, waarbij kinderen al op jonge leeftijd kennis maken met het verkeer en wat veiligheid in het verkeer inhoudt. De samenwerking tussen het VVI, de Rotary en het ministerie van Onderwijs, juicht de directeur toe.

Read More »
opleiding tandtechnici

PUM draagt bij aan opleiding voor tandtechnici in Suriname

In een unieke kleinschalige samenwerking tussen Nederland en Suriname, bundelen tandtechnisch docent en PUM-vrijwilliger Ron Scholte en tandarts Justin Karsodikromo hun krachten. Samen dragen zij bij aan het opleiden van toekomstige tand-technici, aangezien hier momenteel geen opleiding voor is in Suriname. Dit wordt mogelijk gemaakt door PUM, een Nederlandse impact-gedreven organisatie met zo’n 1.200 experts die op vrijwillige basis hun kennis delen in meer dan 30 landen en 30 sectoren.

Read More »

AWJ herinnert werkgevers en werknemers aan nieuw minimumuurloon

Het ministerie van Arbeid, Werkgelegen-heid en Jeugdzaken (AWJ) wenst werkgevers te herinneren aan het nieuwe algemeen minimumuurloon, dat vanaf 1 april 2024 is vastgesteld op SRD 49,12. Dit besluit is vastgelegd in een beschikking van het ministerie, gedateerd op 27 maart 2024, houdende vaststelling van een nieuw algemeen minimum uurloon (SB 2024 no. 40).

Read More »

Ori belooft uitbetaling salarissen leerkrachten

Henry Ori, minister van Onderwijs, heeft bij de recente persconferentie beloofd de leerkrachten die al enige tijd in dienst zijn, maar nog geen salaris hebben ontvangen, te zullen betalen. Volgens de bewindsman gaat het voornamelijk om een groep die sedert oktober van het vorig jaar in dienst is getreden, maar tot nog toe geen cent heeft ontvangen.

Read More »

Vuilophalers willen eerst geld zien

De vuilophalers die deze week het werk hebben neergelegd, hebben duidelijk gemaakt eerst geld te willen zien, alvorens de werkzaamheden worden hervat. Enkele vuilophalers verklaarden in gesprek met Suriname Herald, dat door de betalingsachterstand die de regering heeft, zij niet meer in staat zijn hun voertuigen te tanken. ‘’Ook het uitbetalen van salarissen aan het personeel, komt hierdoor in gevaar’’, aldus de ondernemers te kennen.

Read More »

Ramadhin merkt een terugkeer van zorgpersoneel

Amar Ramadhin, minister van Volksgezondheid, heeft gisteren voor de aanvang van de wekelijkse vergadering van de Raad van Ministers gezegd, dat hij harde bewijzen heeft dat personeel uit de zorg dat twee jaar geleden is vertrokken, terugkeert naar ons land. Volgens de bewindsman is de reden daartoe, dat de zorgmedewerkers teleurgesteld zijn. ‘’Hetgeen dat beloofd was bij vertrek, hebben zij niet ontvangen’’, aldus Ramadhin. Hij zei dat deze informatie hard is en geverifieerd kan worden met de verpleegkundige directies van de ziekenhuizen. Toch blijft gespecialiseerd zorgpersoneel vertrekken naar het buitenland. Vooral gespecialiseerd personeel op de Intensive Care, Neonatale Intensive Care Unit, Nierdialyse en andere belangrijke afdelingen trekt weg.

Read More »

Belang van veiligheidscontrole en strenge maatregelen tegen criminaliteit

Op de regeringspersconferentie van afgelopen woensdagavond, vertelde Kenneth Amoksi, minister Justitie en Politie, over het streng optreden tegen automobilisten met getinte ruiten. Ook zal aan ID-kaartcontrole worden gedaan bij burgers. “Er zullen daarbij uitzonderingen worden gemaakt voor DNA-leden, regeringsmensen en andere functionarissen, maar ook voor burgers die gegronde redenen kunnen aantonen”, aldus Amoksi.  

Read More »

Parmessar bekritiseert gezondheidsbeleid minister Ramadhin

Rabin Parmessar, fractieleider van de NDP, heeft in een reactie op de recente presentatie van de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, zijn bezorgdheid geuit over de staat van de gezondheidszorg in Suriname. Parmessar betoogde dat de minister tijdens zijn presentatie voornamelijk sprak over operationele kosten en investeringen, terwijl essentiële inhoudelijke kwesties onderbelicht bleven.

Read More »

Nog geen duidelijkheid in gronduitgiftebeleid

John Goedschalk, directeur van Climate Change Advisory Services,  is wederom ingegaan op de grondkwestie. In het programma Mmanten Taki vraagt hij duidelijkheid van de regering als het gaat om uitgifte van grond. Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veteelt en Visserij zou in een eerder interview hebben verklaard, dat het niet op waarheid berust dat zijn ministerie 560.000 hectare van het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) ter beschikking heeft gehad.

Read More »

SLM veel annuleringen en problemen met gehuurde toestellen

Op de regeringspersconferentie van afgelopen woensdag zijn de problemen besproken, waarmee de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) wordt geconfronteerd. De SLM heeft te maken met veel annuleringen en problemen met geleasde vliegtuigen die momenteel worden ingezet op de Mid-Atlantische route. Daarnaast presenteerde de Civil Aviation Authority (CASAS) verschillende veiligheidsproblemen, die thans moeten worden aangepakt. De vliegveiligheidsbeoordeling van Suriname is slecht, in vergelijking met andere Zuid-Amerikaanse landen.

Read More »

Door ijver en arbeid houten binnenstad Paramaribo behouden

Doordat de houten binnenstad van Paramaribo door ijver en arbeid van onder andere Drs. Stephen Fokké ertoe heeft geleid dat Suriname op de werelderfgoedlijst van de Unesco in 2002 is opgenomen, konden we voor de uitvoering van het Purp I project een lening ter restauratie van verschillende historischemonumenten krijgen van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) in 2017.

Read More »

Necrologie ter ere van Thomas van Genderen, de pionier op het vlak van vakbondseducatie

Minister, directie, staf en personeel van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) hebben deze week het droevig bericht ontvangen dat de stichter van het ‘Scholingsinstituut voor de Vakbeweging in Suriname’ (SIVIS), de heer Thomas van Genderen, op 97-jarige leeftijd het tijdelijke met het eeuwige heeft verwisseld. Van Genderen was niet alleen de stichter, maar ook de eerste directeur van het SIVIS, die 23 jaren lang leiding heeft gegeven aan dit instituut en wel in de periode van 1969 tot 1992.

Read More »

Chetak helikopters Nationaal Leger na afronding inspectie weer in gebruik

De drie Chetak helikopters van het Nationaal Leger zijn afgelopen zaterdag na een grote onderhoudsbeurt officieel weer in gebruik genomen. Met de helikopters kan de Surinaamse Luchtmacht weer mobiel zijn in de lucht. Deze zullen volgens minister Krishna Mathoera van Defensie voornamelijk worden ingezet voor vele militaire operaties en het terugbrengen van het veiligheidsgevoel. De bewindsvrouw gaf daarom aan heel blij te zijn dat de helikopters weer in gebruik zijn.

Read More »

UITZONDERINGSTOESTAND?

Steeds meer mensen vragen zich af, of het moment niet is aangebroken dat er van overheidswege een uitzonderingstoestand wordt afgekondigd om met de inzet van uitzonderlijke en repressieve methoden, een kentering ten goede te brengen in de zwaar toegenomen criminaliteit? Moeten we niet naar een toestand van meer  en hardere maatregelen vanwege de opsporing en andere gewapende eenheden van staat, om de misdaad de loef af te steken?

Read More »

Parlement dient motie van wantrouwen in tegen Ramadhin

Tijdens de Nationale Assemblee vergadering inzake de gezondheidszorg in Suriname gisteren, werd door de oppositie een motie van wantrouwen ingediend tegen de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin. De motie werd ingediend door NDP-parlementariër, Jennifer Vreedzaam. Volgens de ondertekenaars van de motie is de volksgezondheid sterk achteruit gegaan onder de huidige minister. Ook het wegtrekken van het personeel roept nog steeds vragen op.

Read More »

Van Samson: ‘Voor de veiligheid moeten we doen wat nodig is’

Hiermede bedoelt Cedric van Samson hoogstwaarschijnlijk dat veiligheid en vertrouwen als het ware de smeerolie voor de samenleving zijn. Als mensen weten dat ze veilig zijn en vertrouwen hebben in elkaar en de instituties, durven zij zich vrij en in vrijheid te bewegen, zaken met elkaar te doen en samen werken. De belangrijkste taak die een districtscommissaris reglementair heeft, is de handhaving van de openbare orde en rust. Toch merken we weinig initiatief van Ricardo Bhola districtscommissaris (DC) van Paramaribo Noord-Oost. Tevens is deze DC moeilijk te bereiken. Vorig jaar kregen we hem slechts ѐѐn keer te spreken over de brandveiligheid en geluidsoverlast aan de Waterkant.

Read More »
Programma Uitzending Managers

PUM-expert bespreekt sociale dialoog met minister van Arbeid

Ton Voortman, een vooraanstaande expert van het Programma Uitzending Managers (PUM), heeft een bezoek gebracht aan de minister van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken tijdens zijn missie in Suriname. Dit bezoek stond in het teken van zijn ondersteuning aan de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), waarbij de sociale dialoog een cruciale rol speelt in het versterken van de samenwerking tussen de overheid, werkgevers en werknemers.

Read More »
ACS Business Forum of the Greater Caribbean

Suriname gastheer: Bedrijven kunnen zich registreren voor 16e ACS Business Forum

Het ministerie van Buitenlandse Zaken, Internationale Handel en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft in samenwerking met de Associatie van Caribische Staten (ACS), lokale bedrijven uitgenodigd om deel te nemen aan het 16th ACS Business Forum of the Greater Caribbean. Het forum markeert een mijlpaal, aangezien een dergelijk evenement nog niet eerder heeft plaatsgevonden in Suriname. Het forum benadrukt de groeiende betrokkenheid van Suriname bij regionale zaken.

Read More »

Suriname op goed spoor, eerste olie voor 2028 gepland

Suriname deelt het Guyana-Surinamebekken voor de kust met Guyana, dat momenteel profiteert van een grote olie-explosie. De Surinaamse regering hoopt een soortgelijke economische bloei te ervaren en heeft grote verwachtingen van haar offshore-olievoorraden. Hoewel er druk is om deze voorraden niet te benutten vanwege de wereldwijde inspanningen tegen klimaatverandering, is er nog steeds ruimte om dit zorgvuldig te doen. De aankondiging in 2022 van TotalEnergies en APA Corporation dat de definitieve investeringsbeslissing (FID) voor Blok 58 werd uitgesteld, was een tegenslag voor de plannen van Suriname. Dit uitstel werd veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder teleurstellende exploratieresultaten en politieke spanningen.

Read More »