Keerpunt

NIET HET EERSTE STUIVERTJE

Wat een verschil kan een maand maken. Het bedrijf met de grote Q, borrelde over van vertrouwen, een tentakel van een machtige octopus. Overheden, banken en grote dienstverleners, konden de pitch wel dromen, nieuwbouw en uitbreiding overal. En banken moeten richting innovatie, dus wie beter dan de directeur om het toezicht en advies van de grootste bank van Suriname voor te zitten. Zeker na het hoge verloop in directieleden, de brain drain in topkader en de ongemakkelijke relatie met de moederbank.

Read More »

Gelooft de NDP dat Bitcoin Suriname gaat redden en was ze al langer betrokken bij Bitcoin sprookjes?

De Bitcoin heisa lijkt nog niet voorbij te zijn. Al een paar weken is Maya Parbhoe veel in de media over Bitcoin, fintech en de exchange markt. Wat ook duidelijk wordt in al haar uitzendingen, is dat zij kennelijk – volgens haar eigen zeggen – met Robert van Trikt, oud-governor van de Centrale Bank, in gesprek was over deze onderwerpen. Zij wekt de indruk dat ze er al heel ver mee was. Ze zegt zelfs dat als hij niet “opgesloten” was, dan (??) Dan wat? Dan waarschijnlijk allerlei deals in Bitcoin, fintech en exchange markt.

Read More »

GROENE GOLF

De NPS heeft in 2025 de wind mee. De partij, die sinds 1987 benadeeld is door het districtenstelsel en cijfermatig het meeste voordeel zou hebben gehad aan een evenredigheidsstelsel in 2020, maakt eindelijk kans op eerlijke verkiezingen. Haar traditionele kwelgeest is voortvluchtig en de principiële opstelling decennialang, in ondersteuning van mensenrechten, solidair met de nabestaanden en met weigering van iedere toenadering tot de NDP, heeft een nieuwe gloed, nu de rechtspraak eindelijk bevestigd heeft wat Suriname al die tijd al wist. Moordenaars horen achter slot en grendel, niet in De Nationale Assemblee en al helemaal niet in het Presidentieel Paleis.

Read More »

OVERHEID BETAALT OOK GEEN MINIMUMUURLOON

In De Nationale Assemblee is op donderdag 29 februari 2024 de Wet Minimumuurloon door het parlement goedgekeurd met 36 algemene stemmen. Deze initiatiefwet is bedoeld om het minimumloonmechanisme te verbeteren, door enkele aanpassingen te plegen, waardoor er een model wordt gecreëerd, dat beter aansluit op de behoeften van zowel de werknemers als de werkgevers. Het huidige minimumuurloon is op basis van de armoedegrens van SRD 7.396 en is vastgesteld op SRD 49,12.

Read More »

VHP WARMT OP VOOR VERKIEZINGEN 2025

Chan Santokhi en Asis Gajadien stonden onlangs in de schijnwerpers bij VHP-evenementen in Wanica en Nickerie eind april. De goed bezochte opwarmers, in voorbereiding op de aftrap van de herverkiezingscampagne over een maand, gaven tekenen waar de VHP zich op zal richten. Het is overduidelijk dat Santokhi het pronkstuk wordt van de partij. Als enige voorzitter in vrijheid en zonder strafblad, met de naamsbekendheid die hij geniet, maakt de VHP een show van goedkeuring van alles rondom de leider heen.

Read More »

LANGZAAM HERSTEL SLM NIET DE SCHULD VAN GONESH

Met alle respect voor de Surinam Airways-directeur Steven Gonesh: is het herstelproces werkelijk uitdagend? Vliegtuigen, bestemmingen, luchtvaarttalent, strategie, visie, levensvatbaar businessplan, leiderschap, dit allemaal ontbreekt! Het is niet de schuld van SLM-directeur Gonesh, maar dit is een opeenstapeling van decennialang slecht leiderschap, beslissingen en een gebrek aan kennis van wat er nodig is om een succesvolle luchtvaartmaatschappij te zijn. Waardecreatie wordt gedreven door groei!

Read More »

BETAALMORAAL VERLOREN

De regering wil een verhaal ophangen alsof de staatsfinanciën inmiddels behoorlijk op orde zijn. Een dollarkoers die van een hoogwaterstand richting 40, nu regelmatig rond en soms zelfs onder de 35 dipt. Een hele reeks aan investeerders die zaken in Suriname zou willen doen, maar nog steeds niets geïnvesteerd heeft. En ondertussen gaan de OMO’s door tegen rentes van 45%

Read More »

NATIONALE VEILIGHEID EN HAÏTI

Een oud-hoofdredacteur van deze krant, stelde destijds in het Sranangtongo op zeer pakkende wijze: ‘’Fowru no abi watra fu dringi, ma an wani go doksi fu was futu’’, met andere woorden: je bent niet in eens in staat je eigen zaakjes op orde te krijgen, maar wenst uit misplaatste hoogmoed c.q. opschepperij, een ander te hulp te schieten. Deze week schoot  het gezegde ons wederom te binnen, toen we vernamen dat de president van dit land en de minister van Defensie, het hadden over het sturen van militairen en politieagenten naar Haïti ter ondersteuning van een externe gewapende macht bij het herstel van de openbare orde op Haïti, dat samen met de Dominicaanse republiek het eiland Hispaniola uitmaakt.

Read More »

DANKZIJ STAATSOLIE USD 335 MILJOEN IN STAATSKAS

De Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. heeft in 2023 een jaar van solide prestaties achter de rug, ondanks uitdagende marktomstandigheden. Het bedrijf behaalde een omzet van USD 722 miljoen, waarbij USD 335 miljoen rechtstreeks aan de staatskas werd bijgedragen. Deze resultaten werden recentelijk bevestigd tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AvA) op maandag 6 mei 2024, bijgewoond door president Chandrikapersad Santokhi als vertegenwoordiger van de aandeelhouder.

Read More »

REKENKAMER RAPPORTEERT TRIEST BEELD

Het Rekenkamerverslag 2023 laat een beeld zien van de staatsfinanciën, volgens het IMF en volgens de ratingbureaus, een van de grootste risico’s van onze ontwikkeling als land, die niet noemenswaardig afwijkt van de periode waarin thans veroordeelden en voortvluchtigen financieel de dienst uitmaakten in dit land.

Read More »

HET VOLK STAAT PLOTSELING CENTRAAL?

Met nog een jaar en een paar dagen te gaan voor de algemene verkiezingen, merken we dat er vanwege de regering verschillende projecten worden uitgevoerd. Haast bij allemaal staat de samenleving centraal en moet de druk voor haar worden verlicht. Ook de aanpak van criminaliteit verdient nu topprioriteit. Echter hebben we dit in de afgelopen vier jaar niet gezien! Het was meer een periode van ikke ikke en de gemeenschap mag stikken.

Read More »

TE VEEL BONDEN VEROORZAAKT STAGNERING, BUNDELING!

De vakbeweging vertegenwoordigt te veel bonden, waardoor de bundeling tegen de verschillende regeringen maar niet kan lukken. Alleen de leerkrachten al kennen meer dan vijf bonden, terwijl de gezondheidszorg er meer dan vier kent. Het ministerie van Justitie en Politie blijft niet achter, dat heeft meer dan drie bonden. Het grappige hierbij is, dat ze allemaal te kampen hebben met dezelfde problemen. Wanneer komt dan die bundeling tegen de regering? De ene vakbondsleider vertrouwt de andere niet! Achteraf verkoopt toch 90 procent van de zogenaamde vakbondsleiders zijn achterban voor een appel en een ei.

Read More »

REKENKAMER KAPOTGEMAAKT

Het verslag van 2023 van de Rekenkamer, die fungeert als een onafhankelijk controleorgaan, wijst op ernstige tekortkomingen in het financiële beheer van de overheid. Dit schreef De Ware Tijd onlangs in een uitgebreid artikel. In zowel de begrotingsrekening, operationele uitgaven, middelenbegroting als het beleidsprogramma zijn werkprocessen niet vastgelegd, en de afdeling Interne Controle functioneert niet naar behoren. Hierdoor neemt het risico op zowel onbewuste als bewuste fouten aanzienlijk toe.

Read More »

ONGEORDEND GOUD

De schaduw overheid aan commissies blijft verder uitdijen. De grondwet kent dit verschijnsel niet. Er is ook geen wet over dit fenomeen. Het is simpelweg een instrument waarmee politici tunnels graven onder het bestuur, dat geordend is volgens departementen (ministeries) en directoraten. Vanouds was de minister een politieke benoeming. Directeuren, onderdirecteuren en zelfs hoofdambtenaren worden door de jaren heen steeds meer op basis van partijpolitiek benoemd en bevorderd. Santokhi en Bouterse gebruikten commissies om hun partijpolitieke invloed onder die benoemingen door te laten graven.

Read More »

COMMUNICATIESTOORNIS SLM

Het lijkt erop dat de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) inderdaad te kampen heeft gehad met operationele problemen, wat heeft geleid tot vertragingen en annuleringen van vluchten, zoals in het geval van vlucht PY993 van Amsterdam naar Paramaribo onlangs en tevens op de route Paramaribo-Miami van afgelopen dinsdag 30 april. Het is zeer frustrerend voor passagiers wanneer vluchten niet volgens schema vertrekken of worden geannuleerd, vooral als het om internationale reizen gaat. Onlangs liep de vlucht PY422 vanuit Miami wederom een vertraging op van ruim vijf uur. Op zich is een vertraging niet een groot probleem, mits er tijdig wordt gecommuniceerd.

Read More »

DE ‘KOLONIALE’ ONZIN VAN DE PALU

De PALU geeft bij iedere gelegenheid Nederland de schuld van alles. Ook voor hun eigen misdaden in de 80’er jaren geeft PALU de schuld aan Nederland. Volgens de PALU en de zogenaamde nationalisten, moeten we economisch onafhankelijk worden. Maar is dat wel mogelijk? Eind 50’er jaren begon het dekolonisatieproces van de voormalige koloniën in Afrika, Azië en het Caribische gebied.
De landen werden economisch nooit onafhankelijk, omdat die landen grondstoffen moesten blijven exporteren naar de EU en de VS om deviezen te verdienen. Met die deviezen moesten producten worden geïmporteerd die hun eigen economie niet produceerden, zoals olie, medicijnen, voeding en voertuigen. Dus die afhankelijkheid bleef.
Je hebt elkaar nodig als producent of als markt. In de jaren ‘90 begon het proces van globalisatie waarbij economieën nog sterker aan elkaar werden verbonden. Dit gebeurde met het vrij verkeer van goederen, personen, diensten en financiën. En als je economisch met elkaar verbonden bent, dan volgen de politieke lijnen. Dus de PALU zal blijven praten over de kolonisator, terwijl je economisch nooit los van elkaar kan zijn. Een totaal achterhaald verhaal. De PALU schitterde in NDP-regeringen die met hun linkse inborst liever met Cuba en Venezuela zaken wilden doen.
Landen die sancties hebben en waar je geen deviezen mee kunt verdienen. Bovendien heeft de PALU geen staat van dienst. De PALU- exponenten die het brein waren achter de militairen in 1980, hebben het West-Suriname plan stopgezet. Een miljoeneninvestering is daarbij verloren gegaan, terwijl er lokale kennis aanwezig was voor de bauxietindustrie.
Suralco en Billiton waren al 70 jaar in Suriname en voldoende Surinamers hebben daar gewerkt. Dus de lokale kennis was er. Meteen na de Decembermoorden werd Errol Alibux van de PALU, premier van Suriname. Tegen 1985 waren alle winkels leeg in Suriname en schaarste werd een realiteit voor de doorsnee man van de straat. Kinderen gingen zonder brood naar school, want ook meel was schaars. Dit is de prijs die het Surinaamse volk heeft betaald voor de ideologie van de PALU.

Read More »

CRYPTO COME UP

Er zijn figuren waar je als media mee wacht, totdat het rieten mandje waarin ze hun gouden eieren ronddragen, genoeg verrot is, dat eigenaar en eieren er samen doorheen vallen. Niets is zo tijdrovend en demotiverend om een zelfverrijkende figuur op slinkse maniertjes te zien ontkennen, wat heel Suriname weet, in een rechtszaal. En dan als beloning voor leugenachtigheid en doofpot tactieken, een rechter te horen zeggen dat zo een ellendeling verontschuldigingen verdient. Omdat de boef niet voldoende sporen achter heeft gelaten heeft dat bewijs genoemd.

Read More »

VAKBOND HAD TOCH INGESTEMD MET VERHOGING ENERGIETARIEVEN ?

De vakbeweging was toch de organisatie die de met de regering om de tafel had gezeten en had ingestemd, om de energietarieven, te verhogen? Volgens een vakbondsleider betaalde de regering te veel aan subsidie. Op grond daarvan zou dus een koopkrachtversterking worden gegeven. Afgelopen week kondigde C-47, die toen had ingestemd met de verhogingen, aan dat zij acties zou voeren tegen de regering, omdat de werkenden de verhogingen niet meer konden dragen.

Read More »

ZIT SURINAME STRAKS LETTERLIJK IN HET DONKER?

De minister van Natuurlijke hulpbronnen heeft de afgelopen week in het parlement gezegd, dat naar alle waarschijnlijkheid er eind mei niet genoeg water is om stroom uit de Afobaka krachtcentrale op te wekken. De minister zei dat het waterniveau in het stuwmeer nog steeds laag is, ondanks de regen van de afgelopen periode in het kustgebied.

Read More »

VERHOOGDE STROOMTARIEVEN EN SCHATTINGEN

De Energie Bedrijven Suriname, EBS, zijn ertoe overgegaan hun tarieven voor geleverde elektriciteit fors te verhogen. Deze verhogingen zijn bij verreweg de meesten in ons land, in het verkeerde keelgat geschoten. Vrijwel eenieder moet nu meer dan 100 procent voor stroom betalen. Bij bedrijven houdt de  verhoging van het tarief zelfs honderden procenten meer in. Hoe dat allemaal betaald zal moeten worden, schijnt het staatsbedrijf totaal niet te interesseren. Bij deze verhogingen is ook een nieuw fenomeen opgetreden, dat van de schattingen.

Read More »