COMMUNICATIESTOORNIS SLM

Het lijkt erop dat de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) inderdaad te kampen heeft gehad met operationele problemen, wat heeft geleid tot vertragingen en annuleringen van vluchten, zoals in het geval van vlucht PY993 van Amsterdam naar Paramaribo onlangs en tevens op de route Paramaribo-Miami van afgelopen dinsdag 30 april. Het is zeer frustrerend voor passagiers wanneer vluchten niet volgens schema vertrekken of worden geannuleerd, vooral als het om internationale reizen gaat. Onlangs liep de vlucht PY422 vanuit Miami wederom een vertraging op van ruim vijf uur. Op zich is een vertraging niet een groot probleem, mits er tijdig wordt gecommuniceerd. Maar wat wij merken is dat de SLM pas deze informatie deelt wanneer passagiers reeds bij de gate staan en iedere bewegingsvrijheid en toegang tot bagage kwijt zijn. Afgelopen dinsdag was hiervan weer sprake, de passagiers werden pas op de hoogte gesteld van de vertraging toen het al tijd was om in te stappen. Wij zijn van mening dat het belangrijk is dat luchtvaartmaatschappijen dergelijke problemen snel en effectief oplossen, en dat ze de getroffen passagiers op de hoogte houden en indien nodig, passende compensatie bieden Vertragingen en annuleringen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals technische problemen, weersomstandigheden of operationele uitdagingen. Maar uiteindelijk gaat het om communicatie en het tijdig bekendmaken. Dit betekent dat zodra de organisatie weet dat vertraging onvermijdelijk is, dit doorgegeven dient te worden. Veel Surinamers proberen alsmaar positief te zijn en ondersteunen de SLM door bij hen te boeken. Wij blijven hopen dat de SLM de frequent voorkomende problemen oplost en ervoor zorgt dat de diensten weer betrouwbaar en efficiënt worden. Passagiers moeten altijd op de hoogte worden gehouden van eventuele wijzigingen in vluchtschema’s en dienen indien nodig, ondersteuning te krijgen bij het vinden van alternatieve reisopties.

Vanwege het feit dat luchtvaartmaatschappijen voor boekingen en veiligheid heel veel gegevens van de passagier al heeft, heeft deze branche een unieke kans op communicatie in real time. En veel luchtvaartmaatschappijen maken hier optimaal gebruik van. Specialisten kunnen dit bovendien extern aanbieden, als de SLM niet in een positie is de expertise binnenhuis te ontwikkelen.

Het gemis van een eigen luchtvaartmaatschappij zal Suriname in een positie van afhankelijkheid en isolatie plaatsen. Buitenlandse maatschappijen zijn onder geen enkele verplichting om maatschappelijke overwegingen mee te nemen in prijszetting of dienstverlening. Zij hoeven de cultuur en persoonlijke omstandigheden niet te leren kennen en de lokale exportsector niet te stimuleren.

Overigens is overmatig vertrouwen in onbetrouwbare partijen en aanbieders een van de problemen die behoorlijk bestuur bij de SLM in de weg zit. Berichten over tussentijds beëindigen van samenwerking met partijen, hebben achteraf, voor passagiers die benadeeld zijn, weinig waarde.

Van de regering en in het bijzonder de president mag verwacht worden dat men het gevoel van nationale trots kracht bijzet door het bedrijf, niet alleen met middelen van de belastingbetaler, maar met eigen gebruik te ondersteunen. De vergelijking wordt nu al getrokken met zijn vertrek in blauwe vogels en dat is geen teken van vertrouwen of solidariteit.

Voor veel Surinamers is de SLM ervaring onuitwisbaar, herkenbaar en onvergetelijk. Een herkenbaar team. De poort naar een grotere wereld, met een gevoel van vertrouwen en bekendheid. Je welkom voelen en durven vragen naar wat je reisgezelschap nodig heeft, zonder afstand of taalbarrière. Catering die aanspreekt. Het behoud daarvan vereist inzet en in tijden van turbulente bedrijfsvoering en marktomstandigheden, een beetje extra communicatie.

More
articles