DE ‘KOLONIALE’ ONZIN VAN DE PALU

De PALU geeft bij iedere gelegenheid Nederland de schuld van alles. Ook voor hun eigen misdaden in de 80’er jaren geeft PALU de schuld aan Nederland. Volgens de PALU en de zogenaamde nationalisten, moeten we economisch onafhankelijk worden. Maar is dat wel mogelijk? Eind 50’er jaren begon het dekolonisatieproces van de voormalige koloniën in Afrika, Azië en het Caribische gebied.

De landen werden economisch nooit onafhankelijk, omdat die landen grondstoffen moesten blijven exporteren naar de EU en de VS om deviezen te verdienen. Met die deviezen moesten producten worden geïmporteerd die hun eigen economie niet produceerden, zoals olie, medicijnen, voeding en voertuigen. Dus die afhankelijkheid bleef.

Je hebt elkaar nodig als producent of als markt. In de jaren ‘90 begon het proces van globalisatie waarbij economieën nog sterker aan elkaar werden verbonden. Dit gebeurde met het vrij verkeer van goederen, personen, diensten en financiën. En als je economisch met elkaar verbonden bent, dan volgen de politieke lijnen. Dus de PALU zal blijven praten over de kolonisator, terwijl je economisch nooit los van elkaar kan zijn. Een totaal achterhaald verhaal. De PALU schitterde in NDP-regeringen die met hun linkse inborst liever met Cuba en Venezuela zaken wilden doen.

Landen die sancties hebben en waar je geen deviezen mee kunt verdienen.  Bovendien heeft de PALU geen staat van dienst. De PALU- exponenten die het brein waren achter de militairen in 1980, hebben het West-Suriname plan stopgezet. Een miljoeneninvestering is daarbij verloren gegaan, terwijl er lokale kennis aanwezig was voor de bauxietindustrie.

Suralco en Billiton waren al 70 jaar in Suriname en voldoende Surinamers hebben daar gewerkt. Dus de lokale kennis was er. Meteen na de Decembermoorden werd Errol Alibux van de PALU, premier van Suriname. Tegen 1985 waren alle winkels leeg in Suriname en schaarste werd een realiteit voor de doorsnee man van de straat. Kinderen gingen zonder brood naar school, want ook meel was schaars. Dit is de prijs die het Surinaamse volk heeft betaald voor de ideologie van de PALU.

More
articles