Keerpunt

SANTOKHI NAAR CHINA VOOR SCHULDENPRAAT

Volgens de minister van BIBIS, is de president op weg naar China, via commercieel vliegverkeer, kostenbewust en doelbewust, om de schuldenlast van Suriname te consolideren. De bekendmaking is een kunstwerk van Ramdinisme: een kunstwerk van een visionair Suriname, waarvan je de ontvouwende werkelijkheid op het puntje van je tong kunt proeven. Denk aan Misiekaba’s Dubai, maar in kalm stemgeluid en met wat Engelse terminologie toegediend, zodat niemand er over een half jaar nog aan denkt of het wel of niet gerealiseerd is, zoals de beleidsmaker fluweel aan een goedgelovige perstafel voorhield.

Read More »

OVERMOED EN OVERDAAD SPSB

De schemering van het tijdperk Bouterse-Hoefdraad was een tijd van overdaad en overmoed, voor vertrouwelingen en lievelingetjes, zo blijkt uit de SPSB-strafprocessen. Betalingen zonder tegenprestaties, directe inmenging van politieke machthebbers en een gebrek aan compliance en governance komen voort uit het bewijsmateriaal. De profiteurs ervan, bestaande uit een bonte collectie paarse vogels, die op het eerste gezicht niets weten van en niets te maken hebben gehad, voor de SPSB-affaire, met het bankwezen.

Read More »

LIFE AFTER DES

Polarisatie aan de hand van de bliksemschicht die Bouterse voor de Surinaamse politiek heeft betekend, heeft politici aan weerszijden van een scheidslijn verdeeld. Maar weinigen hebben een veilige oversteek kunnen maken. Terwijl tot op de dag van vandaag, voortvluchtig en al, het etiket ‘Boutist’ een levend begrip is. Twee van de kroonprinsen van de volksbeweging die Bouterse in zijn tweede leven als politiek leider, klaarstoomde voor grotere hoogten, waren Misiekaba en Akiemboto. De demagoog en de bestuurder.

Read More »

ANNULEERCULTUUR SCHAADT SLM

De afgelopen twee weken zijn er al vier vluchten van SLM geannuleerd of met meer dan zes uren vertraagd. De paasvakantieperiode, waarin vliegverkeer en hotelprijzen op de meeste bestemmingen pieken, iedere vrije dag voor kind en ouder zorgvuldig uitgedokterd is, is uitgerekend het moment voor deze tegenvallers.

Read More »

HET GOUD VAN BRUNSWIJK

Tien jaar aan bestuur onder een dictatoriaal figuur zonder behoorlijk onderscheidingsvermogen tussen eigenbelang en landsbelang, heeft Suriname van de rand van een middeninkomensland, terug doen vervallen naar een ontwikkelingsland. In cijfers uitgedrukt heeft de regeerperiode van Bouterse, Suriname achtergelaten met een schuldenlast van USD 4 miljard, na een surplus van USD 700 miljoen en met een periode van wereldrecords aan grondstofprijzen van Surinaamse exporten.

Read More »

EL NIÑO EN ZIJN DESASTREUZE WERKING

We staan er als gemeenschap in zeer onvoldoende mate bij stil, hoe ernstig de gevolgen van het El Niño fenomeen voor Suriname en omliggende landen wel is. Al sinds september van het vorige jaar hebben we te maken met zeer weinig neerslag, met als gevolg een grote droogte die tal van negatieve gevolgen heeft. Al ruim zes maanden regent het zeer onvoldoende en dat heeft bijvoorbeeld tot gevolg dat rivieren op bepaalde plaatsen droog lopen en ook ons stuwmeer in Brokopondo thans zeer onvoldoende water heeft om genoeg energie, vertaald in megawatts, te produceren ten bate van onze samenleving en economie.

Read More »

DE-RISK INSTITUTIONEEL MOEIZAAM

De internationale bankwereld en het internationale bankverkeer zijn al een aantal jaren bezig een hogere maatstaf aan zichzelf en elkaar op te leggen, dan de zuivere regelgeving op het gebied van anti-witwassen en terrorismefinanciering. Bankverkeer en in het bijzonder internationaal bankverkeer, is namelijk afhankelijk van vertrouwen. Voor Surinaamse handelsbanken betekent dat behalve het voldoen aan de strenger wordende regels van toezichthouders, ook het voldoen aan het risicoprofiel van correspondentbanken, de grote broers binnen het stelsel, met het betaalnetwerk naar allerlei landen, waarmee een relatief kleine banksector als de Surinaamse, geen rechtstreekse bilaterale betaalrelaties mee kan onderhouden.

Read More »

SANTOKHI EN MOTIE VAN WANTROUWEN

President Santokhi heeft een politieke manoeuvre waarbij hij zijn Eerste Burgerschap gebruikt om als wandelend organogram, de verdeling van bevoegdheden van functionarissen, bestuursorganen, staten uit te leggen in de meest theoretische bewoordingen. Wie zijn colleges aanhoort over bijvoorbeeld de arrestatie van Bouterse of Hoefdraad, de ‘publiek-private samenwerking’ inzake Pan American Real Estate of meest recent Stichting Radje Rijst Industrie en de 200 hectare bekend als Stalweide III,

Read More »

ALLEEN RIJST VOOR HET BINNENLAND?

Afgelopen week werd vanwege de overheid bekendgemaakt, dat er hulp is geboden aan het binnenland. De vicepresident zou zich hebben ingezet pakketten te sturen richting het gebied dag getroffen is door droogte. Echter blijkt het slechts te gaan om een hoeveelheid rijst. We nemen de vicepresident het niet eens kwalijk, daar de geste uit eigen middelen komt. Maar waar blijft de steun vanwege de overheid? De vicepresident, zo een invloedrijke man, stuurt alleen rijst? Waarmee moeten de mensen het nuttigen? Het is toch alom bekend, dat vanwege de droogte alle groenten en andere aanplant van de binnenlandbewoners zijn uitgedroogd. Hoe zit het met drinkwater?

Read More »

STROOMTOEVOER AAN HET AFNEMEN?

David Abiamofo, minister van Natuurlijke Hulpbronnen, heeft kort geleden verklaard dat het waterpeil in het stuwmeer verder aan het afnemen is. In februari maakte het SPCS, de stroomopwekker van Staatsolie, reeds bekend, dat zij haar opwekcapaciteit van hydro-energie van 140 megawatt noodgedwongen terug moet brengen naar 90 megawatt.

Read More »
Bryan Isaacs 50e korpschef

NIEUWE KORPSCHEF HOUDT SCHOONSCHIP!

Hoofdcommissaris van politie Brian Isaacs heeft verteld dat het Arrestatie Team van het Korps Politie Suriname (KPS) een drastische vernieuwing zal ondergaan. Deze beslissing volgt op de ontheffing van vrijwel de hele top van dit gespecialiseerde team wegens het vermoeden van betrokkenheid bij de georganiseerde drugscriminaliteit. De bedoeling is volgens de nieuwbakken korpschef om het geschade vertrouwen terug te winnen van de samenleving. 

Read More »

WATERPROBLEEM NOG STEEDS NIET OPGELOST

Al enige tijd kampen bepaalde gebieden met een zeer lage waterdruk. Op sommige plekken is de situatie zo ernstig dat er al enige tijd geen druppel uit de kraan komt. Klagen bij de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) is praten tegen dovemansoren. Het bedrijf heeft het tot een gewoonte gemaakt, ondeskundigen op de gemeenschap af te sturen om haar allerlei sprookjes te vertellen.

Read More »

MENEER AMOKSI, WANNEER GRIJPT U IN?

Deze vraag mag zeker gesteld worden, na  maanden en wel in verband met de wettelijke regels  die betrekking hebben op de e-bikes en scooters, die in hoge mate aanwezig zijn op de openbare weg. Al maanden belooft de minister dat er aangepaste regels zullen worden gepresenteerd voor e-bikes en scooters en dat er bijvoorbeeld een leeftijdsgrens voor het mogen besturen van deze tweewielige voertuigen zal worden doorgevoerd.

Read More »

GEZONDHEIDSZORG EN HET BRAIN DRAIN FENOMEEN

Bij het formuleren van de ontwikkelingsvisie met de staatkundige onafhankelijkheid op komst, is in de jaren ‘70 door wetgevers en beleidsmakers, de basis gelegd voor een systeem van volksgezondheid met verrassende duurzaamheid in gedachten. COVAB, MWI en het AZP als gebouwencampus, onderwijs- en praktijkincubator, behandelcentrum en spoedeisende hulp verlenende infrastructuur, hebben decennialang de ruggengraat gevormd van een gezondheidsstelsel dat jaarlijks duizenden patiënten alle drie niveaus van zorg verleent.

Read More »

POLITIE VERDACHT VAN DRUGSTRANSPORT IN SURINAME

Naar verluidt worden minimaal vijf leden van het Arrestatie Team (A-Team) verdacht van het vervoeren van drugs en van personen met een verdachte status, met auto’s van het A-Team. Een van de leden van het A-Team in kwestie, is volgens bekomen informatie, recent bevorderd tot hoofdinspecteur. Deze informatie verkregen wij onlangs, naar aanleiding van het onderzoek naar de cocaïnevangst uit 2021 in het oude mijngebied Kaaimangrasi van de Suralco. In direct verband met deze grote partij drugs, werd later ook een uitgebrand vliegtuig van Braziliaanse makelij op een illegale airstrip in het Goliath Gebergte (West-Suriname) aangetroffen.

Read More »

SLM GRASSALCO-INFUUS UITGEDRUPPELD

Onder de staatsbedrijven – totaal naar grove schatting in USD 1.7 miljard schuld, zoals onlangs door de regering bekendgemaakt – heeft SLM behalve staatssteun, ook steun genoten van het staatsbedrijf Grassalco. Eerder hebben betrokkenen bij de transactie reeds gesignaleerd, dat de goudvoorraden van Grassalco, op dat moment met een waarde van USD 18 miljoen ‘ingezet’ mochten worden voor het ‘herstel van SLM’. De regering maakte dat in juli 2022 ook officieel bekend.

Read More »

KOPERDIEFSTAL: EEN GROEIENDE PLAAG

Het recente incident waarbij de koperen buizen van de waterleiding en airconditioning bij het bisschopshuis zijn gestolen, werpt opnieuw een slecht licht op de toenemende plaag van koperdiefstal in Suriname. Het is schokkend om te zien, hoe dieven zonder enige vorm van terughoudendheid, waardevolle koperen onderdelen stelen, met weinig repercussies voor hun daden. Helaas is dit niet het eerste geval van koperdiefstal waarmee het Bisdom te maken krijgt. Eerder werden al koperen waterleidingbuizen gestolen bij de Elisabethschool en zelfs bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking.

Read More »

EEN GROOT NETWERK VAN DRUGSTRANSPORTEN’

Volgens president Santokhi hebben criminele organisaties een zodanig netwerk ontwikkeld, waardoor Suriname ook is opgenomen in het circuit van drugstransport naar andere landen. “Iedereen zegt dat de drugs uit Suriname komen, maar men moet zeggen dat die via Suriname komen. Wij moeten ervoor zorgen dat drugs niet binnenkomen en als ze binnenkomen, dat ze hier in beslag worden genomen. Als het gaat om hoeveel landingen er plaatsvinden, hebben wij genoeg informatie, maar alleen hebben wij de capaciteit niet (helikopters).

Read More »

LID DAMBOND KAN NIET PARTICIPEREN AAN TOERNOOI IN COSTA RICA

Als er geen verandering in de huidige situatie ontstaat, zal Edson Amoekoni een van onze veelbelovende dammers niet kunnen participeren in het Pan American Draughts Confederation Championship in San Jose Costa Rica dat van 2t/m 16 april , zal worden gehouden.Amoekoni die werknemer is bij de Stichting Bankbeveiliging Suriname heeft tijdig een verzoek gedaan voor buitengewoon verlof, om te kunnen deelnemen aan het toernooi.

Read More »

DE SYMBOLEN VAN ECONOMISCHE VERNIETIGING

De symbolen van economische vernietiging zijn vaak om ons heen geweest, zonder dat we het door hebben. Bouterse als “wakaman” zoals Fred Derby hem typeerde, verscheen op bepaalde momenten met een Che Guevara pet op. Ook Ramon Abrahams doet dat. We gaan ervan uit dat deze leiders een diepe bewondering voor de Cubaanse revolutionair Che Guevara hebben. Maar de vraag is, wat ze bewonderen. Che Guevara was meteen na de  Cubaanse revolutie in 1959 benoemd tot minister van Economische Zaken. Binnen drie jaar heeft hij de hele Cubaanse economie naar de donder geholpen.

Read More »

HEIBEL MET VREDEN

De directeur van MI-GLIS, Glenda Heikerk, is door het hoofd van de Arbeidsinspectie, bij toetsing, in het gelijkgesteld, door afwijzing van het ontslag, door MI-GLIS verzocht, als onrechtmatig. In de overwegingen is verduidelijkt, dat de president van de Republiek Suriname, de bevoegdheid mist tot een dergelijk ontslag. Keerpunt en zijn trouwe, inzendende lezers en commentatoren, hebben reeds eerder belicht, dat daarmee iedere bevoegdheid tot het op non-actief stellen door minister Vorswijk ontbrak en dat de functie en positie van mw. Heikerk gerespecteerd dienen te worden.

Read More »