STROOMTOEVOER AAN HET AFNEMEN?

David Abiamofo, minister van Natuurlijke Hulpbronnen, heeft kort geleden verklaard dat het waterpeil in het stuwmeer verder aan het afnemen is. In februari maakte het SPCS, de stroomopwekker van Staatsolie, reeds bekend, dat zij haar opwekcapaciteit van hydro-energie van 140 megawatt noodgedwongen terug moet brengen naar 90 megawatt.

Er is toen reeds door SPCS aangegeven dat als de droogte blijft aanhouden en het waterpeil blijft dalen, er sprake zal zijn van een energiecrisis. Volgens de minister van Financiën zal er brandstof gesubsidieerd moeten worden om de levering van stroom te kunnen blijven garanderen. Hij deed zelfs een beroep op de samenleving zuiniger om te gaan met stroom. Wil dit zeggen dat indien de droogte blijft aanhouden, de stroomtoevoer zal afnemen?

Gaan we naar een periode waarbij stroom zal worden verdeeld en bepaalde gebieden niet de hele tijd stroom hebben? Wanneer we goed naar de minister luisteren, dan krijgen we straks een situatie net als bij de Surinaamsche Waterleidingmaatschappij (SWM). Een situatie waarbij gebieden niet constant meer kunnen worden voorzien, of waarbij personen en of instanties, niet meer in staat zullen zijn bepaalde machines draaiende te houden. We krijgen dan een situatie waarbij de kloof tussen rijk en arm nog groter wordt dan die nu al is, want de rijken zullen zich voorzien van generatoren, terwijl we in de ‘ghetto’s’ een situatie ontstaat waarbij er helemaal geen licht te zien zal zijn.

More
articles