ANNULEERCULTUUR SCHAADT SLM

De afgelopen twee weken zijn er al vier vluchten van SLM geannuleerd of met meer dan zes uren vertraagd. De paasvakantieperiode, waarin vliegverkeer en hotelprijzen op de meeste bestemmingen pieken, iedere vrije dag voor kind en ouder zorgvuldig uitgedokterd is, is uitgerekend het moment voor deze tegenvallers.

De blunders kosten de luchtvaartmaatschappij en de spin-off operaties waaronder vracht, tours, luchthavenbeheer en lokaal vervoer niet alleen onnodig veel geld, maar slaat ook deuk na deuk in een reputatie die op vele fronten geen slechts nieuws meer aankan.

Zoals De West op grond van ontvangen informatie deze week rapporteerde, moet de SLM op grond van de EU-richtlijn voor alle vluchten van of naar een EU-bestemming waarbij de vertraging meer dan zes uur bedraagt of de vlucht wordt geannuleerd, een vergoeding van euro 600 aan elke passagier betalen. Passagiers hebben de mogelijkheid om via de Euro 261-verordening een compensatie van euro 600 aan te vragen, of dit te laten regelen door commerciële partijen. De annulering van een vlucht op de route Amsterdam kost SLM naast alle gebruikelijke operationele kosten, ook nog eens euro 150.000 in passagiercompensaties, terwijl de passagier daarna nog vervoerd moet worden.

Op een gemiddelde vlucht zijn er doorgaans zo’n 250 passagiers, vooraf in de huidige drukke periode, wat betekent dat de berekening voor de afgelopen vijf vertraagde/geannuleerde vluchten neerkomt op 1250 passagiers x euro 600 = euro 750.000 aan extra verlies voor het bedrijf, zoals een luchtvaartdeskundige heeft gestaafd.

Het bedrijf heeft de afgelopen maand een staking via de kortgedingrechter weten stop te zetten. Het personeel en inmiddels ook de politiek, willen echter meer weten over het loon en de privileges van de huidige directeur. Personeel en gepensioneerden zijn namelijk het kind van de rekening geworden, met ruim drie jaar aan stilstand, bevriezing en onzekerheid, terwijl letterlijk gouden bergen in het bedrijf gestopt zijn door de regering, in een reddingsoperatie, waarvan het plan nog steeds niet duidelijk is. Omdat meetpunten niet bekend gemaakt zijn, kan alleen in achterkamertjes gespeculeerd worden over de resultaten. Daar hebben de ruim duizend gedupeerde passagiers van maart en april echter ruim de tijd voor, terwijl zij overwegen of zij ooit weer voor deze luchtvaartmaatschappij kiezen.

More
articles