EEN GROOT NETWERK VAN DRUGSTRANSPORTEN’

Volgens president Santokhi hebben criminele organisaties een zodanig netwerk ontwikkeld, waardoor Suriname ook is opgenomen in het circuit van drugstransport naar andere landen. “Iedereen zegt dat de drugs uit Suriname komen, maar men moet zeggen dat die via Suriname komen. Wij moeten ervoor zorgen dat drugs niet binnenkomen en als ze binnenkomen, dat ze hier in beslag worden genomen. Als het gaat om hoeveel landingen er plaatsvinden, hebben wij genoeg informatie, maar alleen hebben wij de capaciteit niet (helikopters). Gelukkig heeft India goedgekeurd dat de drie helikopters weer hersteld zullen worden, want met deze drie helikopters kunnen wij tenminste reageren als de informatie binnenkomt”, aldus het staatshoofd tegenover Sun Web TV. Verder heeft het staatshoofd benadrukt dat een goede controle op de luchthaven en rivierhaven ook nodig is. Als voormalig leidinggevende van de Narcotica Brigade en oud-voorzitter van de Inter-Amerikaanse Commissie voor Beheersing van Drugs Misstanden, is de president een deskundige op operationeel, leidinggevend en internationaal niveau.

Zelfs zijn tegenstanders moeten memoreren dat met gevaar voor eigen leven, zijn carrièrelange strijd, de drugsorganisaties in Suriname gekreupeld en verwond heeft tot op een punt waarbij internationale communiqués waarschuwden voor het gevaar van ontvoeringen of aanslagen, vanuit internationale drugsnetwerken, op zijn persoon. Juist om die reden is de plaats waar de president kiest om de schijnwerpers te richten, in combinatie met wat hij kiest buiten beeld te houden, opmerkelijk. De uitspraken komen op de hielen van het feit, dat voor langer dan drie en een half jaar, er geen enkel initiatief tot het vormen van een softdrugsbeleid gerealiseerd is, onder zijn leiding.

Tevens zijn in deze periode waterpatrouilles en luchtverkenning, van het kustgebied tussen de Corantijnrivier en de Coppenamerivier, volledig uitgebleven. Daarnaast hebben historisch grote drugsvangsten in het buitenland, van ladingen via Suriname (om zijn gewenst taalgebruik voort te zetten), niet geleid tot arrestaties, noch tot ontslag binnen de bestuurs- en veiligheidsdiensten die verantwoordelijk zijn voor het toezicht daarop. De huidige president is correct, wanneer hij, terugblikkend op zijn periode als minister van Justitie en Politie, aan de hand van data, technologie en doelstellingen, de strijd tegen drugs gemoderniseerd heeft. Maar waar zijn nu de publieke doelstellingen en het openbaar beleid op deze gebieden? Wat wordt nagestreefd, wie is verantwoordelijk en hoe wordt omgegaan met het wel of niet behalen van de doelstellingen? De president heeft zijn verkiezing bewerkstelligd op basis van zijn anti-drugs imago. Nu hij eenmaal in die functie opereert, mag verwacht worden dat hij minstens de mate van toewijding aanhoudt, die hij als minister aan de dag legde, toen hij dat imago geconstrueerd had aan de hand van prestaties.

More
articles