Lokaal

Surinaamse Brouwerij bereikt exportmijlpaal van 1.000.000 kilo glasafval
De Surinaamse Brouwerij heeft in samenwerking met haar partners, de exportmijlpaal bereikt van 1.000.000 kilogram glasafval naar haar glasproducenten in de regio. In onze duurzaamheidsambitie om onder andere de productie afvalstorting tot bijna nul te reduceren, heeft de Surinaamse Brouwerij vandaag een bijzondere mijlpaal bereikt. Met trots kondigen wij aan dat wij in samenwerking met onze partners Green Recycling N.V. & Support Recycling Suriname, eerder dit jaar, de 20e lading glasafval hebben geëxporteerd die de bijzondere mijlpaal van 1 miljoen kilogram geëxporteerd glasafval (data: green recycling) naar de regio heeft bereikt.

Suriname overweegt Aadhaar-systeem voor modernisering betaalverkeer
Op 16 april 2024, tijdens de workshop over Digitale Transformatie bij bedrijfsvergunningen, bracht Robert Faucher, de Amerikaanse Ambassadeur in Suriname, een belangrijk voorstel naar voren. Hij benadrukte de noodzaak voor de Surinaamse autoriteiten om de toegankelijkheid van digitaal betaalverkeer en de verwerking van zakelijke transacties via een gemoderniseerd banksysteem te verbeteren. Faucher merkte op dat vooral kleine ondernemingen uitdagingen ervaren op dit gebied.

Aanpak onderwijs binnenland kan veel beter
De paasvakantie eindigde op zondag 14 april. Op maandag 15 april begonnen de scholen weer, maar in het binnenland zijn veel leerlingen nog verstoken van onderwijs vanwege zaken die zich afspelen binnen het onderwijs in het achterland. Een groep leerkrachten die in het zuiden van het land werkzaam is, heeft tegenover een lokaal medium haar misnoegen geuit. De leerkrachten bespraken kortgeleden met onderwijsminister Henry Ori de knelpunten waarmee zij te kampen hebben, waaronder de veiligheid, het gebrek aan elektriciteit en schoon drinkwater. “Het is beter om niet ziek te worden, want de medische voorziening in het binnenland laat ook te wensen over, er is een Medische Zending, maar die is bijna niet voorzien van medicamenten. Goede accommodatie voor leerkrachten is er niet, wat het verblijf minder prettig maakt”, aldus de leerkrachten.

ZEER ERNSTIGE ONTHULLINGEN
Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie heeft zeer recentelijk en wel op 11 april jl., tijdens de regeringsvergadering, enkele verbijsterende onthullingen gedaan met betrekking tot de grensoverschrijdende misdaadactiviteiten, waarbij ons land in ernstige mate bij betrokken is geraakt in de afgelopen decennia. De minister deelde mede, dat volgens zijn bekomen informatie, er op jaarbasis tussen de 400 en 600 cocaïnedropping en of landingen binnen onze grenzen plaatsvinden. Dat houdt in dat er per jaar elke dag wel één of twee droppings of afleveringen per vliegtuig op illegale landingsbanen in het achterland plaatsvinden

Operatie Zero Tolerance: een vastberaden krachtig signaal
De Communicatie Dienst Suriname (CDS) meldt dat sinds vrijdag jl., ondersteunen eenheden van het Nationaal Leger (NL) het Korps Politie Suriname (KPS) in de Operatie Zero Tolerance. Met de uitvoering van deze operatie wordt een krachtig signaal gegeven, met betrekking tot de vastberadenheid om op te treden tegen criminele activiteiten. De informatie van de Suriname nieuwscentrale zegt dat in het kader van Operatie Zero Tolerance op vrijdag 19 april 2024 onder aansturing van de leden van de Directeur Operaties KPS (DOKPS) en de stootgroep van Regio Oost, op een locatie in het politieressort Uitvlugt werd aangehouden, de drugsverdachte S.H. (40) die in de omgeving van de Langatabikistraat woonachtig is.

SLM-vliegtuig vanuit Amsterdam liep wederom vertraging op
De afgelopen weken heeft de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) meerdere vluchten met vertraging laten vertrekken of geannuleerd. Gisteren vertrok bijvoorbeeld vlucht PY 993 van Amsterdam naar de Johan Adolf Pengel Luchthaven pas rond 17.55 uur. Oorspronkelijk gepland om gisterochtend om 10.20 uur lokale tijd te vertrekken richting Paramaribo, werd de vlucht eerst uitgesteld naar 16.00 uur, waarna deze pas rond 17.55 uur vertrok. Via sociale media hebben verschillende passagiers hun misnoegen geuit over hun ervaring en de slechte communicatie vanuit de SLM jegens de reizigers.

Staatsolie en Europese geo-consultants onderzoeken olieverspreiding offshore Suriname
Het Britse geo-adviesbureau GeoPartners Ltd heeft een overeenkomst gesloten met Staatsolie en TROIS Geoconsulting uit Nederland voor een multi-cliënt geochemisch zuigerkernproject. De focus van dit project is het vergaren van kennis over olieverspreiding in de diepwater offshoreblokken van Suriname. Momenteel bevindt het onderzoek zich in de pre-planningsfase en verwacht wordt dat het in het derde kwartaal van dit jaar van start zal gaan. Dit initiatief ondersteunt de inspanningen van Suriname om zijn offshore oliesector uit te breiden.

Regering overweegt verhoging leeftijdsgrens leerplicht
Steven Mac Andrew, minister van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken, heeft de afgelopen week voor aanvang van de wekelijkse vergadering van de Raad van Ministers gezegd, dat met het ministerie van Onderwijs wordt gekeken naar mogelijkheden om het probleem van hangjongeren op te lossen. Volgens de bewindsman wordt het tijd dat het jeugdbeleid serieus aangepakt wordt. De minister zei dat de regering overweegt om de leeftijdsgrens van de leerplicht te verhogen, om zo jongeren langer in de schoolbanken te houden.

UNESCO: ‘Bouwplannen nieuwe vergaderzaal DNA ongeschikt en onhaalbaar’
De UNESCO/ICOMOS heeft onlangs een rapport van de gezamenlijke adviesmissie uitgebracht na het bezoek aan de historische binnenstad van Paramaribo (Suriname), om de ligging en het ontwerp van de voorgestelde nieuwe vergaderzaal van De Nationale Assemblee te beoordelen. ICOMOS concludeert op basis van de beschikbare informatie het volgende:

Overwinning van leven op dood: Vrijheid, Gelijkheid en Generativiteit
Velen maken zich zorgen over de jeugd in Suriname. Men wijst daarbij op de toenemende criminaliteit, het stijgende aantal hiv-infecties, tienerzwangerschappen, slechte schoolprestaties en drop-outs. Deze verschijnselen hangen samen met armoede en werkloosheid, maar er is ook sprake van een falende overdracht van waarden aan de volgende generatie. Het onderwijssysteem faalt en het lukt ouders niet om hun cultuur over te dragen aan hun kinderen. We hebben te maken met een verminderde generativiteit van de samenleving.

Man verdacht van ontvoering minderjarige meisjes aangehouden
Na een verkregen tip is de 25-jarige N.K. op dinsdag 16 april 2024 door de politie van het bureau Rijsdijk in een woning in het politieressort aangehouden. De wetsdienaren deden na de melding het adres aan en troffen de verdachte N.K. halfnaakt met de drie halfnaakte minderjarige meisjes, K.E. (15), A.M. (13) en K.M. (12), aan.

SUD en KPA stuiten tijdens roadblock op vuistvuurwapen
In het kader van Operatie Zero Tolerance hebben politiemedewerkers van Surveillance Unit Duisburglaan (SUD) in samenwerking met leden van het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA) in de late avond van maandag 15 april 2024 tijdens een roadblock aan de Kwattaweg, de autobestuurder A.R. tot stoppen gesommeerd.

WOVS en ministerie van EZ in aanvaring over controle prijzen luxe goederen
Gretl Wolfram, voorzitter van de Winkeliers- en Ondernemersvereniging Suriname (WOVS), vindt het vreemd dat het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ), geen controle schijnt te hebben over de prijzen van luxe goederen, terwijl dit wel in de wet is geregeld. Wolfram zegt dat handelaren en winkeliers precies weten wat hun winstmarges zijn en dat het ministerie wel degelijk controle zou moeten hebben op luxe goederen, zoals wettelijk is vastgelegd.

Vervoerders leerlingen wederom niet op tijd uitbetaald
De voorzitter van de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS), Antonius Pokie, heeft in gesprek met KeyNews verteld, dat de vervoerders ook deze maand niet op tijd zijn betaald. Volgens de voorzitter is de afspraak met het ministerie van Onderwijs, dat de betaling hooguit den 17e van de maand dient te geschieden, echter gebeurt dit niet. De voorzitter zei dat de vervoerders nog steeds een bittere nasmaak hebben van wat hen in december is overkomen. Volgens Pokie werd het geld van november pas op 3 januari gestort, waardoor de vervoerders zonder geld kwamen te zitten gedurende de feestdagen.

Ali: ‘Groei van Guyana vereist dat banken actief bijdragen aan ontwikkeling’
Het economische landschap van Guyana ondergaat een snelle verandering, aangewakkerd door groeiende sectoren buiten de opkomende olie- en gasindustrie. President dr. Mohamed Irfaan Ali benadrukte de noodzaak van een transformatieve aanpak in het bankwezen om gelijke tred te houden met de groeiende omvang van de activiteiten van het land.

‘Brunswijks verklaring over goudstaven bij Wortel is ongeloofwaardig’
De zaak rondom de goudstaven en de betrokkenheid van zowel Piet Wortel als Ronnie Brunswijk werpt een schaduw van twijfel op de betrokkenen en de vermeende betrokkenheid van de vicepresident.
Het feit dat Ronnie Brunswijk na driekwart jaar eindelijk een verklaring heeft afgelegd bij de notaris, waarin hij bevestigt dat het goud inderdaad van hem was en niet van Piet Wortel, roept vragen op over de geloofwaardigheid van zijn verklaring.

Sharman verdedigt visie kabinet op criminaliteitsbestrijding
Dew Sharman, vicevoorzitter van De Nationale Assemblee, heeft in een interview met TBN Prime Alert de recente beweringen, inhoudende dat de regering geen visie heeft om de criminaliteit te bestrijden, tegengesproken. Hij benadrukte dat president Chandrikapersad Santokhi samen met de nieuwe korpsleiding en veiligheidsdiensten, bekwaam zijn en dat er strategieën zijn om dit probleem aan te pakken.

Spong: ‘Enige plek waar Bouterse thuishoort, is in de gevangenis’
Advocaat Gerard Spong, is tevreden met de publieke aankondiging van de Verenigde Staten van Amerika dat de voortvluchtige Desi Bouterse het land niet binnen mag. Eerder deze maand werd aangekondigd dat de voormalige Surinaamse president en zes andere voormalige Surinaamse militaire functionarissen, niet welkom zijn in de Verenigde Staten. Robert Faucher, ambassadeur voor de Verenigde Staten in Suriname, zei dat het besluit om een inreisverbod op te leggen aan hen, een unicum is voor de Verenigde Staten.

Uitbreiding bufferzones Werelderfgoedsite Paramaribo een noodzaak
Het World Heritage Committee heeft herhaaldelijk benadrukt dat de bestaande bufferzones rondom de historische binnenstad van Paramaribo uitgebreid moeten worden. Dit is , omdat er momenteel geen volledige bescherming is rondom het kerngebied, met name in de zuid- en noordwestelijke delen. Daarom is het essentieel dat het winkelgebied ten westen van de Heiligenweg en het gebied van ‘Pastoor Baka Dyari’ ook worden opgenomen als bufferzones. Een bufferzone fungeert als een overgangsgebied ter bescherming van het kerngebied.

Kromosoeto zal op 30 april getuigen tegen Hew A Kee
Op 17 april 2024 is de behandeling van de strafzaak tegen de verdachten G. Kromosoeto, G. Hew A Kee, B. Jurgens, W. Sardjo, R. Putter en J. ten Berge voortgezet door de kantonrechter. De zaak stond voor getuigenverhoor. De getuigen D.K., gepensioneerd medewerker van de Surinaamse Postspaarbank en M.G., medewerker van de Surinaamse Postspaarbank, zijn verhoord.

Ori: ‘Heleboel spookambtenaren binnen MinOWC’
Minister Henri Ori verklaarde gisteren op een persconferentie, dat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), jaarlijks bijkans SRD 2.1 miljard van zijn begroting besteed aan salarissen. ‘’En we merken dat we niet de prestaties daarvoor krijgen.’’ Ori zei dat hij over informatie beschikt, dat er 1.000 spookambtenaren zijn binnen zijn ministerie. ‘’Zij ontvangen een salaris zonder werkzaamheden of prestaties daarvoor te verrichten. Deze ambtenaren zullen uit de payroll van het ministerie gehaald worden’’, stelde Ori. Het verwijderen van deze spookambtenaren maakt volgens de bewindsman deel uit van het Public Sector Reform programma dat Binnenlandse Zaken uitvoert.