Ori: ‘Heleboel spookambtenaren binnen MinOWC’

Minister Henri Ori verklaarde gisteren op een persconferentie, dat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), jaarlijks bijkans SRD 2.1 miljard van zijn begroting besteed aan salarissen. ‘’En we merken dat we niet de prestaties daarvoor krijgen.’’ Ori zei dat hij over informatie beschikt, dat er 1.000 spookambtenaren zijn binnen zijn ministerie. ‘’Zij ontvangen een salaris zonder werkzaamheden of prestaties daarvoor te verrichten. Deze ambtenaren zullen uit de payroll van het ministerie gehaald worden’’, stelde Ori. Het verwijderen van deze spookambtenaren maakt volgens de bewindsman deel uit van het Public Sector Reform programma dat Binnenlandse Zaken uitvoert.

Ori benadrukte dat er duidelijke instructies naar de ministers zijn over de overtolligheid van ambtenaren. ‘’De spookambtenaren, voorzichtig gezegd, zijn nu geïdentificeerd. We hebben een lang traject gehad en de mensen aangeschreven, zich aan te melden.

Sommige mensen waren moeilijk te bereiken en we zijn nu op het punt gekomen – op instructie van zeker het ministerie van Binnenlandse Zaken – dat wij nu een lijst hebben van boven de 1000 mensen, die gaan merken dat wij de discussie van communicatie gaan stopzetten en wij gaan dus gewoon de salarissen blokkeren‘’, aldus Ori.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Financiën en Planning hebben volgens Ori in de afgelopen maanden genoeg geduld opgebracht. ‘’We hebben nu het moment bereikt om over te gaan tot handelen. Met het budget dat vrij zal komen, zal en ruimte gecreëerd worden voor een aantal nieuwe leerkrachten. ‘’Mijn ministerie gaat heel krachtig intern kijken wie de mensen zijn die in dienst zijn, werken en prestaties leveren. En degenen die door de jaren heen door het systeem glippen, gaan we bedanken. Het kan niet zo zijn dat de overheid blijft betalen aan mensen die niet productief zijn”, aldus Ori.

More
articles