Uitbreiding bufferzones Werelderfgoedsite Paramaribo een noodzaak

Het World Heritage Committee heeft herhaaldelijk benadrukt dat de bestaande bufferzones rondom de historische binnenstad van Paramaribo uitgebreid moeten worden. Dit is , omdat er momenteel geen volledige bescherming is rondom het kerngebied, met name in de zuid- en noordwestelijke delen. Daarom is het essentieel dat het winkelgebied ten westen van de Heiligenweg en het gebied van ‘Pastoor Baka Dyari’ ook worden opgenomen als bufferzones. Een bufferzone fungeert als een overgangsgebied ter bescherming van het kerngebied.

Ondanks herhaaldelijk aandringen bij het ministerie van Openbare Werken sinds 2014, is er nog geen actie ondernomen om de bufferzones uit te breiden, terwijl dit een vereiste is van het World Heritage Committee. Zowel het kerngebied als de bufferzones vormen samen het Werelderfgoedgebied, waar speciale bouweisen van toepassing zijn.

In 2014 heeft de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES) het initiatief genomen om een wijzigingsvoorstel op te stellen met betrekking tot het staatsbesluit dat de instelling van de Bouwcommissie van Openbare Werken regelt, evenals de begrenzing van de historische binnenstad inclusief de bufferzones. Dit omdat de speciale bouweisen van toepassing zijn op deze gebieden.

De voorgestelde parkeergarage van Yogh N.V. aan de Domineestraat valt binnen de voorgestelde uitbreiding van de bufferzone door het World Heritage Committee, wat de bouw ervan tot een gevoelig onderwerp maakt. Het gebied wordt beschouwd als een ‘area of influence’ waar stedelijke ontwikkelingen mogelijk een negatieve invloed kunnen hebben op de Outstanding Universal Value (OUV) van de UNESCO Werelderfgoedsite. Recentelijk heeft ICOMOS, een van de adviesorganen van het World Heritage Committee, aangegeven dat de hoge parkeergarage een bedreiging vormt voor de OUV van de oude binnenstad van Paramaribo.

 

More
articles