UNESCO: ‘Bouwplannen nieuwe vergaderzaal DNA ongeschikt en onhaalbaar’

BOUWPLANNEN DNA VERGADERZAAL

De UNESCO/ICOMOS heeft onlangs een rapport van de gezamenlijke adviesmissie uitgebracht na het bezoek aan de historische binnenstad van Paramaribo (Suriname), om de ligging en het ontwerp van de voorgestelde nieuwe vergaderzaal van De Nationale Assemblee te beoordelen. ICOMOS concludeert op basis van de beschikbare informatie het volgende:

De bouw van een nieuwe vergaderzaal van De Nationale Assemblee achter de recentelijk gereconstrueerde gebouwen aan de Henck Arronstraat 2-4 en 6 en de hoek van Grote Combéweg, is een complexe stedelijke en architectonische ontwerpuitdaging. Vanwege de hoge stedelijke, architectonische en symbolische betekenis van de locatie en omliggende gebouwen, kan elke constructie een negatieve impact hebben op de Outstanding Universal Value van het pand.

Het Masterplan 2018 geeft een duidelijke indicatie van de locatie en schaal van toekomstige uitbreidingen. ICOMOS heeft dit plan gesteund in zijn Technische Reviews van november 2018 en maart 2019. Dit impliceert dat nieuwe constructies qua omvang en hoogte beperkt moeten zijn en geconcentreerd moeten worden op het gebied achter de Henck Arronstraat 2-4 langs de Grote Combéweg.

De tuin achter de Henck Arronstraat 6, moet worden behouden, zoals aangegeven in het masterplan.

De voorgestelde zaal is ongeschikt en onhaalbaar, niet alleen qua stedelijke context, maar ook wat betreft de algehele grootte, schaal, verhoudingen en architectonische taal. Daarom zou – indien gebouwd zoals voorgesteld – dit een nadelige en onomkeerbare impact hebben op de Outstanding Universal Value van het Werelderfgoed.

Diverse ontwerpopties moeten volgens ICOMOS worden verkend voor het huisvesten van De Nationale Assemblee, waaronder het renoveren van de Nationale Vergaderzaal op de huidige locatie aan het Onafhankelijkheidsplein. Als de staat dit wenst, zou hij de mogelijkheden voor het bouwen van een zaal op de locatie aan de Grote Combéweg kunnen overwegen, zoals aangegeven in de oorspronkelijke plannen in het definitieve Dossier mei 2017. Een haalbaarheidsstudie zou kunnen worden uitgevoerd als het mogelijk zou zijn om het ontwerpprogramma onder de bestaande gebouwen verdelen, maar met de beperkte hoogte zoals voorzien in het oorspronkelijke ontwerp en in het masterplan goedgekeurd in de Technische Reviews van ICOMOS van november 2018 en maart 2019.

“Er moeten passende Heritage Impact Assessments worden uitgevoerd met als doel de potentiële impact van de verschillende ontwerpopties op de Outstanding Universal Value van het pand te evalueren. De staat wordt uitgenodigd deze studies voor Technische Review door ICOMOS in te dienen zodra ze beschikbaar komen.”

More
articles