Suriname overweegt Aadhaar-systeem voor modernisering betaalverkeer

Op 16 april 2024, tijdens de workshop over Digitale Transformatie bij bedrijfsvergunningen, bracht Robert Faucher, de Amerikaanse Ambassadeur in Suriname, een belangrijk voorstel naar voren. Hij benadrukte de noodzaak voor de Surinaamse autoriteiten om de toegankelijkheid van digitaal betaalverkeer en de verwerking van zakelijke transacties via een gemoderniseerd banksysteem te verbeteren. Faucher merkte op dat vooral kleine ondernemingen uitdagingen ervaren op dit gebied.

Minister Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ), deelde met Starnieuws dat ze recentelijk gesprekken heeft gevoerd met India over dit onderwerp. Ook zei Kuldipsingh dat ze om technische assistentie heeft gevraagd om te onderzoeken of het Aadhaar- kaartsysteem in Suriname geïmplementeerd kan worden. Dit systeem, een 12-cijferige unieke identiteit voor elke Indiër, inclusief kinderen en baby’s, maakt gebruik van demografische en biometrische informatie om uniciteit vast te stellen. Het Aadhaar-systeem biedt een universele identiteitsinfrastructuur voor diverse toepassingen zoals paspoorten en bankkaarten.

Kuldipsingh benadrukte het belang van dit systeem voor Suriname en merkte op dat de gesprekken zich nog in een initiële fase bevinden. Ze noemde ook de betrokkenheid van het ministerie van Financiën en Planning en de Centrale Bank van Suriname bij het onderzoeken van transactiemogelijkheden via platforms zoals Paypal. India wordt gezien als een potentiële belangrijke partner in deze ontwikkelingen. Het is duidelijk dat de Surinaamse regering zich inzet voor een verbeterd online betaalverkeer, hoewel dit een complexe opgave zal zijn die nauwkeurige planning en samenwerking vereist.

More
articles