Langdurige droogte in Caribisch gebied en de Guyana’s

Verschillende gebieden in het Caribisch gebied en de Guyana’s (Guyana, Suriname en Frans-Guyana) hebben te maken met een langdurige droogte. In Suriname is er al enige tijd een enorme droogte, waarbij het waterpeil nabij de Afobakastuwdam lager is komen te liggen. Deze droogte wordt door de meteorologische dienst en deskundigen in verband gebracht met het El Niño weerverschijnsel. Suriname heeft sinds vorig jaar te maken met El Niño. Vooral voor boeren is de droogte verontrustend. Door El Niño is er nu veel minder regenval dan gebruikelijk

Het Caribisch gebied bereidt zich voor op het komende hitteseizoen. Het in Barbados gevestigde Caribbean Climate Outlook Forum (CariCOF) heeft zijn laatste voorspelling voor de komende maanden gepubliceerd, waarbij significante klimaatpatronen en potentiële gevaren voor de regio worden benadrukt. Volgens de voorspelling zal de El Niño-gebeurtenis in de Stille Oceaan naar verwachting verzwakken, terwijl er van maart tot mei bijna recordwarme temperaturen worden verwacht in de tropische Noord-Atlantische Oceaan. Het CariCOF waarschuwt dat tegen eind mei 2024 nog meer regio’s te maken kunnen krijgen met evoluerende of aanhoudende droogte.

Overgang naar een warmer seizoen

El Niño, gekenmerkt door de abnormale opwarming van het oppervlaktewater in de oostelijke tropische Stille Oceaan, speelt een cruciale rol bij het vormgeven van mondiale weerpatronen. Nu de regio de warmere fase van dit fenomeen ingaat, staat het Caribisch gebied klaar om al in april bovengemiddelde temperaturen en terugkerende hittegolven te ervaren.

Veranderende weerpatronen

Uit CariCOF’s publicatie Caribbean Climate Outlooks blijkt dat er in maart sprake kan zijn van hoge verdampingssnelheden en een piek in de frequentie van korte droge perioden. Dit zou de aanhoudende droogte kunnen verergeren en het risico op bosbranden kunnen vergroten, vooral in het uiterste noordwesten en zuidoosten. Van april tot mei wordt echter een opmerkelijke verschuiving verwacht, waarbij de intensiteit en frequentie van de neerslag naar verwachting sterk zullen stijgen. Deze toename van de neerslag vergroot de kans op overstromingen, plotselinge overstromingen en de daarmee samenhangende gevaren in de meeste gebieden, met uitzondering van de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao).

Zorgen over droogte

Vanaf 1 februari 2024 hebben verschillende Caribische gebieden al te maken gehad met langdurige droogte: Antigua, Dominica, Frans-Guyana, Guadeloupe, Martinique, St. Kitts, Suriname, Noord-Belize, Oost-Cuba, Noord-Guyana, Haïti, Trinidad & Tobago en de Bovenwindse Eilanden.

Vooruitkijkend waarschuwt CariCOF dat tegen eind mei 2024 nog meer regio’s te maken kunnen krijgen met evoluerende of aanhoudende droogte, waaronder het zuidwesten van Belize, Grand Cayman, het binnenland van Frans-Guyana, het noordoosten en het binnenland van Guyana, het zuidwesten van Puerto Rico en het noorden van Suriname. Er is ook een mogelijkheid van ontwikkeling of voortzetting van de droogte in andere gebieden, zoals Centraal Cuba, Dominica, de kust van Frans-Guyana, Noord-Guyana en Tobago. (Bronnen: Dagblad De West, Caribbeannationalweekly.com)

More
articles