Melkvee uit Brazilië wordt niet gesubsidieerd

Het ministerie van Landbouw Visserij en Veeteelt (LVV) heeft tot doel de voedselzekerheid in ons land te verbeteren en de productie van dierlijke eiwitten te verhogen. Volgens LVV-minister Parmanand Sewdien, zal de prijs van de melkkoeien uit Brazilië volgens geldende internationale normen, bepaald worden.

De bedrijven die betrokken zijn bij de productie en verwerking van melk voor de Melkcentrale Paramaribo (MCP), worden gezien als kleinschalige boerderijen met een lage melkopbrengst en een slechte melkkwaliteit. Sewdien zal in verband met de import van melkkoeien uit Brazilië, nauw contact onderhouden met de veeboeren.

Volgens LVV heeft de sector sterke uitgangspunten in het overheidsbeleid en de melk verwerkende bedrijven, maar heeft ook te kampen met zwakke punten zoals vergrijzing onder de melkveehouders en een gebrek aan kennis onder hen.

Bram Wouters en Jan Visch, auteurs van een onderzoeksrapport (2010) over de productie en verwerking van melk, zijn van mening, dat er kansen voor ontwikkeling van onder andere de binnenlandse markt en potentiële export zijn, terwijl de bedreigingen goedkope import van melkpoeder en afnemende landbouwgrond zijn.

“De regering moet randvoorwaarden creëren voor de ontwikkeling van de sector, waaronder bescherming tegen goedkope import en kennisoverdracht”, aldus de auteurs.

Volgens Wouters en Visch moet de ontwikkeling van de melkveehouderijsector in Suriname ondersteund worden, zoals geschetst in het Agrarisch Sectorplan.

Voorts maakten ze duidelijk, dat het primaire doel het analyseren van de melk en andere producten van de MCP was, met een specifieke focus op de melkveehouderijsector, en het evalueren van de potentiële rol van de Staatsboerderij in de ontwikkeling van de totale melkveeproductie. Het ministerie van LVV wil de veeteeltsector bevorderen om de voedselzekerheid te verbeteren, de afhankelijkheid van geïmporteerde melkproducten te verminderen en de economische activiteit en inkomensmogelijkheden in de landbouw stimuleren.

Sewdien zei dat er samengewerkt moet worden om de gewenste ontwikkelingen in de melkveesector te verwezenlijken. Volgens hem is de relatie met de sector goed te noemen. “De samenwerking zal naar verwachting de algehele groei en duurzaamheid van de melkveesector bevorderen”, aldus Sewdien.

Ook merkte hij op dat als er zaken zijn die verduidelijkt moeten worden, dan moet dat verder besproken worden. Naar verluidt zal de prijs van een koe tussen 3000 en 3500 US-dollar bedragen.

‘’Het aanbod van melkkoeien is voor de boeren een reële investering’’, stelt Ramlagan van de Veehoudersbond (VHB). Volgens hem zal voor de financiering van de melkleveranciers van MCP, een schikking getroffen worden met betrekking tot verrekening met LVV, om de boeren zo in staat te stellen, de leveranties te consolideren.

More
articles