Internationale jazzpionier Ronald Snijders in Suriname

Stichting Suriname Jazz Festival viert Internationale Jazzdag op 30 april met een concert van Ronald Snijders, de populaire fluitist met Surinaamse wortels. In november 2011 heeft de United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) 30 april officieel uitgeroepen tot Internationale Jazzdag om jazz en haar diplomatieke rol van het verenigen van mensen over de hele wereld te benadrukken.

Het concert, georganiseerd door Stichting Suriname Jazz Festival, belooft een eerbetoon te worden aan de rijke tradities en grenzeloze diversiteit van jazzmuziek. Ronald Snijders, een muzikant die bekend staat om zijn unieke fluitspel en veelzijdigheid, zal het publiek meenemen op een reis door de tijd en ruimte van jazz.

Geboren in 1951 in Paramaribo, groeide Ronald Snijders op te midden van de bruisende muziekscène van Suriname. Zijn vader, de gerenommeerde componist en fluitist Eddy Snijders, inspireerde hem al op jonge leeftijd om zijn liefde voor muziek te volgen. In de loop der jaren heeft Ronald Snijders zich ontpopt tot een ware pionier in de Nederlandse jazzscène, met een indrukwekkende carrière die decennia omspant. Ondanks zijn internationale faam en optredens in verschillende landen heeft Snijders altijd een sterke band met zijn Surinaamse roots behouden in zijn composities en fluitspel. Zijn band, de Ronald Snijders Band, belichaamt deze diversiteit, waarbij Surinaamse ritmes als kawina en kaseko worden vermengd met funk, jazz, soul, Braziliaanse en wereldmuziekelementen.

Naast zijn muzikale activiteiten is Snijders ook etnomusicoloog, afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam met een scriptie over populaire Surinaamse kaseko muziek. Zijn bijdragen aan het overbruggen van muzikale en culturele kloven tussen Suriname en Nederland zijn erkend met tal van prijzen en onderscheidingen, waaronder ridderorden van zowel Suriname als Nederland.

Het concert zal niet alleen een eerbetoon zijn aan Ronald Snijders’ indrukwekkende muzikale erfenis, maar ook een viering van de universele kracht van jazzmuziek om mensen van alle achtergronden samen te brengen. Het belooft een avond te worden vol inspiratie, improvisatie en onvergetelijke muzikale momenten.

Het evenement vindt plaats op 30 april 2024 van 20:00 uur tot 23:00 uur bij Het Bastion, Wilhelminastraat in Nieuw Amsterdam. We nodigen jazzliefhebbers van alle leeftijden uit om deel te nemen aan deze unieke viering van Internationale Jazzdag en te genieten van de betoverende klanken van Ronald Snijders en zijn band.

More
articles