Vrijheidsberovingszaak Cairo op 25 januari 2024 weer op de rol

Op 9 november 2023 is de behandeling van de vrijheidsberovingszaak, waarbij getracht is de militair Rodney Cairo van zijn vrijheid te beroven, tegen de verdachte Imro Midema voortgezet door de kantonrechter. De verdachte was afwezig. Tijdens deze zitting zou de kantonrechter beslissen over de verzoeken van de raadslieden. In de strafzaak in verband met een poging tot ontvoering van Cairo, is tegen de verdachte Midema acht jaar geëist. Danielle Veira, voormalig directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV), is eveneens als verdachte aangemerkt en staat ook terecht voor de Krijgsraad.

Advocaat Dubois verwees tijdens de vorige zitting naar de uitspraak van het Constitutioneel Hof, waarbij geoordeeld is dat bepaalde artikelen van het Wetboek van Strafvordering op gespannen voet staan met de Grondwet en internationale verdragen. Hij voerde aan dat één van de uitgangspunten is, dat als de verdachte zich laat vertegenwoordigen door een advocaat, er sprake is van een rechtsproces op tegenspraak en niet van een verstekzaak. Hij deed het verzoek om een onderzoek op tegenspraak te starten. Ook deed hij het verzoek de stand van de zaak te herzien en de raadslieden in de gelegenheid te stellen om getuigen te doen horen. Mr. Pick had ook het verzoek gedaan getuigen te doen horen.

De kantonrechter heeft geoordeeld dat het verstek gehandhaafd blijft, aangezien er geen feiten en omstandigheden zijn gebleken die zouden moeten leiden tot het aanmerken van de zaak als een zaak op tegenspraak.

Met betrekking tot het verzoek van de raadslieden om getuigen te doen horen, heeft zij beslist dat de raadslieden de namen van de getuigen en de noodzaak tot het horen van deze getuigen, mogen doorgeven. Op 25 januari 2024 zal de behandeling worden voortgezet om 13.00 uur.

Openbaar Ministerie

De vrijheidsberovingszaak van Cairo ging onlangs op 27 april 2023 voor, waarbij de verdachte Midema niet verschenen is, waardoor de rechter verstek heeft verleend. De kantonrechter deelde aan de officier van justitie mee, dat de vervolging geen behoefte heeft om getuigen te horen in deze zaak. De zitting werd toen uitgesteld naar 8 juni 2023. De officier van justitie heeft op die dag ook het bewijs gepresenteerd met betrekking tot de misdrijven en een strafeis gedaan. In deze zaak is behalve Midema, ook de voormalige directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV), Danielle Veira, als verdachte aangemerkt. Zij moest ook voor de Krijgsraad verschijnen. Het gerechtelijk vooronderzoek dat door het openbaar ministerie op 11 december 2020 was gevorderd tegen Veira en Midema, is op 29 maart 2023 door de rechter-commissaris afgesloten. Beiden worden ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan onder andere het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving (ontvoering); oplichting; diefstal; huisvredebreuk en overtreding van de vuurwapenwet. In deze strafzaak zijn er reeds enkele personen veroordeeld door de rechter.

Directoraat Nationale Veiligheid

Rodney Cairo werd in april 2020 bij een inval in zijn woning aan de Zirkoonstraat  door vier gewapende in het zwart geklede en gemaskerde mannen hard aangepakt  en enkele uren gegijzeld. Enkele bezittingen van Cairo werden door het viertal afhandig gemaakt. Bij deze actie werd Cairo mishandeld en kennelijk was het de bedoeling hem te ontvoeren. Deze actie zou zijn uitgevoerd in opdracht van het DNV, waar Veira de directeur van was. Veira werd in december 2020 al gehoord in deze zaak. Het DNV ontbeert elke bevoegdheid acties als bij de heer Cairo uit te voeren.

Wapenbadges

Veira is ook onder een vergrootglas geplaatst vanwege het feit dat in de periode dat zij de leiding had over het DNV, er wapenbadges van DNV aan burgers zijn verstrekt om wapens te kunnen dragen. Naar aanleiding van het gerechtelijk vooronderzoek onder leiding van de rechter-commissaris, wordt Veira ervan verdacht betrokken te zijn bij het verstrekken van wapenbadges van DNV aan burgers. Naar verluidt hebben verschillende mensen een wapenbadge voor een vuurwapen ontvangen van DNV, waarna zij vervolgens een wapen hebben aangeschaft. “Zo hebben deze mensen die geen toestemming van de procureur-generaal hadden verkregen om wapendrager te zijn, toch via een achterdeur een illegaal wapen tot een ‘legaal wapen’ kunnen maken. Om hun illegale wapen te legaliseren, kregen zij door medewerking van Veira, een wapenbadge. Met andere woorden, zou het hier om een wapen van DNV gaan, hetgeen niet het geval was’’, aldus onze bron. Verder vernemen wij, dat er ook andere gevallen waren, waarbij mensen zogenaamd werden bewapend door DNV, maar deze wapens komen niet voor in de registratie van het directoraat.

More
articles