WAT MOETEN DE MENSEN MET HUN HUISVUIL?

Aannemers van de vuilophaaldienst in Suriname, zijn al ruim een week in actie uit protest tegen de enorme betalingsachterstand van de overheid. Huisvuil en containers vol afval in de verschillende districten, worden hierdoor niet opgehaald. Het ministerie van Openbare Werken (OW) heeft laten weten, dat er gewerkt wordt aan een oplossing voor het probleem en vroeg de gemeenschap rekening te houden met de ontstane situatie. Ook werd door de minister een beroep gedaan op de samenleving, geen vuil op de hoeken van de straten te plaatsen.

De vraag is nu: Wat moeten de mensen met hun huisvuil doen? Waarom is er vanwege het ministerie geen goed advies uitgebracht? Het ministerie zou de gemeenschap kunnen adviseren, bijvoorbeeld in de komende dagen te gaan sorteren. Je zou voedsel- en vleesresten van elkaar kunnen scheiden, terwijl blikjeswaren en petflessen apart worden gezet. De voedsel- en vleesresten zou je kunnen deponeren in een speciaal daarvoor gegraven gat op je erf, terwijl de petflessen worden geplaatst voor een speciaal daarvoor bestemde container. De lege blikjes kun je aanleveren bij een speciaal daarvoor bestemd opkoopbedrijf. Dit zou het moment moeten zijn om de samenleving bewuster te maken inzake het sorteren van huisvuil en haar zelfs heropvoeden.

Dat de minister de samenleving erop heeft geattendeerd geen vuil op het trottoir te zetten, is de eerste stap in de juiste richting. We moeten het niet hebben van bergen aan vuil op de hoeken van de straten. Maar we weten allemaal, dat Surinamers gauw geneigd zijn hun vuil ergens te deponeren. Juist dat moeten we nu voorkomen!

More
articles