Guyana-Suriname-basin blijft kenmerken van productieve koolwaterstofprovincie vertonen

Ook al is het zes jaar geleden, sinds de ontdekking van Liza-1 van wereldklasse, het Guyana-Suriname Basin blijft de belangen van ontdekkingsreizigers gevangen houden, aangezien het de kenmerken van een productieve opkomende koolwaterstofprovincie laat zien, zegt Gerard Walsh, voorzitter van Westmount Energie. In Surinaamse, aan het zuidoostelijke uiteinde van het stroomgebied, merkte Walsh op, dat in deze periode door het Total/Apache-consortium in Blok 58 twee extra gestapelde ontdekkingen werden aangekondigd bij Kwaskwasi-1 en East Keskesi-1, die het aantal gerapporteerde ontdekkingen op het blok tot vier bracht. Deze ontdekkingen meldden, dat lichte olie en gascondensaat in de ondiepere Campanische reservoirs bovenliggende lichte olie bepalen in diepere Santoniaanse reservoirs. De beoordeling van deze ontdekkingen is begonnen, met Total als exploitant, gericht op FID voor de eerste ontwikkeling begin 2022 en de eerste olie tegen eind 2025. De eerste voortgang van de beoordeling, is gemengd met vroeg succes bij Sapakara South-1, teleurstellingen bij Kwaskwasi en Keskesi East-1, en de algemene uitdagingen rond valorisatie van grote bijbehorende gasvolumes.

Financiële overzichten

In de laatste financiële overzichten van zijn bedrijf merkte Walsh op, dat er sinds 2015 meer dan 50 putten in het bassin zijn geboord, wat heeft geleid tot de ontdekking van meer dan 11 miljard olie-equivalent vaten, ontdekt tussen Stabroek en Blok 58 (met naar schatting 70% olie of vloeistoffen) en een totaal bekkenpotentieel, dat nu wordt geschat op meer dan twee keer de ontdekte hulpbronnen.  Rekening houdend met deze prestatie, zei Walsh dat het bekken nog steeds een “uitbuiter” is in termen van wereldwijde exploratieprestaties en investeringsgroei. Walsh merkte verder op, dat grote vooruitzichten, hoge slagingspercentages en voortdurende agressieve exploratie- en taxatieboringen, Guyana in het bijzonder naar de nummer drie hebben gekatapulteerd voor bewezen oliereserves in de Latijns-Amerika-Caribische regio. Hij zei dat deze bevoorrechte vaten, gekenmerkt door lage kostendekkende kosten, lage koolstofemissies en potentieel voor snelle commercialisering, Guyana waarschijnlijk een voorkeursbestemming zullen blijven geven voor investeringen in diepwaterexploratie en productie.

Stabroek-blok

Walsh stelde verder en merkte op, dat in oktober 2021, na een reeks exploratiesuccessen, de schattingen van de tot nu toe ontdekte brutobronnen op het Stabroek-blok alleen al naar boven zijn bijgesteld tot ongeveer 10 miljard vaten olie-equivalent. Hij merkte voorts op dat succesvolle exploratie- en beoordelingsputten die de afgelopen 15 maanden zijn gerapporteerd, onder meer Redtail-1, Yellowtail-2, Uaru-2, Mako-2, Longtail-3, Turbot-2, Whiptail-1, Whiptail-2, Pinktail-1 zijn. en Cataback-1, waardoor het totale aantal gerapporteerde significante ontdekkingen tot nu toe op het Stabroek-blok op 21 komt. Bovendien werden 15 miljoen vaten oliehoudend, Santoniaans, zandsteen gerapporteerd in de Hassa-1-put, die zich proximaal van het Canje-blok bevindt. Deze hectische activiteitsniveaus worden ondersteund door de huidige inzet van zes boorschepen, voor de kust van Guyana, met een 7e boorschip plus een boorinstallatie voor de kust van Suriname. Met het voorgaande in gedachten, zei Walsh dat de strategie van Westmount er een zal blijven van het aanbieden van blootstelling aan aandeelhouders met hoge impact boorresultaten in het Guyana-Suriname Basin via materiële indirecte deelnemingen in enkele belangrijke licenties. In deze context, en ondanks de uitdagingen op het gebied van toegang, zei hij: “Uw bestuur blijft gefocust op investeringsmogelijkheden en de inzet van kapitaal dat extra blootstelling geeft aan boren in dit vruchtbare opkomende bekken.”

Bron: Oillnow.gy

More
articles