Voorkoming covid, moet streven zijn bij wel of niet vaccineren

In oktober 209 personen overleden aan COVID-19

Stephen Vrede, infectioloog stelde, recentelijk dat de Surinaamse bevolking de kans heeft gekregen, te voorkomen dat ze ernstige symptomen van COVID-19 krijgt, en op de Intensieve Care Unit belandt. “Als men vanwege redenen, geen vaccin wenst, dan zal de persoon, moeten accepteren dat hij of zijn niet meer ‘first in line’ zal zijn. Niet gevaccineerden zullen dan moeten beseffen, dat er ook andere patiënten zijn en dat doktoren de andere patiënten niet naar huis zullen sturen of laten wachten, omdat ze covid-patienten moeten helpen. We zullen ze echter ook behandelen, maar slechts wanneer ze aan de beurt zijn”, aldus Vrede. Hij haalde daarbij een voorbeeld aan, dat diabetes niet acuut zijn, maar het heel lang niet behandeld zijn, wordt het wel acuut. “Het is daarom heel belangrijk, dat niet gevaccineerden zich dat realiseren, en dat ze ook weten, dat het hun keus was om niet te voorkomen, dat ze covid kregen”, benadrukte Vrede.

In alle evaluaties van hoe effectief de vaccins zijn, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vastgesteld, dat de effectiviteit van een vaccin, minstens 50 procent moet zijn. Alle vaccins die uiteindelijk goedgekeurd zijn, voor ‘emergency use’, bleken volgens Vrede ver boven het 50 procent te performen. Vrede zei, dat de belangrijkste uitdaging is, niet alleen ervoor te zorgen dat niet zoveel mensen komen te overlijden, maar ook dat er niet zoveel mensen in het ziekenhuis terecht komen. “In de piekperiode hebben wij meer dan 200 ziekenhuisbedden aan covid-patiënten, moeten besteden. Dat is enorm, wij moeten beseffen dat we in Suriname niet eens 1000 ziekenhuisbedden heffen. Onze ziekenhuiszorg raakt gigantisch overstelpt door COVID-19 opnames”, stelde Vrede.

In het afgelopen etmaal werden 55 personen (37,8%) positief getest op het coronavirus. Van de 202 swabs die werden afgenomen, waren 147 negatief. In het afgelopen etmaal, zijn 2 personen overleden aan de gevolgen van een covid-besmetting. Tot nog toe zijn er vanaf het begin van de pandemie in medio maart 2020, 1.093 mensen in ons land overleden aan de gevolgen van COVID-19.

In de maand oktober werden 12.126 personen positief getest. Ook zijn in deze maand reeds 209  personen  na een covid-besmetting overleden. In het afgelopen etmaal zijn 2 personen overleden. 13 mensen verkeren in thuisisolatie. 10 personen zijn genezen verklaard. De cijfers betreffende thuisisolatie en genezen verklaarde personen op het dashboard, zijn niet correct, omdat de gegevens niet volledig zijn.

Momenteel liggen er 21 covid-patiënten op de Intensive Care Units van de diverse ziekenhuizen. In de zorginstellingen zijn 73 covid-patiënten opgenomen, waarvan 12 volledig gevaccineerd zijn. Van de 73 covid-patiënten die opgenomen zijn, is de gezondheidstoestand van 24 onbekend. Van de totale populatie (601.158) is 8,09% gevaccineerd met minimaal 1 dosis. Tot op dit moment is slechts 33,48% van de totale samenleving volledig (2 doses) gevaccineerd. Momenteel hebben 840 personen de boostershot oftewel derde dosis ontvangen. Tot op heden zijn er 451,190 prikken gezet.

(Bron: Covid-19.sr, Laatjevaccineren.sr)

More
articles