Samenwerking met Frankrijk gaat verder dan de grens

Vandaag zijn functionarissen van Suriname en Frankrijk, op het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) bij elkaar gekomen, om te praten over de samenwerking op het gebied van veiligheid. Volgens BuZa-minister Yldiz Pollack-Beighle, hebben Suriname en Frankrijk zeer goede bilaterale relaties die gebaseerd zijn op vriendschap, goed nabuurschap, welwillendheid van beide landen om de goede betrekkingen verder te bestendigen en tegelijkertijd de samenwerking te verstevigen en te zoeken naar oplossingen voor gemeenschappelijke vraagstukken. ‘’We delen inderdaad meer dan een grens’’, aldus de bewindsvrouw. Zij gaf aan, dat op praktisch elk vlak, er een goede samenwerking bestaat: handel, toerisme onderwijs, sport, cultuur, volksgezondheid, douane, militaire en politiesamenwerking, etc.
In september 2018 is de Surinaamse regering begonnen om intensief gesprekken te voeren met de Fransen om zo te komen tot een grensbepaling op de Marowijne- en de Lawarivier. Dit proces is nog in volle gang. Er zijn vier onderhandelingsrondes met Franse autoriteiten gehouden op technisch niveau, drie interne consultatieronde met de plaatselijke bevolking op Stoelmans-eiland, Drietabbetje en Albi-na.
Voor de komende periode staat een tussentijdse consultatieronde en een gezamenlijke verificatieronde met de Fransen gepland.
Suriname is zich ervan bewust dat illegale goudwinning, geologische, gezondheids- en milieuproblemen veroorzaakt en wil door samenwerking met de Fransen, kijken naar structurele oplossingsmodellen. In elke goede relatie kunnen knelpunten ontstaan. Bij het bereiken van passende oplossingen, zijn er altijd uitdagingen die alleen met gezamenlijke inspanning opgelost kunnen worden. Zo zijn er kansen die benut kunnen worden. Kijkend naar de uitdagingen, zijn het zaken betreffende de vervuiling van het milieu en veiligheidsvraagstukken betreffende grensoverschrijdende aard die benaderd moeten worden. Suriname is tegen elke vorm van illegaliteit en het is de regering ernst om deze kwesties aan te pakken. Met uitgestrekte open grenzen en het binnenland, is Suriname het slachtoffer van de grensoverschrijdende illegale drugshandel. De recente aanname van het Nationaal Drugs Masterplan 2019-2023, getuigt van vastberadenheid om deze te bestrijden. Een belangrijk onderdeel van dit plan is de internationale samenwerking dus ook met Frankrijk c.q. Frans-Guyana.
Bij het aanvragen van deze vergadering is de regering ervan uitgegaan, dat deze veiligheidsaangelegenheden integraal benaderd moeten worden, daarbij moet dus niet alleen het probleem besproken worden, maar moet een integrale benadering toegepast worden om te komen tot duurzame oplossingen ten behoeve van de bevolkingen in beide gebieden. Om dit gestalte te geven, heeft de regering in juli van dit jaar, een high level task force Marowijne-Lawa in het leven heeft geroepen met een specifiek mandaat om alle vraagstukken die zich voordoen en dat gebied te identificeren en daarbij voorstellen met een duurzame karakter aan te dragen.
Als samenwerkingsmodel is er een River Council ingesteld die regelmatig bijeenkomt om de reguliere zaken die gebeuren in het Marowijne gebied of het rivierbekken, te reguleren, structureren of aan te pakken. De eerstvolgende vergadering staat gepland voor de tweede week van november. Ook de dialoog met diverse functionarissen van de Franse zijde, is hierin intensief. Naast het praktisch mechanisme van de River Council, bestaat er behoefte aan een politiek mechanisme op een hoger niveau. Heel binnenkort zal de Joint Comission Mechanism geïntroduceerd worden. Ook op regionaal gebied wordt er samengewerkt. Samen met Guyana en de Franse vertegenwoordiging is er in september 2019, een constructief gesprek geweest over de ontwikkeling van Suriname, Frans-Guyana en Guyana. Deze ontwikkeling zal plaatsvinden in het kader van het benutten van de mogelijkheden van het Interact Amazonia samenwerkingsprogramma.

door Priscilla Kia

More
articles