October 17, 2019


Export landbouwproducten bergafwaarts


October 17, 2019

“Ik ga geen mooie verhalen vertellen, alleen maar om zaken te verbloemen en te doen alsof het heel goed gaat binnen de landbouwsector, vooral op het gebied van export”, zei de voorzitter van de Vereniging Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS), Umar Taus, gisteren tijdens de herdenking van Wereldvoedseldag op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. In het kader van deze dag werd op het ministerie een lezing gehouden, met als thema: Productiviteit en voedselveiligheid. Volgens Taus doen de landbouwers altijd hun best om niet alleen veilig voedsel te produceren voor de lokale bevolking, maar het ook te exporteren naar het buitenland. “Wij zijn continu bezig onze bedrijven aan te passen aan internationale standaarden”, zei de voorzitter. Hij gaf verder aan dat het merkbaar zal zijn binnen de Suri-naamse economie als het niet goed gaat binnen deze branche. Volgens de voorzitter wordt het tijd dat deze sector onder een vergrootglas wordt geplaatst. “Als dat gebeurt, zullen we zien waar de zaken allemaal scheef zitten in de sector”, stelde Taus. Hij gaf aan dat Wereldvoedseldag beter gezien kan worden als een bezinningsdag. “De minister weet waar de knelpunten zitten, maar laten we zaken serieus nemen en de problemen samen met elkaar oplossen”, aldus de voorzitter die niet verder wenste in te gaan op de problemen. “Als we alleen kijken naar het feit dat 80 procent van de landbouwers parttimers zijn, wil dat alleen maar aanduiden dat er iets mis is in de sector”, gaf Taus aan. Volgens hem kun je met deze cijfers Suriname geen agrarisch land noemen. Zaken zullen anders aangepakt moeten worden. ‘’Gebeurt dat niet, dan worden wij nooit de voedselschuur van het Caribisch gebied. Bij verandering van de getijden zien we allemaal waar de prijzen naar toe gaan, en dat is al iets van jaren”, aldus de voorzitter. Volgens Taus heeft ons land een groot probleem op het gebied van organisatie. -door Yves Kloppenburg-

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249