‘President faciliteert uitgezette Cubaanse artsen’

Dew Sharman, VHP-parlementariër tevens arts, zegt dat van de duizenden Cubaanse artsen die door enkele landen zoals Brazilië, Europa en Italië zijn uitgezet, er slechts een kleine groep door onze regering wordt gefaciliteerd. “Deze artsen voldoen niet en fungeren niet naar verwachting. Een grote groep zit gewoon thuis. Het is onderdeel van een buitenlandse economische strategie om deze artsen te helpen.”
Volgens Sharman stelt ook de groep die eerder naar Suriname kwam, weinig voor. ‘’Onze artsen die met ze samenwerken, hebben geen goede ervaring met de Cubanen’’, zegt hij. Sharman is niet te spreken over president Desiré Bouterse, volksgezondheidsminister Antoine Elias en onderwijsminister Lilian Ferrier, die allen flink hebben uitgehaald naar de Surinaamse artsen. Het staatshoofd gaf aan, dat als de mogelijkheid bestond, hij zelfs 500 Cubaanse artsen had gehaald in plaats van 50. “De president ziet hoe politieke partijen zich nu vormen en doet daarom alsof hij van het volk houdt.
Bovendien probeert de regering een perceptie te creëren alsof alle Surinaamse artsen geldwolven zijn”, zegt Sharman.
De president zei dat hij niet tevreden is met onze eigen artsen, volgens hem zijn ze meer gericht op het verdienen van geld en weigeren ze om in het binnenland te werken. “Deze uitspraken hebben weinig te maken met de gezondheidszorg, maar meer met de politiek”, zegt Sharman. Hij zegt verder, dat het ook niet ligt aan het niveau van de Surinaamse artsen, maar dat er weinig geld vrij wordt gemaakt voor onze artsen. ‘’De regering wil primaire gezondheidzorg, maar wil niet investeren’’, zegt hij.
De Cubaanse artsen zullen inclusief hun salaris, op maandbasis SRD 15.000 toucheren. Surinaamse artsen die pas zijn afgestudeerd, ontvangen SRD 8.000-9.000 netto. Sharman benadrukt, dat het niet alleen om geld draait bij onze artsen. Er zijn weliswaar specialisten die veel verdienen, maar hier zal dan onderzoek naar gedaan moeten worden om te weten hoe dat komt. Hij zegt, dat onze artsen niet zoveel verdienen als de president beweert.
Wat het binnenland betreft, zegt Sharman, dat het begrijpelijk is, dat een arts onder die omstandigheden, daar niet voor een langere periode wil werken. Destijds hadden ook de leerkrachten moeite om te werken in het binnenland. Er is toen een onderzoek uitgevoerd om in kaart te brengen waarom leerkrachten zich niet daar willen vestigen. Aan de hand van de uitkomsten van het onderzoek, zijn de problemen voor een groot deel opgelost. Volgens Sharman moet een dergelijk onderzoek ook geschieden met betrekking tot de artsen.
Onderwijsminister Ferrier heeft volgens Sharman eveneens beledigende uitspraken gedaan, zonder eerst onderzoek te doen. Geen van de zaken waren beargumenteerd. Ferrier zei dat onze artsen als robots werken en alleen maar recepten uitschrijven. “Met haar psychologisch niveau had ik meer verwacht.” Sharman zegt dat 90 procent van onze artsen in Suriname is opgeleid, ook de assembleevoorzitter. ‘’Het is geen goede zaak, dat alle artsen beledigd worden. En het is jammer dat er een minister bij gezondheidzorg is geplaatst die er niets van weet”, zegt Sharman.

More
articles