‘Mensen zijn emotioneel zwaar beladen’

Rudolf H. (51) is woensdagochtend 3 juli door leden van het Arrestatie Team aangehouden in de omgeving van zijn woning te Santo Boma voor het beledigen en bedreigen van president Desiré Bouterse. Een filmpje waarin Rudolf H. deze uitspraken doet, circuleert op sociale media. August Boldewijn, bestuurskundige, keurt dit ten strengste af. Echter zegt hij dat de huidige economische situatie, maakt dat veel mensen emotioneel zwaar beladen zijn.
Hij geeft aan dat wij in Suriname geen actievoerders kennen zoals de Gele Hesjes in Frankrijk of de recente pro-testactie in Hong Kong tegen maatregelen van de desbetreffende overheden. Boldewijn zegt dat mensen uit frustratie voor het niet hebben van een bordje eten of niet op tijd aan hun geld kunnen komen, zich dan op zo een manier uiten.
De bestuurskundige benadrukt dat conform het Wetboek van Strafrecht, de 51-jarige man de fout is ingegaan. Art. 152 stelt dat het opzettelijk beledigen van het staatshoofd of het waarnemend staatshoofd, strafbaar is.

Volgens art. 153, is ook degene die een geschrift of afbeelding of gegevens uit geautomatiseerde werken, waarin een belediging voorkomt voor het staatshoofd of het waarnemend staatshoofd, verspreidt en of openlijk tentoonstelt, eveneens strafbaar. Boldewijn erkent dat er tijdens informele gesprekken tussen burgers onderling of op straat, ook beledigend en bedreigend wordt gesproken over politici, waaronder ook het staatshoofd. Dit wordt volgens hem pas een probleem, wanneer dergelijke uitspraken op de televisie worden uitgezonden of viraal gaan op sociale media. ‘’Er is een dunne lijn tussen het uiten van een mening en het beschuldigen van iemand’’, zegt hij. Als je bijvoorbeeld zegt dat iemand een beest is, heeft dat een heel andere betekenis dan wanneer er gezegd wordt dat iemand net als een beest doet, zegt hij. Boldewijn geeft aan dat indien er gezegd wordt dat iemand een beest is, dit met bewijzen aangetoond dient te worden, terwijl wanneer gezegd wordt dat iemand net als een beest doet, dit niet het geval is. “Je kunt een menselijk wezen met denkvermogen niet zo maar neerhalen”, aldus de bestuurskundige.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles