Abdoel en Gajadien verschillen van mening over begroting

Amzad Abdoel (NDP), voorzitter van de begrotingscommissie, heeft gisteren de begroting van het dienstjaar 2019 gepresenteerd aan het parlement. Hij sprak zich tevens uit over de misverstanden die er heersen met betrekking tot de lopende leningen van de regering.
Abdoel en Asiskoemar Gajadien (VHP), zijn het niet met elkaar eens over zaken aangaande de begroting. Zo gaat het volgens Abdoel niet alleen om leningen, maar ook om schenkingen. Ook worden niet alle projecten van de overheid gefinancierd met leningen, maar ook met donormiddelen.
Abdoel verduidelijkte dat de projecten geen consumptieve bestedingen zijn, maar projecten die de ontwikkeling van het land omhoog kunnen stuwen, zoals onderwijs, infrastructuur, volksgezondheid, ondernemerschap, nutsvoorzieningen, verbetering van de levenskwaliteit en de financiële afwikkeling van al deze zaken. Gajadien zei daarop dat de Wet op de Staatsschuld stelt dat bij negatieve economische groei, geld geleend kan worden voor financiering van de begroting tot maximaal 5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De regering mag geen geld hiervoor lenen als er een positieve groei is.
“Niet alleen nationaal, maar ook alle internationale instellingen hebben hun zorg kenbaar gemaakt over de leningen in de begroting van 2019. Bijna 7 miljard SRD, bijna 1 miljard US-dollar financiering van de begrotingen, zonder nog dat het tekort van 1,6 miljard SRD meegenomen wordt, is een regelrechte economische ramp” zei Gajadien. De regering moet volgens hem niet doen alsof alles goed gaat, terwijl dat niet het geval is. De samenleving wordt voor de gek gehouden door aan te geven dat het goed gaat.
Volgens Abdoel is de begroting wel conform de grondwet ingediend. Hij haalde aan dat de staatsschuld niet stijgt als de projecten op de begroting zijn opgenomen en ook niet als de begroting is goedgekeurd.
De gap tussen overheidsinkomsten en uitgaven wordt steeds kleiner. Ook heeft de uitvoering van de begroting en de realisatie daarvan gezorgd voor een lichte groei in 2017 en 2018. “Er is geleend conform wet op staatsschuld, de economie trekt weer aan en het overheidstekort steeds kleiner”, stelde Abdoel. Dat de koers blijft stijgen, komt volgens hem door paniekreacties, speculatiegedrag van hen die op koerswinsten uit zijn en de stremming van de euro zendingen waardoor US-dollars minder voorradig zijn.

 

door Priscilla Kia

More
articles