Gras- en bosbranden veroorzaken smog; regen verwacht

In verschillende buurten worden de bewoners regelmatig geconfronteerd met rookoverlast. Bewoners uiten hun ongenoegen hierover op sociale media en via andere nieuwskanalen. Meteoroloog Roël Oehlers van de Meteorologische Dienst zegt aan De West, dat de rookoverlast niets anders is dan smog, afkomstig van de verschillende bos-en grasbranden in de afgelopen periode.
Oehlers legt uit dat door het stabiele karakter van de lucht die er momenteel in onze atmosfeer heerst, deeltjes die opwaaien, overdag worden opgenomen in de lucht en dat die dan in de vroege ochtend neerdalen. Smog is een combinatie van stof- en waterdeeltjes.
Momenteel is het de kleine droge tijd, maar het voelt aan als de grote droge tijd, doordat de temperaturen oplopen tot wel 33 graden Celsius. De hoge temperatuur is volgens de meteoroloog geen nieuw fenomeen. De temperatuur heeft te maken met het type luchtsoort dat er nu is. De UV-stralen kunnen erdoor schijnen. Oehlers geeft aan dat wij ons momenteel in de overgangsmaand bevinden naar de grote regentijd. In het weekend wordt de eerste regen verwacht. Hierna zal er frequent regen vallen.
De meteoroloog laat ook weten dat bos- en grasbranden niet per se aangestoken hoeven te zijn, een brand kan ook spontaan door warmte ontstaan. Een sigaretenpeukje dat nog brandt in deze droogte, is voldoende om een brand te laten ontstaan.
Wim Bakker, arts, adviseert de burgers om het huis gesloten te houden en indien zij de deur uitgaan, met een mondkapje of natte doek te bedekken. Hij geeft aan dat de mate van blootstelling aan smog een belangrijke rol speelt bij de gezondheid. De arts verklaart dat senioren en kinderen extra gevoelig zijn. Ook mensen met astma, hartaandoeningen, hoge bloeddruk, chronische longontsteking en allergieën, dienen extra alert te zijn. Bakker legt uit dat kinderen doordat zij een nauwe luchtpijp hebben, sneller vatbaar zijn voor een ontsteking wanneer zij vervuilde lucht inademen.

Korps Brandweer Suriname
Ulrich Coats, voorlichter van het Korps brandweer Suriname (KBS), drukt de burgers op het hart om verantwoordelijker om te gaan met het milieu. Afgelopen zondag was er een brand aan de Wolframstraat, Tourtonne 6, waar bewoners van Paramaribo-Noord veel last van hebben ondervonden. Volgens Coats is de oorzaak nog niet bekend, echter vermoedt hij dat het een combinatie is van gras-en bosbrand, maar de brand kan ook gesticht zijn. Volgens het Wetboek van Strafrecht is het strafbaar om brand te stichten. Soortgelijke branden zorgen ervoor dat mensen hun gezondheid in gevaar komt.
Burgers waren namelijk niet tevreden over het werk van de brandweer, omdat zij de volgende dag nog last ondervonden van de enorme rook, maar volgens Coats is het vanzelfsprekend dat zo een brand niet in één keer onder controle gehouden kan worden. Er is echter nog geen goed beeld gebracht van mogelijke schade. Coats doet een oproep aan de burgers om meteen contact op te nemen met de politie, brandweer of milieu-inspectie, indien zo een brand ontdekt wordt. Dit om verergering te voorkomen. Hij gaf aan dat er vanochtend nog aan de Wayamboweg ook een soortgelijke rookontwikkeling ontstond, waarbij de veiligheid in het verkeer in gedrang kwam. Verder geeft hij als tip mee, dat mensen die getroffen zijn, zich meteen naar de huisarts moeten voor consultatie en vooral zij die behoren tot de risicogroep.

door Johannes Damodar Patak en Kimberley Fräser

More
articles