‘Regering loopt met kwade bedoelingen’

“De regering loopt met kwade bedoelingen rond.” Dit zegt de politiek analist Hardeo Ramadhin desgevraagd over het advies van de presidentiële commissie om pre-electorale samenwerkingsverbanden te schrappen uit de Kieswet. Hij geeft aan dat samenwerken soms noodzakelijk is om genoeg stemmen te krijgen om een zetel te behalen. Ramadhin merkt op dat zelfs in ons buurland Guyana, pre-electorale samenwerkingsverbanden toegestaan zijn. Hij stelt, dat indien samenwerken geschrapt wordt, er dan

ook op eigen kracht voor een meerderheid gezorgd moet worden om een regering te kunnen vormen. Ramadhin is van mening dat de regering op basis van een toevallige meerderheid met dergelijke voorstellen komt, maar zegt dat in de meeste gevallen er na de verkiezingen toch samengewerkt zal moeten worden om een regering te vormen. Ramadhin benadrukt dat zo dictatuur begint. De politiek analist voert aan, dat er door middel van zogenaamde consultaties getracht wordt om de wet te veranderen om langer aan de macht te blijven.

Het zal hem niet verwonderen als de regering probeert om langer aan de macht te blijven, door straks te zeggen dat de wet wordt gewijzigd, omdat verkiezingen gezien de financiële situatie ons land te veel geld zullen kosten. Als voorbeeld noemt hij de Amnestiewet die is doorgedrukt in het parlement.

Volgens Ramadhin moet Suriname overgaan tot een landelijk evenredig kiesstelsel, waarbij een assembleelid niet aan een plaats gebonden moet zijn. Het assembleelid praat niet voor één district alleen, maar dient zij over alle onderwerpen in ons land te praten en zich continu te scholen. De resortsraadleden en de districtsraadsleden zijn volgens hem de personen die zich op ressort- en districtsniveau inzetten. Ramadhin geeft aan dat bij de laatste verkiezingen, er partijen zijn geweest die landelijk 15.000 stemmen hebben behaald, maar toch geen zetels hebben. Hij benadrukt dat er sprake moet zijn van een rechtvaardig kiessysteem. “Democratie moet je niet alleen praten, maar ook belijden en voelen”, aldus Ramadhin.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles