Ontbreken van basale zaken ernstig

In de afgelopen jaren heeft de regering door haar corruptief beleid, moeilijk kunnen zorgen voor de meest basale zaken die alle burgers nodig hebben. Dit zijn woorden van Pertjajah Luhur-parlementariër William Waidoe, die daarmee doelt op het feit dat burgers van het Nickerie naar de stad moeten voor het maken van een ID-kaart.
Al langer dan een jaar worden er in Nickerie geen ID-kaarten niet meer gemaakt. Volgens Waidoe zullen dergelijke zaken zich blijven voordoen, zolang de regering het weinige inkomen dat de staat heeft, verkeerd besteed en er steeds meer corruptieve handelingen worden gepleegd met staatsfinanciën. Dat is volgens hem ook de reden waarom paspoorten moeilijk uitgegeven kunnen worden en burgers een aantal maanden moeten wachten alvorens zij hun rijbewijs kunnen krijgen, nadat zij geslaagd zijn voor het praktijkexamen. Om corruptie te bestrijden, moet men volgens Waidoe de ernst van de zaak begrijpen. Volgens hem moet corruptie zwaar gestraft worden, want door een groep mensen die zich schuldig maakt aan corruptie, heeft nu het hele volk te lijden.
Waidoe zegt dat de regering de parlementariërs niet serieus neemt. Zo heeft de voormalige minister van Binnenlandse Zaken (BiZa), Mike Noersalim, in 2015 in De Nationale Assemblee (DNA) gezegd, dat er voor de productie van ID-kaarten in Nickerie, al een machine was aangeschaft, dezemoest alleen nog getransporteerd worden. Maar volgens Waidoe is er tot op heden geen spoor van die machine in Nickerie te zien. “Als de minister iets zegt, dan ga je ervan uit dat het in orde zal komen. Dit doet niet alleen de parlementariërs pijn, maar meer nog de belanghebbenden in Nickerie”, zegt Waidoe.
De parlementariër wijst erop dat men voor het afhandelen van formele zaken, zich steeds moet legitimeren, daarom kunnen de Nikcerianen zonder een ID-kaart niets doen. Hij ziet graag dat de mensen niet meer naar de stad hoeven af te reizen voor het maken van een ID-kaart. Niet alleen is het forcerend, vooral voor de ouderen, maar een reis naar de stad gaat gepaard met veel onkosten, gezien de mensen moeten zorgen voor transport, voeding en eventueel verblijf.
“Het gaat om een kleine ingreep, toch verzuimt het ministerie verandering te brengen in deze zaak”, benadrukt Waidoe. Hij zegt dat regering op regering verzuimd heeft om de productie van ID-kaarten in Nickerie te garanderen.
De volksvertegenwoordiger hoopt dat de minister de zaak nu serieus aanpakt en het besluit neemt om daadwerkelijk de machine voor de ID-kaarten productie, naar Nickerie laat transporteren. Hij zegt niet te hopen dat het ministerie nu komt met het excuus dat er geen deskundigen zijn om de machine te gebruiken. “In dat geval moeten ze de mensen van Nickerie leren hoe het moet.” Verder haalt hij aan, dat de regering na moet gaan hoe groot de behoefte aan rijbewijzen is en de middelen daarvoor moet vrijmaken. “Uiteraard is het niet de schuld van het volk dat zij niet kan beschikken over een rijbewijs, dit komt door overmatig gebruik van staatsfinanciën door de regering”, aldus Waidoe.

-door Richelle Mac-Nack-

More
articles