Suriname gaat troepen naar Haïti sturen

Suriname is het laatste land van de Caribische Gemeenschap (CARICOM) geworden dat bereid is troepen naar Haïti te sturen als onderdeel van een door de Verenigde Naties goedgekeurde Multinational Security Support (MSS)-missie onder leiding van Kenia. ‘’Wij zullen onze CARICOM-zusterstaat steunen. Wij zullen steun verlenen via onder meer een politiemissie die zal worden geleid door Kenia‘’, aldus president Chandrikapersad Santokhi. Hij vertelde dat er elke dag veel meer mensen sterven in Haïti dan in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en dat er vanuit de verschillende landen weinig hulp wordt ontvangen voor Haïti. Santokhi maakte zondag bekend dat zijn regering bereid is leger en politie naar Haïti te sturen om de veiligheidstroepen bij te staan tijdens het transitieproces op het Caribische eiland. “Weet je hoeveel mensen elke dag in Haïti sterven als gevolg van de uitbarstingen die hebben plaatsgevonden?”, aldus Santokhi. Hij zei dat de steun voor Haïti op drie niveaus moet plaatsvinden: op internationaal, regionaal en bilateraal niveau.

Santokhi zei dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties eind vorig jaar internationaal een resolutie heeft goedgekeurd om Haïti te steunen met de fysieke aanwezigheid van een internationale politiemissie. Santokhi zei dat de ministers van Justitie, Politie en Defensie al samenwerken met het Korps Politie Suriname en het Nationaal Leger om een team samen te stellen dat naar Port-au-Prince kan worden gestuurd. ‘’De mensen die worden gedelegeerd, moeten eerst goed worden opgeleid. We gaan niet zomaar onze mensen sturen”, zei hij, eraan toevoegend dat de situatie veel verder reikt dan de nationale grenzen. “Op een dag heb je misschien ook Haïti of een andere bevriende natie nodig.’’ Haïti wordt geteisterd door bendegeweld en sociale onrust na de moord op president Jovenel Moise op 7 juli 2021.

Rivaliserende bendes hebben het straatarme Franstalige land in hun greep. Veel burgers zijn hun huizen ontvlucht en verschillende buitenlandse (hulp)instanties hebben hun niet-essentieel personeel teruggetrokken. Volgens de Verenigde Naties zijn tussen januari en maart ruim 2.500 mensen gedood of gewond geraakt in Haïti. Bijna 95.000 mensen zijn Port-au-Prince ontvlucht. Mensen hebben moeite om voedsel te vinden en toegang te krijgen tot gezondheidszorg nu de havens en luchthavens van Haïti gesloten zijn. Een uit negen leden bestaande overgangsraad (CPT), die is beëdigd, heeft de taak om de weg vrij te maken voor vrije en algemene verkiezingen in Haïti tegen 2025.

(Bron: https://caribbean.loopnews.com/content/suriname-send-troops-haiti)

More
articles