Verhoging stroomtarieven zal zorgen voor stijging winkelprijzen

Gretl Wolfram, voorzitter van de Winkeliers en Ondernemersvereniging (WOVS, heeft in gesprek met Sun Web Tv aangegeven, dat met de verhoging van de stroomtarieven de invloed daarvan duidelijk te merken zal zijn in onze economie. De economie zal hierdoor verslechteren en de verhoging zal grote invloed hebben op producten in Suriname, omdat deze kosten doorberekend worden in de producten.  Hierdoor gaat de consument meer moeten betalen bij de supermarkt. “De burger heeft het al moeilijk en met deze verhogingen, zal het nog moeilijker worden voor hen”, aldus Wolfram.

Minister David Abiamofo  van Natuurlijke Hulpbronnen kondigde onlangs aan, dat de regering met de winkeliersvereniging zal praten om de verhoging van de prijzen tot een minimum te beperken. Volgens Wolfram heeft de WOVS nog niets vernomen van een gesprek met de regering hierover. “Het is nog niet zeker of dat zal gebeuren, en niet dat wij ernaar uitkijken. Het is te merken dat ondanks dat wij in dialoog gaan met deze regering, het toch niets oplevert”, aldus Wolfram.

‘’Ook al treden we in dialoog met deze regering, zij heeft altijd haar eigen ideeën en maatregelen die ze wil doorvoeren. Ook al kom je met goede concrete voorstellen, ze gaan hun wil doordrukken, omdat zij het altijd beter weten. Niet dat ze geen deskundigen hebben, maar vaak ontbreekt het aan deskundigheid bij de besluiten’’, benadrukt Wolfram.

Volgens Wolfram zullen niet alleen producenten de dupe worden van de stroomverhoging, maar ook de importeurs, als er gekeken wordt naar  opslagfaciliteiten die ook stroom gebruiken, vooral de producten die koel bewaard worden. ‘’De importeur zal gewoon alle onkosten doorberekenen in de groothandelsprijs. De winkelier koopt dan de producten duurder op en berekent daarop zijn winstmarge.’’ Dat minister Kuldipsingh heeft beloofd een sterke controle te doen op de winkelprijzen na de stroomverhoging, daaraan heeft Wolfram geen boodschap. “Als de prijzen niet verhoogd moeten worden, hoe gaan de ondernemers dan uitkomen. De onkosten moeten worden  doorberekend.  Waarschijnlijk begrijpt de minister het niet. De WOVS was uitgenodigd voor een presentatie, maar in dialoog gaan met de EZ-minister heeft niet veel zin”, aldus Wolfram.

De regering zal beter moeten nagaan wat de consequenties zijn bij het treffen van maatregelen. “Theorie en praktijk verschillen, het zou beter zijn als de regering de mensen die op het veld bezig zijn benadert, en zo nagaat of een bepaalde maatregel zal werken of niet”, aldus Wolfram. Meer dan 800 supermarkten en kledingwinkels hebben de afgelopen twee jaar hun winkels moeten sluiten. Niet alleen de covid-pandemie was hiervan de reden, maar ook de slechte economische situatie. ‘’Als de situatie zo doorgaat, zullen meer ondernemers hun winkels sluiten en hun geluk elders zoeken’’, aldus Wolfram.

More
articles