Gezondheidszorg binnenland niet langer gegarandeerd

MZ kan noch personeel noch patiënten vervoeren

De gezondheidszorg in het binnenland is niet langer gegarandeerd. De Medische Zending Primary Health Care Suriname (MZ) kan niet alleen haar personeel niet vervoeren naar het binnenland, maar ook geen patiënten. Ook is het niet gegarandeerd dat patiënten die naar Paramaribo moeten, vervoerd kunnen worden. Volgens de MZ is met ingang van vandaag, de zorg niet langer gegarandeerd. De gezagdragers in het binnenland hebben hun bezorgdheid geuit over deze situatie. Eerder verklaarde MZ-directeur Herman Jintie tegenover de media, dat de dienst voor dit jaar nog geen exploitatiekosten heeft gehad.

Edgar Sampi, lid van de parlementaire commissie van Volksgezondheid in De Nationale Assemblee, zegt desgevraagd aan de krant dat de situatie zeer triest is. De Abop-parlementariër zegt dat hij meerdere malen aandacht voor de gezondheidszorg in het binnenland heeft gevraagd. Dat de gezondheidszorg niet wordt gezien als prioriteit, heeft volgens Sampi ertoe geleid dat de zorg niet meer gegarandeerd kan worden. ‘’Er is vanaf het moment dat er aan de bel is getrokken tot nu toe, niets gedaan. Mensen kunnen niet geholpen worden, er zijn weinig tot geen medicijnen. Er kunnen geen verbruiksartikelen aangeschaft worden vanwege een gebrek aan financiële middelen. De situatie is vrij ernstig en dat komt omdat de regering andere prioriteiten heeft‘’, aldus Sampi.

MZ-directeur Jintie verklaarde dat situatie in het binnenland zeer nijpend is. ‘’De MZ kan zelfs haar essentiële taken niet kan uitvoeren, omdat financiële middelen uitblijven.” Jintie en de onderdirecteur Medische Zaken bij de MZ, Maureen van Dijk-Wijngaarde, zeggen beiden dat de MZ schulden heeft bij een luchtvaartmaatschappij. De MZ beschikt niet over de middelen om de schulden te betalen, waardoor de transporten – ook de spoedtransporten – in gevaar komen.

More
articles