Stroomtarieven worden marktconform

De Energie Bedrijven Suriname (EBS) zullen met ingang van 1 maart de stroomtarieven marktconform, op basis van SRD 36 voor de US-dollar berekenen. Hoewel de  regering nog bezig is met overwegingen met betrekking tot de tariefsaanpassing bij de EBS, staat reeds vast, dat de stroomrekening die de verbruikers in april van de EBS aangeboden zullen krijgen, gebaseerd zal zijn op een wisselkoers van SRD 36. Tot voor kort werd een koers van SRD 30 gehanteerd.

De tariefsaanpassing heeft te maken met de eis van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de stroomsubsidies aan de EBS af te bouwen. Deze maatregel is een belangrijke voorwaarde voor de vijfde positieve kwartaalevaluatie van het IMF-programma. Indient Suriname in gebreke blijft, kan het de financiële steun van USD 63 miljoen mislopen.

De stroomsubsidie zal geleidelijk aan worden afgebouwd, zodat eenieder, maar met name grootverbruikers, de mogelijkheid hebben tot het  aanpassen of efficiënter gebruik van stroom. De regering heeft voor 2024 een bedrag van SRD 2.4 miljard voor stroomsubsidies begroot, dit is gemiddeld ongeveer SRD 200 miljoen per maand. Vorig jaar zou de subsidie van SRD 3.2 miljard met SRD 1.0 miljard naar SRD 2.2 miljard zijn afgebouwd. Het tegendeel is gebeurd, in december 2023 was de subsidie gegroeid naar SRD 4.5 miljard.

De stroomtarieven liggen namelijk ver onder de kostprijs. In de omringende landen betaalt de verbruiker USD 0.12 tot 0.15 per KWu, terwijl in Suriname de verbruiker USD 0.4 cent betaalt. Bij de uitfasering van de subsidies zullen kwetsbare groepen worden opgevangen door middel van een korting op hun stroomrekening voor het verbruiken tot 400 KWu per maand, en een koopkrachtondersteuning via het Social Beneficiary Program. Bij het verbruik in de categorieën Huishoudelijk verbruik hoger dan 1.500 KWu/maand en de Niet-huishoudelijke aansluitingen, wordt de subsidie in een aantal stappen afgebouwd naar de werkelijke kostprijs. Vandaag zal er wederom een vervolgbespreking zijn betreffende deze kwestie.

More
articles