Venezuela zal reageren op grensclaim Guyana in nieuwe dreiging

Venezuela heeft beloofd gepast te reageren op wat het beschouwt als “grove schendingen” van Guyana, nadat de president van Guyana, Irfaan Ali, had benadrukt dat de wettelijke grenzen van zijn land in 1899 waren vastgesteld en ook het gebied omvatten dat bekend staat als de Essequibo.

De vicepresident van Venezuela, Delcy Rodriguez, herhaalde dinsdag dat haar land deze “frauduleuze” grenzen niet erkent en dit ook nooit zal doen. “We zullen nooit afzien van het verdedigen van onze rechten”, zei Rodriguez in een verklaring.

Later verklaarde de minister van Defensie, Vladimir Padrino López, in een andere mededeling dat Venezuela vastbesloten was zijn soevereiniteit “tot de laatste consequenties” te verdedigen en dat het land zich voorbereidde “op elk scenario”.

De recente dreiging van Venezuela komt nadat Ali vorige week verklaarde dat de regering van Guyana “zeer zeker” was van haar grenzen. “Investeerders hoeven zich geen zorgen te maken, omdat hun investeringen duidelijk binnen het territorium van Guyana vallen,” vertelde Ali op 20 februari aan Bloomberg TV.

Guyana en Venezuela zijn al sinds de 19e eeuw in conflict over hun grenzen, waarbij Venezuela alles ten westen van de rivier de Essequibo opeist, wat ongeveer tweederde van het grondgebied van Guyana vertegenwoordigt. Na tientallen jaren van mislukte bilaterale gesprekken en bemiddelingspogingen heeft de Verenigde Naties het geschil in 2018 voorgelegd aan het Internationaal Gerechtshof. Venezuela heeft echter de jurisdictie van het Internationaal Gerechtshof niet erkend.

More
articles