GROOTSTE COCAÏNEVANGST OOIT IN SPANJE KOMT UIT SURINAME

Recentelijk hebben de Spaanse autoriteiten 8 ton cocaïne uit Suriname onderschept in de Zuid-Spaanse havenstad Algeciras. De drugs werden verborgen in een niet echte elektriciteitsgenerator. Drie verdachten zijn gearresteerd in verband met deze zaak. Volgens de autoriteiten is dit de grootste cocaïnevangst ooit in Spanje. De smokkelaars probeerden de drugs via een omweg te vervoeren in de hoop de kans op ontdekking te verkleinen. De route van de drugs liep van Suriname via Panama naar Algeciras. In plaats van rechtstreeks naar Spanje te gaan, was het oorspronkelijke plan om de drugs via Portugal over land naar Spanje te brengen. Staan we versteld? Wij van Keerpunt kijken er allang niet meer van op. Volgens het rapport van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF), is drugshandel het belangrijkste basismisdrijf voor witwassen in Suriname. Volgens de CFATF verloopt het proces van informatie verzamelen in Suriname traag. Dit komt doordat de procureur-generaal (PG) eerst verzoeken om financiële inlichtingen aan zowel de Financial Intelligence Unit van Suriname (FIUS) als het Financieel Opsporingsteam (FOT) moet initiëren, en vervolgens goedkeuring moet krijgen van de Officier van Justitie (OvJ), voordat andere relevante informatie kan worden opgevraagd. Het Mutual Evaluation Rapport (MER) van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) heeft vorig jaar veertig aanbevelingen gedaan aan Suriname over hoe de AML/CFT-maatregelen het beste kunnen worden uitgevoerd. Het rapport constateert dat het momenteel twee tot drie weken duurt om de gevraagde informatie te ontvangen, wat de efficiëntie van het Financieel Opsporingsteam (FOT) bij het uitvoeren van onderzoeken kan aantasten. Dit probleem kan verder worden verergerd als er aanvullende verzoeken worden gegenereerd nadat de informatie is ontvangen, wat vaak voorkomt bij financiële onderzoeken.

Daarnaast hebben de beperkte middelen bij het FOT, waaronder een afname van het personeelsbestand van zeven naar vier, en het gebrek aan training in het gebruik van financiële inlichtingen, een negatieve invloed gehad op de capaciteit van de afdeling om haar taken uit te voeren. Desondanks heeft de FOT wel vooruitgang geboekt, waarbij we hebben vernomen dat een aantal verdachten is verhoord en sommigen zelfs zijn aangehouden. Maar om terug te komen om de drugslijnen binnen onze gemeenschap, hebben Amerikaanse en Colombiaanse opsporingsdiensten vorig jaar via e-mails van het Colombiaanse Openbaar Ministerie informatie verkregen, waaruit zou blijken dat zowel de Surinaamse vicepresident Ronnie Brunswijk als oud-president Desi Bouterse worden geassocieerd met recente betrokkenheid bij cocaïnehandel. Deze e-mails zijn in 2022 ontdekt bij een hack en zijn ingezien door veertig nieuwsorganisaties wereldwijd, waaronder InSight Crime. Volgens de informatie zouden Brunswijk en Bouterse optreden als tussenpersonen, waarbij ze hun connecties binnen de Surinaamse autoriteiten gebruiken om cocaïnesmokkel te vergemakkelijken in ruil voor steekpenningen. De vermeende betrokkenheid van Brunswijk bij de drugshandel komt naar voren in een e-mail van 25 augustus 2020, waarin een speciale agent van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) schrijft over een drugstransport in Suriname. De DEA vermoedde dat Brunswijk contact had met drie verdachten, waaronder Gilbert S., een piloot die eigenaar is van een luchtvaartbedrijf genaamd Vortex. Er waren berichten dat Surinaamse politieagenten betrokken waren bij dit cocaïnetransport. Het vliegtuig dat in 2020 door Gilbert S. zou zijn gebruikt om cocaïne te smokkelen, heeft een link met Desi Bouterse, omdat het in 2017 werd gekocht door een bedrijf van Bouterse in samenwerking met Vortex. De e-mails onthullen ook een route van het ELN voor de cocaïnesmokkel, waarbij de drugs vanuit Colombia naar Suriname werden vervoerd en vervolgens naar Europa werden doorgevoerd.  Om een recent voorbeeld aan te halen, werden vorige week oud-commissaris van politie Ruben Peiter en inspecteur van politie Dennis Esajas, die als beveiligingsman optrad voor de vicepresident, veroordeeld tot zeven jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor hun betrokkenheid bij de drugszaak van 465 kilogram cocaïne op een adres aan de Smaragdstraat. Bovendien zijn niet zo lang geleden in de strafzaak, waarbij drie verkoolde lijken van Rohitas S., Cedrick T., en Shawn S., werden aangetroffen in een Ford Ranger aan de Noordpolderdam te Leiding 8, ook de namen van inspecteur van politie Esajas en diens ex-collega commissaris van politie Peiter genoemd.

De vangst van 8 ton cocaïne duidt vrijwel zeker op een georganiseerd misdaadverband. Zowel financiering, opslag, transport als de uiteindelijke distributie zijn van dusdanige aard, dat hierbij geavanceerde netwerken betrokken moeten zijn. Een dergelijke vangst kan zeker hevige verschuivingen binnen het speelveld teweeg brengen.

More
articles