Klimaatverandering veroorzaakt ziekten, waaronder malaria

Wetenschappers onthullen dat klimaatverandering een heleboel tropische ziekten kan veroorzaken, waaronder malaria. Wilson Mutai uit Kenia beschrijft malaria als destructief en dodelijk. Het International Livestock and Research Institute (ILRI) en het Kenya Medical Research Institute (KEMRI) werken samen met de Zoonotic Disease Unit om te bestuderen hoe klimaatverandering de populatie en soorten muggen en het ziekteoverdrachtspatroon door vectoren beïnvloedt. ILRI heeft op verschillende locaties weerstations opgezet om weerpatronen te monitoren.

Bij ILRI worden de muggen geanalyseerd om het virus en de ziekteverwekkers die ze bij zich dragen, te identificeren. Willis Akhwale, senior adviseur van de Kenya Malaria Council, zegt dat de recente zware regenval, die wordt toegeschreven aan het klimaatfenomeen El Niño, stagnerende wateren creëert die broedplaatsen voor muggen worden, die zouden kunnen leiden tot een toename van door vectoren overgedragen ziekten, waaronder malaria.

Volgens het malariarapport uit 2023 van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), waren er in 2022 naar schatting wereldwijd 249 miljoen gevallen van malaria – 16 miljoen meer gevallen dan het niveau van vóór de pandemie in 2019. In 2021 onderschreef de WHO het eerste malariavaccin in wat zij omschreef als een ‘historische’ poging om een einde te maken aan de verwoestende tol die de door muggen overgebrachte ziekte heeft op Afrika, waar het grootste deel van de naar schatting 200 miljoen gevallen en 400.000 sterfgevallen ter wereld voorkomt. Het vaccin heette RTS,S en werd door GSK op de markt gebracht als Mosquirix.

In onderzoeken werd aangenomen dat het ongeveer voor 30 procent effectief is. Dit jaar heeft de WHO ook een tweede malariavaccin goedgekeurd, genaamd R21 Matrix M. Uit onderzoek blijkt dat het driedosesvaccin voor meer dan 75 procent effectief is en dat de bescherming tegen malaria nog minstens een jaar behouden blijft met een booster. Beide vaccins zullen naar verwachting in 2024 in verschillende Afrikaanse landen worden uitgerold.

In veel ontwikkelingslanden is malaria een belangrijke oorzaak van ziekte en sterfte. Via overdracht via muggen hebben de verantwoordelijke Plasmodium- parasieten door de geschiedenis heen talloze levens geïnfecteerd en beïnvloed. En volgens de WHO waren er in 2022 in meer dan 80 landen ongeveer 249 miljoen gevallen van malaria en ongeveer 608.000 sterfgevallen als gevolg van de ziekte.  Het bevorderen van het onderzoek naar de ziekte heeft daarom de hoogste prioriteit.

Tussen 13 en 24 november 2023 heeft Suriname een belangrijke stap gezet in de bestrijding van malaria door middel van een gespecialiseerd initiatiefprogramma gericht op het verbeteren van de malariabewaking. Het tiendaagse programma, een gezamenlijke inspanning van het PAHO Country Office in Suriname en het Nationaal Malaria Programma van het ministerie van Volksgezondheid, werd gehouden in Paramaribo. Suriname is tot nog toe malariavrij. Naarmate Suriname vooruitgang boekt in de richting van de eliminatie van malaria, benadrukt dit initiatief het belang van het herkennen van de symptomen en tekenen van de ziekte. Dit zorgt ervoor dat er geen gevallen worden gemist en dat na de diagnose onmiddellijk begonnen wordt met het toedienen van medicijnen.

(Bronnen: WHO.int, Africanews.com, Reliefweb.int/organization/paho)

More
articles