Jagdeo: ‘Bewering van de oppositie over salarisverhogingen is onjuist’

Vicepresident dr. Bharrat Jagdeo van Guyana, heeft gisteren  verklaard, dat de beweringen van de politieke oppositie dat het gebruik van de renteverdiensten uit het Natural Resource Fund (NRF), beter ambtenaren salarisverhogingen had kunnen bieden, dan hetgeen werd aangeboden door de zittende People’s Progressive Party Civic, niet klopt.

Elson Low, economisch adviseur van oppositieleider Aubrey Norton, beweerde dit gisteren op een persconferentie en benadrukte dat de rente uit het NRF de kosten zou kunnen dekken van een verhoging die hoger ligt dan de 6,5 procent die in 2023 aan ambtenaren is geboden.

Volgens Jagdeo zijn dit soort redeneringen wilde retoriek. Hij wees erop dat de rente op het NRF slechts 2,7 miljard dollar zou opleveren, als de verhogingen de overheid veel meer zouden kosten.

Er was ongeveer 270 miljoen dollar  in het 2022 NRF, vóór de overdracht voor 2023. Dit jaar zou er nog een bedrag bij komen met een  gemiddelde  rente van zo’n 5 procent. ‘’Dus als die 270 miljoen dollar wordt geïnvesteerd, krijgt u iets meer dan 13 miljoen dollar aan rente, hetgeen neerkomt op ongeveer 2,7 miljard Guyanese dollar”, aldus Jagdeo.

Hij zei dat het geld in het NRF wordt geïnvesteerd in veilige instrumenten, met name veilige obligaties die rente opleveren; dit geld wordt beheerd door de Centrale Bank van Guyana, die het mandaat heeft om het NRF te beheren.

Jagdeo benadrukte dat zelfs met de totale inkomsten uit het fonds, de verdiende rente nog steeds niet in staat zou zijn het totale bedrag te dekken dat nodig zou moeten zijn, om ambtenaren te betalen, en de salarisverhoging van 6,5 procent die de regering heeft doorgevoerd, kost thans 7,9 miljard Guyanese dollar.

Alle uitgaven uit de aardolieopbrengsten moeten via het parlement gaan, en moeten in het parlement worden besproken en in de volksvertegenwoordiging worden toegeëigend. ‘’De regering  kan niet buiten haar boekje uitgeven, zoals toegestaan zou zijn onder het oude NRF, de APNU Natural Resources Fund Act die ze hebben aangenomen’’, aldus Jagdeo.

Dat is de filosofische basis van de APNU. Waarom denk je dat dit land uiteindelijk elke cent van het belastinggeld dat we hebben ingezameld, heeft betaald om de schulden af te lossen? Het is vanwege dezelfde filosofie in eerdere PNC-regeringen: ze gaven uit wat we niet hadden en een hele generatie, wij allemaal hier, hebben daardoor geleden onder gemiste kansen.

“We moesten terugbetalen, iets afschrijven, enz., maar met elke cent die we terugbetaalden aan schulden die verspild of ongegrond waren, verloren we een kans op ontwikkeling, hetzij betere gezondheidszorg, hetzij onderwijs voor onze mensen”, aldus Jagedeo.

In 2021 heeft de regering de NRF-wet gewijzigd om meer transparantie en verantwoording te brengen in het beheer van de olievoorraden van Guyana, inclusief de eis van de regering om jaarlijks parlementaire goedkeuring te vragen voor terugtrekkingen uit de NRF, zoals vermeld in sectie 19 van de NRF-wet 2021.

Op grond van deze bepaling heeft het Parlement, als onderdeel van zijn overweging van het begrotingsproces, zijn goedkeuring gehecht aan de opname van 1,002 miljard dollar (equivalent aan 208,9 miljard dollar) uit de NRF in 2023.

Volgens de NRF-wet 2021 en de goedgekeurde begroting 2023 heeft de regering op 27 december 2023 haar achtste en laatste overdracht van de NRF naar het Consolidated Fund gedaan, voor een totaalbedrag van 152,1 miljoen dollar (equivalent aan 31,6 miljard dollar) van de NRF.

Deze overdracht brengt de totale opnames voor 2023 op 1,002 miljard dollar (equivalent aan G$208,4 miljard), in lijn met het totaal van 1,002 miljard dollar (equivalent aan G$208,9 miljard) dat goedgekeurd is voor opname in 2023.

More
articles