STRAATACTIES EN KWAADWILLIGE DUBBELE AGENDA

Verschillende overkoepelende werknemersorganisaties hebben besloten tot acties over te gaan om de regering zover te krijgen, de laatste BTW-verhoging op brandstof terug te draaien en de belastingschijven te wijzigen in het voordeel van de werkende klasse. De overheid is nog steeds in overleg met de vakbeweging om te komen tot een oplossing die voor beide partijen een win-winsituatie moet opleveren. Maar die oplossing is nog steeds niet bereikt, omdat de overheid ervan uitgaat, dat de recente verhoging op brandstof bij wet is vastgelegd en niet zomaar teruggedraaid kan worden. De vakbeweging heeft inmiddels laten weten dat ze door zal gaan met acties en verscherping niet is uitgesloten. Er zullen straatacties gevoerd worden en in sommige gevallen wordt de leden gevraagd, niet op het werk te verschijnen.

Maar naar gelang het overleg voortduurt en er geen bevredigende oplossing wordt bereikt voor de verschillende vakorganisaties en hun leden, neemt de wrevel toe en is het niet uitgesloten dat de deelname aan de straatacties, aanzienlijker wordt. De verschillende werkgeversorganisaties hebben hun grote ongerustheid al uitgesproken over de op handen zijnde straatacties, omdat men 17 februari van dit jaar, nog vers in het geheugen heeft. Een oproer dat tot vele plunderingen en zelfs opzettelijke brandstichtingen heeft   geleid en waar de ordetroepen in eerste aanhef, geen antwoord op hadden. Gezien het feit dat een deel van de politie heeft aangegeven ook te zullen meedoen aan de acties, neemt de ongerustheid bij velen toe en natuurlijk in het bijzonder bij het bedrijfsleven. We zijn geen van allen vreemden in Jeruzalem om te weten, dat er lieden in ons midden zijn, die uit pure kwaadwilligheid misbruik willen maken van wat een vreedzaam protest moet zijn. Lieden die uit politieke overwegingen zich zullen willen mengen tussen de betogers, om zo zware sociale onrust in de hand te werken, en zo de wettig gekozen regering te ondergraven en have en goed van derden in gevaar brengen. Het is daarom niet vreemd, dat vooral het bedrijfsleven nu reeds aan de bel heeft getrokken en de regering erop wijst, dat het haar taak is zaken in goede banen te blijven leiden, om zo anderen de nodige veiligheid en bescherming te kunnen bieden. We schreven al eerder dat de overheid de acties van de vakbeweging niet moet onderschatten en daar schouderophalend aan voorbij zou kunnen of willen gaan.

Het zijn zeer waarschijnlijk niet de vakbondsleiders die nu op de voorgrond treden, die zware misdadige bedoelingen hebben, maar er zijn zeker derden die dat wel hebben en daar is vooral het bedrijfsleven zo ongerust over. De overheid dient nu reeds de zeer benodigde veiligheidsmaatregelen te nemen, waardoor ernstige calamiteiten kunnen worden voorkomen. We willen hier zeker geen Haïtiaanse toestanden en de daarbij horende zeer zware onveilige toestanden.

More
articles